ΠΟΥ-Κορονοϊός: “Παγκόσμιας ανησυχίας το ινδικό στέλεχος”

ΙΝΔΙΑ

Τι αναφέρει ο οργανισμός

O Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), κατόπιν νέων μελετών, χαρακτήρισε παραλλαγή «παγκόσμιας ανησυχίας» το στέλεχος του κορoνοϊού που προήλθε από την Ινδία.

Ο ΠΟΥ προχώρησε σε αυτό το χαρακτηρισμό καθώς σύμφωνα με μελέτες η συγκεκριμένη μετάλλαξη παρουσιάζει πολύ εύκολη εξάπλωση ενώ ο οργανισμός συνεχίζει λέγοντας πως η παραλλαγή έχει ήδη εξαπλωθεί σε περισσότερες από 30 χώρες

Σημειώνεται ότι τρεις άλλες παραλλαγές από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Νότια Αφρική και τη Βραζιλία έχουν λάβει τον ίδιο χαρακτηρισμό.

Σύμφωνα με τον οργανισμό, μια μετάλλαξη θεωρείται πιο επικίνδυνη και… ανεβαίνει επίπεδο -από «παραλλαγή ενδιαφέροντος» σε «παραλλαγή ανησυχίας»- (VOC) όταν δείχνει ενδείξεις ότι πληροί τουλάχιστον ένα από τα πολλά κριτήρια, όπως εύκολη μετάδοση, πιο σοβαρή ασθένεια, μειωμένη εξουδετέρωση από αντισώματα ή μειωμένη αποτελεσματικότητα θεραπεία και εμβόλια.

Οι αυξανόμενες περιπτώσεις σημαίνουν ότι η έλλειψη οξυγόνου εξακολουθεί να αποτελεί πρόβλημα και έχει εξαπλωθεί πέρα από την πρωτεύουσα της Ινδίας, το Δελχί.

Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης στη νότια πολιτεία της Άντρα Πραντές ανέφεραν ότι 11 ασθενείς με Covid, πέθαναν σε μια νύχτα στην πόλη Tirupati μετά από καθυστέρηση ενός δεξαμενόπλοιου οξυγόνου που προμήθευε το νοσοκομείο, όπως αναφέρει το BBC.

Διαβάστε επίσης
Κορονοϊός: 394 νέα κρούσματα - 301 διασωληνωμένοι και 20 νεκροί

Τι αναφέρει η ινδική κυβέρνηση

Η ινδική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι υπάρχουν ενδείξεις σύνδεσης μεταξύ της παραλλαγής και του θανατηφόρου δεύτερου κύματος της Ινδίας, αλλά ότι ο συσχετισμός δεν έχει ακόμη «πλήρως αποδειχθεί».

Αρκετές πολιτείες επέβαλαν τοπικά lockdown, απαγορεύσεις κυκλοφορίας και περιορισμούς στην τον τελευταίο μήνα.

Ωστόσο, η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι υπόκειται σε αυξανόμενη πίεση για να ανακοινώσει ένα εθνικό lockdown και να σταματήσει την εξάπλωση του ιού.

Επιπλέον, αντιμετωπίζει επίσης κριτική που επέτρεψε να προχωρήσουν μαζικές συγκεντρώσεις σε φεστιβάλ ινδουιστών και εκλογικές συγκεντρώσεις παρά τις αυξανόμενες περιπτώσεις.

Σημειώνεται πως τη Δευτέρα, ο υπουργός Υγείας της χώρας είπε ότι η πρωτεύουσα έχει εμβόλια μόνο για τρεις ή τέσσερις ημέρες.

Οι ελλείψεις διαταράσσουν περαιτέρω ένα καθυστερημένο πρόγραμμα εμβολιασμού, με πάνω από 34,8 εκατομμύρια, ή μόλις το 2,5% του πληθυσμού, να έχει λάβει και τις δύο δόσεις εμβολίου μέχρι στιγμής.

Τέλος, ο ΠΟΥ αναφέρει ότι τα τρέχοντα εμβόλια φαίνεται πως είναι αποτελεσματικά έναντι της ινδικής παραλλαγής, αν και ο τεχνικός επικεφαλής του οργανισμού είπε ότι ενδέχεται να υπάρχουν κάποιες ενδείξεις «μειωμένης εξουδετέρωσης», σε συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα.

Πηγή: cnn.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *