Σεισμός στην Τουρκία: Τα παιδιά εφηύραν νέο παιχνίδι που λέγεται “σεισμός”

σεισμός Τουρκία Άδανα χαλάσματα

Προσπαθούν να αντιμετωπίσουν όσα τους συμβαίνουν

Σημαντικό αντίκτυπο έχει στα παιδιά ο φονικός σεισμός των 7,8 Ρίχτερ που σημειώθηκε στην Τουρκία, ο οποίος τα έχει αφήσει χωρίς σπίτια και κάποια ακόμη και χωρίς οικογένεια.

Τα παιδιά στην Τουρκία, που έμειναν άστεγα από τον φονικό σεισμό, μαθαίνουν να διαχειρίζονται όσα τραγικά βίωσαν, αλλά και το άγχος τους για τους μετασεισμούς παίζοντας ένα καινούριο παιχνίδι με τουβλάκια. Η τραγική ειρωνεία είναι πως το παιχνίδι λέγεται «σεισμός».

«Συζητάνε για τον σεισμό. Χτίζουν με τα τουβλάκια τους και ρωτάνε… αντέχει στους σεισμούς, είναι σταθερό;» είπε η δασκάλα, Μπούσρα Τζιβελέκ, που έχει αναλάβει να προσέχει 22 παιδιά σε μια αυτοσχέδια «σχολική αίθουσα», πάνω σε ένα φεριμπότ, που μετατράπηκε σε κλινική και καταφύγιο, στο λιμάνι της Αλεξανδρέττας στην Τουρκία.

Τα παιδιά στην Τουρκία παίζουν επίσης με αυτοκινητάκια-πυροσβεστικά οχήματα. «Λένε: πρέπει να πάμε γρήγορα» στην περιοχή του σεισμού.

Οι νεκροί από την καταστροφή στην Τουρκία και τη Συρία ξεπερνούν τις 41.000 και εκατομμύρια άλλοι άνθρωποι χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια αφού έμειναν άστεγοι και δεν έχουν κανέναν τρόπο για να καλύψουν τις βασικές ανάγκες τους.

Φρικτός ο ψυχολογικός αντίκτυπος στον κόσμο

Η Χασιμπέ Εμπρού, μια ψυχίατρος που εργάζεται στο φεριμπότ, είπε ότι κάποιοι άνθρωποι κλαίνε πολύ, άλλοι δυσκολεύονται να κοιμηθούν, καθώς οι ψυχολογικές συνέπειες από τον σεισμό τους λυγίζουν.

Δείτε επίσης: Ξεπερνούν τους 41000 οι νεκροί σε Συρία και Τουρκία – Αγωνία για τους αγνοούμενους

«Λέω στους επιζώντες ότι αυτά που βιώνουν είναι φυσιολογικά και ότι τα συμπτώματά τους σταδιακά θα περιοριστούν, όταν βρεθούν σε ασφαλές περιβάλλον. Αυτό τους ηρεμεί πραγματικά. Αισθάνονται ανακούφιση όταν μαθαίνουν πως δεν τρελαίνονται, ότι στην πραγματικότητα είναι λογικοί και ότι αυτό είναι κάτι που θα βίωνε οποιοσδήποτε άνθρωπος. Τους παρακολουθούμε όλη την ημέρα», εξήγησε η Τουρκάλα ψυχίατρος.

Οι μακροπρόθεσμες συνέπειες για την ψυχική υγεία των ανθρώπων αυτών θα εμφανιστούν μόνο αφού περάσει κάποιο χρονικό διάστημα, επειδή ο καθένας διαχειρίζεται το σοκ με διαφορετικό τρόπο», πρόσθεσε η Εμπρού.

Οι γιατροί λένε ότι βλέπουν ολοένα και περισσότερους ασθενείς με διαταραχή μετατραυματικού στρες και με κρίσεις πανικού από στον σεισμό που ισοπέδωσε την Τουρκία.

Για τους επιζώντες, το τραύμα που βιώνουν είναι τεράστιο. Κάποιοι ανασύρθηκαν από τα συντρίμμια αφού παρέμειναν επί ώρες στο κρύο και το σκοτάδι. Και όταν βγήκαν έμαθαν ότι οι δικοί τους άνθρωποι σκοτώθηκαν ή αγνοούνται και ότι η γειτονιά τους μετατράπηκε σε ένα σωρό από χαλάσματα…