Πάνω από τρεις ώρες η συνάντηση Μπάιντεν με Πούτιν – Ενταση ανάμεσα στους δημοσιογράφους (ΒΙΝΤΕΟ)

Μετά από 3 ώρες και 20 λεπτά ολοκληρώθηκε η συνάντηση των Τζο Μπάιντεν και Βλαντιμίρ Πούτιν στη Γενεύη.

Οπως μεταδίδει η ΕΡΤ, η αρχική συνάντηση Μπάιντεν – Πούτιν κράτησε 93 λεπτά ενώ ήταν προγραμματισμένη να διαρκέσει 1 ώρα και 20 λεπτά, αλλά καμία πληροφορία δεν έχει διαρρεύσει επί του παρόντος για τα θέματα που τέθηκαν.

Κατά την έναρξη της πολυαναμενόμενης συνάντησης και υπό το χαοτικό κλίμα που επικράτησε με τους Αμερικανούς και Ρώσους δημοσιογράφους να διαγκωνίζονται για μια ερώτηση, ο κ. Μπάιντεν έγνεψε καταφατικά σε ερώτηση που του τέθηκε για το αν εμπιστεύεται τον Ρώσο ομόλογο του. Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζένιφερ Πσάκι προέβη σε διευκρινιστική δήλωση τονίζοντας ότι ο Πρόεδρος δεν είπε ότι «εμπιστεύεται τον Πούτιν» απλώς κούνησε γενικά το κεφάλι του στους δημοσιογράφους που τον βομβάρδιζαν με δεκάδες ερωτήσεις. Ο κ. Πούτιν από την πλευρά του αγνόησε τις πολλαπλές ερωτήσεις που του τέθηκαν στην έναρξη της συνάντησης, οι οποίες αφορούσαν πρωτίστως τις σχέσεις του με τον φυλακισμένο Αλεξέι Ναβάλνι και «γιατί τον φοβάται τόσο;» και «τι θα κάνει αν η Ουκρανία μπει στο ΝΑΤΟ».

Θα ακολουθήσουν δυο ξεχωριστές συνεντεύξεις τύπου, καθώς η αμερικανική πλευρά θεωρεί ότι σε περίπτωση που δινόταν κοινή συνέντευξη τύπου ο κ. Πούτιν θα προσπαθούσε να επισκιάσει τον Αμερικανό πρόεδρο και να επαναλάβει τα επικοινωνιακά τεχνάσματα του 2018 στο Ελσίνκι, όταν είχε απέναντι του τον Ντόναλντ Τραμπ. Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, η ρωσική πλευρά πίεσε αρκετά για την πραγματοποίηση κοινής συνέντευξης κατά την διάρκεια των εντατικών διαβουλεύσεων οργάνωσης της συνάντησης κορυφής.

Διαβάστε επίσης  Βαλτιμόρη: Πλοίο χτύπησε σε γέφυρα και την γκρέμισε (ΒΙΝΤΕΟ)

Ο κ. Μπάιντεν στις δηλώσεις που έκανε κατά την έναρξη της διμερούς συνάντησης ανέφερε ότι Αμερική και Ρωσία είναι δυο μεγάλες δυνάμεις, έκφραση που σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως εδώ στην Ουάσιγκτον, καθώς υποδηλώνει αναβάθμιση της Μόσχας συγκριτικά με την φρασεολογία που χρησιμοποιούσαν προηγούμενοι πρόεδροι όπως για παράδειγμα ο Μπαράκ Ομπάμα ο οποίος χαρακτήριζε την Μόσχα περιφερειακή δύναμη.

Επί της ουσίας της συνάντησης, ο Λευκός Οίκος δεν αναμένει ουσιαστικά αποτελέσματα και έχει φροντίσει να χαμηλώσει τις προσδοκίες. Το ζητούμενο, όπως επαναλαμβάνουν συνεργάτες του Προέδρου, είναι να ανοίξει ένας δίαυλος επικοινωνίας και οι δύο χώρες να δουν ποια είναι τα θέματα στα οποία θα μπορούσε να υπάρξει κοινός κώδικας επικοινωνίας. Να δουν, δηλαδή, σε ποια θέματα θα μπορούσαν ενδεχομένως να συνεργαστούν για το καλό της παγκόσμιας σταθερότητας και προβλεψιμότητας, όπως τονίζουν χαρακτηριστικά. Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες από τον Λευκό Οίκο, ο κ. Μπάιντεν θα μεταφέρει με σαφήνεια στον ομόλογο του ότι η Αμερική δεν θα διστάσει να απαντήσει αποφασιστικά και με πυγμή σε περίπτωση που η Ρωσία συνεχίσει να πλήττει τα αμερικανικά συμφέροντα και αυτά των συμμάχων.

Τα πυρηνικά, οι κυβερνοεπιθέσεις, η Ουκρανία και η Λευκορωσία, η εμπλοκή σε αμερικανικές εκλογικές διαδικασίες, τα ανθρώπινα δικαιώματα, η τύχη του φυλακισμένου πολιτικού αντιπάλου του Πούτιν Αλεξέι Ναβάλνι και μια σειρά άλλων περιφερειακών και διεθνών θεμάτων τίθενται αυτή την ώρα, με το χάσμα όμως που χωρίζει τις δύο πλευρές να είναι τεράστιο, όπως έχουν παραδεχθεί αξιωματούχοι Λευκού Οίκου και Κρεμλίνου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *