Περιοδικό Time: “Πρόσωπο της Χρονιάς” ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι

Ζελένσκι

Σε ποια άτομα απονέμεται κάθε χρόνο ο τίτλος

“Πρόσωπο της Χρονιάς” ανακήρυξε τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και το “πνεύμα της Ουκρανίας” το γνωστό περιοδικό Time.

Ο 44χρονος Ζελένσκι ηγείται της χώρας του στον πόλεμο με τη Ρωσία μετά την εισβολή του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο.

Το ετήσιο βραβείο των συντακτών του αμερικανικού περιοδικού απονέμεται σε κάποιον που θεωρείται ότι είχε τη μεγαλύτερη παγκόσμια επιρροή κατά τους τελευταίους 12 μήνες και «που επηρέασε περισσότερο την επικαιρότητα ή τη ζωή μας, προς το καλύτερο ή το χειρότερο».

Παρά τις διεθνείς εκκλήσεις να απομακρυνθεί ο ίδιος και η οικογένειά του σε ασφαλές μέρος κατά τις πρώτες ημέρες της εισβολής, ο Ζελένσκι παρέμεινε στο Κίεβο με τις αμυντικές του δυνάμεις.

Είπε ότι «δεν κρύβεται» και «δεν φοβάται κανέναν» καθώς ηγείται της αντίδρασης του έθνους του.

Ο Ζελένσκι γεννήθηκε το 1978 στο ρωσόφωνο Κρίβι Ριχ, μια νοτιοανατολική περιοχή της τότε Ουκρανικής Σοβιετικής Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας.

Ήταν 12 ετών όταν η Σοβιετική Ένωση διαλύθηκε και η Ουκρανία απέκτησε την ανεξαρτησία της.

Ο πρώην κωμικός ηθοποιός συγκλόνισε τον κόσμο όταν κέρδισε τις προεδρικές εκλογές του 2019 με το συντριπτικό 73% των ψήφων στον δεύτερο γύρο επί του Πετρ Ποροσένκο.

Ο Έλον Μασκ, ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla και της SpaceX και νέος ιδιοκτήτης του Twitter, κέρδισε τον συγκεκριμένο τίτλο πέρυσι.

Άλλοι νικητές ήταν η Άνγκελα Μέρκελ το 2015, ο Ντόναλντ Τραμπ το 2016, η Γκρέτα Τούνμπεργκ το 2019 και ο Τζο Μπάιντεν μαζί με την Καμάλα Χάρις το 2020.

Διαβάστε επίσης
Πούτιν: «Σίγουρη η νίκη της Ρωσίας επί της Ουκρανίας»