Μονοψήφιο ποσοστό κατέγραψε ο πληθωρισμός στη Γερμανία

Πτώση μεγαλύτερη από το αναμενόμενο και μάλιστα κάτω από το όριο του 10% κατέγραψε ο πληθωρισμός στη Γερμανία για το μήνα Δεκέμβριο.

Η εξέλιξη αυτή σίγουρα θα δώσει ανάσες στη γερμανική κοινωνία αλλά και στην ΕΚΤ στη δύσκολη μάχη που δίνει για τα θέσει υπό έλεγχο τις πληθωριστικές πιέσεις.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία, o τιμάριθμος υποχώρησε για δεύτερο συνεχόμενο μήνα με αποτέλεσμα να διαμορφωθεί στο 9,6%, που είναι το χαμηλότερο σημείο του από τον περασμένο Αύγουστο. Οι αναλυτές στις εκτιμήσεις τους περίμεναν μικρότερη κάμψη στο 10,7%, σύμφωνα με το Reuters.

Θυμίζουμε πως ο δείκτης «έπιασε» ιστορικό ταβάνι στο 11,6% τον Οκτώβριο.

H επιτυχία της επιβράδυνσης του δείκτη σε μονοψήφιο ποσοστό οφείλεται εν μέρει στα μέτρα που έλαβε το Βερολίνο για την θωράκιση της κοινωνίας από την ενεργειακή κρίση, με τις υψηλές επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος. Είναι χαρακτηριστικό πως ο πληθωρισμός της ενέργειας έπεσε σημαντικά στο 24,4% το Δεκέμβριο από το 38,7% το Νοέμβριο.

Οι υψηλές τιμές θα επιμείνουν

Πάντως, οι περισσότεροι αναλυτές κρατούν μικρό καλάθι, επισημαίνοντας πως παρά την τροχιά υποχώρησης, οι τιμές θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα και αυτή την χρονιά. Η γερμανική κεντρική τράπεζα, η Bundesbank, στις εκτιμήσεις της υποστηρίζει πως ο τιμάριθμος θα παραμείνει πάνω από το 7% το 2023.

Τα πτωτικά στοιχεία από τον πληθωρισμό στην Ισπανία προ ημερών και σήμερα από τη Γερμανία θεωρούνται προάγγελος των γενικευμένων στοιχείων για τη ζώνη του ευρώ, που θα δημοσιευτούν την Παρασκευή.

Διαβάστε επίσης  Ξεκινά το Euro 2024 - Γερμανία εναντίον Σκωτίας στο Μόναχο

Οι αναλυτές προβλέπουν πως ο πληθωρισμός για την Ευρωζώνη υποχώρησε στο 9,7% το Δεκέμβριο από το 10,1% το Νοέμβριο, παραμένοντας ωστόσο πολύ πάνω από το όριο ασφαλείας που θέτει η ΕΚΤ.

Αυτός είναι και ο λόγος που δεν αναμένεται πως τα στοιχεία αυτά θα επηρεάσουν τη ρότα σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής που έχει χαράξει η ΕΚΤ. Τα επιτόκια θα συνεχίσουν να αυξάνονται τους επόμενους μήνες, αν και πιθανότατα με χαμηλότερο ρυθμό, κατά 50 μονάδες βάσης.

Το σήμα από την αγορά εργασίας

Σημαντική για τις αποφάσεις της ΕΚΤ είναι και η εικόνα που διαμορφώνεται στο μέτωπο της απασχόλησης, καθώς τα επίπεδα της παραμένουν «σφιχτά» συνολικά στην Ευρωζώνη, με μεγάλο αριθμό κενών θέσεων εργασίας, γεγονός που κρατά τους μισθούς ψηλά και τροφοδοτεί τις πληθωριστικές πιέσεις.

Ειδικά στη Γερμανία, τα νέα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν σήμερα από το ομοσπονδιακό γραφείο εργασίας έδειξαν νέα πτώση της ανεργίας, που με τον τρόπο αυτό διατηρείται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

Συγκεκριμένα, για το Δεκέμβριο ο αριθμός των ανέργων μειώθηκε κατά 13.000 ή 0,1%, με το δείκτη να πέφτει στο 5,5%.

Μόλις χθες τα στοιχεία της Destatis, έδειξαν ότι, συνολικά για το 2022, ο αριθμός των εργαζομένων στη Γερμανία «έπιασε» επίπεδα ρεκόρ, στα 45,6 εκατομμύρια, που είναι το υψηλότερο σημείο από την επανένωση της χώρας το 1990, με τους φορείς της αγοράς να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την υπεθέρμανση της αγοράς εργασίας και τις συνέπειες για τη βιομηχανία από τα μεγάλα κενά, κυρίως σε εξειδικευμένο προσωπικό.

Πηγή: imerisia.gr