Σερβία: «Οχι» στην αναγνώριση του Κοσόβου λένε οι δύο στους τρεις πολίτες

Σερβία κορονοϊός

Η συγκεκριμένη δημοσκόπηση έδειξε επίσης ότι το 68% των Σέρβων επιθυμεί τη δημιουργία συνθηκών διαρκούς ειρήνης με τους Αλβανούς

Το 75% των πολιτών στη Σερβία δεν υποστηρίζει την αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσόβου, ακόμη και αν το αντάλλαγμα ήταν η ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Την εκδοχή αυτή αποδέχεται μόνο το 13%.

Αυτό έδειξε δημοσκόπηση, που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Μάρτιο, για λογαριασμό του ανεξάρτητου Ινστιτούτου Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.

Εάν αύριο γινόταν δημοψήφισμα, η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών της Σερβίας θα ψήφιζε κατά της αναγνώρισης της ανεξαρτησίας του Κοσόβου.

Το 64,9% του δείγματος τάσσεται κατά της ανεξαρτησίας, ενώ θα την υπερψήφιζε το 9,5%.

Το 52% των ερωτηθέντων είναι πεπεισμένοι ότι η σημερινή πολιτική ηγεσία της Σερβίας δεν θα αναγνωρίσει ποτέ την ανεξαρτητοποίηση του Κοσόβου, ενώ αντιθέτως το 26% πιστεύει ότι θα αναγκαστεί να το πράξει.

Ενδιαφέρον είναι, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, ότι το 46% των πολιτών της Σερβίας θεωρεί πως το Κόσοβο «δεν είναι ακόμη χαμένο», σε αντίθεση με το 39% που πιστεύει ότι ντε φάκτο έχει χαθεί.

Η συγκεκριμένη δημοσκόπηση έδειξε επίσης ότι το 68% των Σέρβων επιθυμεί τη δημιουργία συνθηκών διαρκούς ειρήνης με τους Αλβανούς.

Αύριο, Τρίτη, στις Βρυξέλλες, θα συναντηθούν ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς και ο πρωθυπουργός του Κοσόβου, Άλμπιν Κούρτι, στο πλαίσιο του διαλόγου για την εξομάλυνση των σχέσεων Βελιγραδίου – Πρίστινας, που πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *