Qatargate: Πως θα επηρεαστεί από τις αποκαλύψεις Παντσέρι η Εύα Καϊλή

Εύα Καϊλη

Την Πέμπτη (19/1) θα καταθέσει νέο αίτημα αποφυλάκισης

Μνημόνιο με τις βέλγικες αρχές προκειμένου να προχωρήσει σε σημαντικές αποκαλύψεις για το Qatargate υπέγραψε ο Αντόνιο Παντσέρι, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την Εύα Καϊλή.

Ο Πιερ Αντόνιο Παντσέρι, ένας από τους βασικούς εμπλεκόμενους στο “Qatargate”, θα συνεργαστεί με τις αρχές του Βελγίου, καθώς υπέγραψε μνημόνιο, όπως ανακοίνωσε η εισαγγελία. “Σε υπόθεση που άνοιξε η Ομοσπονδιακή Εισαγγελία για ύποπτη απάτη εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ανατέθηκε σε ανακριτή των Βρυξελλών, υπήρξε σήμερα σημαντική εξέλιξη. Ένα από τα σημαντικά βασικά πρόσωπα της υπόθεσης, ο Αντόνιο Παντσέρι, επικουρούμενος από τους δικηγόρους του, υπέγραψε μνημόνιο με τον ομοσπονδιακό εισαγγελέα βάσει των άρθρων 216/1 έως 216/8 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας. Τα άρθρα αυτά αφορούν σε υπόπτους που μετανόησαν για μία υπόθεση.

Αυτό αναφέρεται σε μια δέσμευση με την οποία ένας μετανοημένος προχωρά σε ουσιαστικές, αποκαλυπτικές, αληθείς και πλήρεις δηλώσεις σχετικά με την εμπλοκή τρίτων και, εάν ισχύουν, τη δική του/της εμπλοκή σχετικά με ποινικά αδικήματα εντός του συγκεκριμένης υπόθεσης”, ανέφερε η σχετική ενημέρωση.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο δικηγόρος του και μεταδίδει η βελγική “Le Soir”, ο Αντόνιο Παντσέρι αναμένεται να εκτίσει ποινή φυλάκισης ενός έτους και μέρος αυτού του διαστήματος θα είναι με ηλεκτρονικό βραχιολάκι.

Διαβάστε επίσης: QatarGate: Ετοιμάζεται να τους “δώσει” όλους ο Παντσέρι – Σε συμφωνία με τις αρχές

Σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα “Corriere della Sera”, στις ανακρίσεις του από τους Βέλγους εισαγγελείς για το σκάνδαλο “Qatar Gate”, «φέρεται να δήλωσε ότι κατέβαλε από 120 μέχρι 140.000 ευρώ στον Βέλγο ευρωβουλευτή Μαρκ Ταραμπέλα, σε διάφορες δόσεις, την περίοδο κατά την οποία, στην ομάδα του, στο Ευρωκοινοβούλιο, ήταν σε εξέλιξη η συζήτηση σχετικά με τη θέση που έπρεπε να ληφθεί για τον σεβασμό των δικαιωμάτων των εργαζομένων που απασχολούνταν στα έργα για το διεθνές Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου του Κατάρ». Η παραδοχή αυτή φέρεται να έγινε σε ανάκριση που πραγματοποιήθηκε στις 10 Δεκεμβρίου του 2022.

Η ιταλική εφημερίδα “Il Sole 24 Ore”, προσθέτει ότι ο Παντσέρι “φέρεται να προέτρεψε τους εισαγγελείς να εξακριβώσουν και τη θέση του ευρωβουλευτή του ιταλικού κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος, Αντρέα Κοτσολίνο, αλλά χωρίς να αναφερθεί σε καταβολή χρημάτων”.

Πως θα επηρεαστεί η Εύα Καϊλή

Στην περίπτωση που ο Πιερ Αντόνιο Παντσέρι υποστηρίξει ότι η Εύα Καϊλή ήξερε για το “Qatar Gate” ή είχε ενεργή συμμετοχή στο σκάνδαλο διαφθοράς, ο κλοιός θα στενέψει για την ίδια και μένει να δούμε ποια θα είναι η απόφαση της βελγικής Δικαιοσύνης για το νέο αίτημα αποφυλάκισης της.

Ο Παντσέρι συμφώνησε να δώσει ονόματα και να αποκαλύψει πώς λειτουργούσε η οργάνωση, καθώς και ποιες άλλες χώρες και πρόσωπα εμπλέκονται στο σκάνδαλο διαφθοράς.

Όπως αναφέρει και η ανακοίνωση της εισαγελίας “με το υπόμνημα αυτό (σ.σ. που υπέγραψε ο Παντσέρι) αναλαμβάνει να ενημερώσει τους ανακριτές και τη Δικαιοσύνη συγκεκριμένα για:
– τον τρόπο λειτουργίας,

– τις οικονομικές ρυθμίσεις με άλλα εμπλεκόμενα μέρη,

– τις οικονομικές δομές που συγκροτήθηκαν,

– τα ενδιαφερόμενα μέρη των δομών και τα προσφερόμενα οφέλη,

– τη συμμετοχή γνωστών και αγνώστων στην έρευνα, συμπεριλαμβανομένης της ταυτότητα των προσώπων που παραδέχεται ότι δωροδοκούσαν”.

“Σύμφωνα με το μνημόνιο που υπογράφηκε σήμερα, προβλέπεται περιορισμένη ποινή για τον Πιερ Παντσέρι. Η ποινή περιλαμβάνει φυλάκιση, πρόστιμο και κατάσχεση όλων των περιουσιακών στοιχείων που αποκτήθηκαν, που προς το παρόν εκτιμώνται σε ένα εκατομμύριο ευρώ”, σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Επίσης, αναφέρεται ότι “είναι η δεύτερη φορά στη βελγική νομική ιστορία, από την εισαγωγή του λεγόμενου νόμου “pentiti” (σ.σ. pentiti regret, που αναφέρεται στον ιταλικό νόμο που επιτρέπει τις έρευνες για τη μαφία), ότι οι διαδικασίες αυτές καταλήγουν στην υπογραφή μνημονίου. Και στις δύο περιπτώσεις, την υπόθεση χειρίστηκε η Ομοσπονδιακή Εισαγγελία”.

Πηγή: newsit.gr