Σε διαφωνία βρίσκονται η Γερμανία και η Τουρκία για το αυθεντικό ντονέρ και την “σωστή” συνταγή για την δημιουργία του.
Μάλιστα, η τουρκική πλευρά κατέθεσε αίτημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την κατοχύρωση της «εγγυημένης παραδοσιακής σπεσιαλιτέ» και οι σεφ στη Γερμανία ανησυχούν μην επιβληθεί η χρήση μόνο πρόβειου κρέατος ή κοτόπουλου, αν και εκεί το ντονέρ παρασκευάζεται με μοσχαρίσιο κρέας.
Το αίτημα υπεβλήθη από την Διεθνή Ομοσπονδία Ντονέρ (Udofed) η οποία εδρεύει στην Κωνσταντινούπολη και επιδιώκει να ορίσει αυστηρά ποιος μπορεί να χρησιμοποιεί τον όρο «ντονέρ», ποια ποσότητα υλικών θα χρησιμοποιείται, ποιο είδος κρέατος και ποια μπαχαρικά.
Δείτε επίσης: Η ειρωνική απάντηση του Τούρκου υπουργού Αμυνας για τον Γερμανό πρόεδρο και το ντονέρ (ΒΙΝΤΕΟ)
«Το κεμπάπ είναι κομμάτι της Γερμανίας. Ο καθένας πρέπει να μπορεί εδώ να αποφασίζει μόνος του πώς το παρασκευάζει», παρενέβη στην διένεξη ο τουρκικής καταγωγής ομοσπονδιακός υπουργός Αγροτικής Οικονομίας Τζεμ Έζντεμιρ και πρόσθεσε ότι το τουρκικό αίτημα έγινε στην Γερμανία δεκτό «με έκπληξη». Το υπουργείο του προειδοποίησε επιπλέον ότι, αν γίνει δεκτό το αίτημα της Udofed, «οι οικονομικές συνέπειες στον γερμανικό γαστρονομικό τομέα θα είναι τεράστιες».
Ο σεφ εστιατορίου στο Βερολίνο Μπιρόλ Γιαγκτζί εξέφρασε μάλιστα την ανησυχία ότι η τουρκική πλευρά θα θέλει να επιβάλει την χρήση μόνο πρόβειου κρέατος ή κοτόπουλου, αν και στην Γερμανία το ντονέρ παρασκευάζεται με μοσχαρίσιο κρέας. «Το ντονέρ καταναλώνεται σε ολόκληρο τον κόσμο. Δεν είναι δυνατόν η Τουρκία να υπαγορεύει στους άλλους τι πρέπει να κάνουν», πρόσθεσε.
Το γερμανικό σωματείο ξενοδοχείων/εστιατορίων DEHOGA επισημαίνει ακόμη τον κίνδυνο «έλλειψης σαφήνειας και διαφάνειας», «δυσκολιών νομικής οριοθέτησης» και «πλήθους μελλοντικών διαφορών».
Πηγή φωτό: Envato.com
Πηγή: gazzetta.gr