Σουδάν: Αλλος ένας νεκρός σε διαδήλωση κατά του στρατιωτικού καθεστώτος

Σουδάν

Εκατοντάδες έχουν τραυματιστεί

Ακόμα ένας νεκρός διαδηλωτής στο Χαρτούμ, μετά από επέμβαση των δυνάμεων ασφαλείας του Σουδάν στις μαζικές κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν χθες (21/5).

Το θύμα, που δεν κατονομάστηκε, σκοτώθηκε «από σφαίρα στον θώρακα» στην Ομντουρμάν, βορειοδυτικό προάστιο της πρωτεύουσας, κατά τη διάρκεια διαδήλωσης εναντίον του στρατιωτικού πραξικοπήματος της 25ης Οκτωβρίου 2021 από τον στρατηγό Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν, διευκρίνισε η Κεντρική Επιτροπή των Γιατρών του Σουδάν, ανεξάρτητη οργάνωση που αποτελεί μέρος του κινήματος για τον εκδημοκρατισμό στην αφρικανική χώρα.

Ο θάνατος αυξάνει στους 96 τον αριθμό των ανθρώπων που έχουν πέσει θύματα της καταστολής των μαζικών κινητοποιήσεων. Εκατοντάδες άλλοι Σουδανοί έχουν τραυματιστεί και χιλιάδες έχουν συλληφθεί, ενώ δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα πολιτική λύση.

Την Πέμπτη, χιλιάδες πολίτες διαδήλωσαν εναντίον του στρατιωτικού πραξικοπήματος, το οποίο ενταφίασε την εύθραυστη συμφωνία που οδήγησε στον σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης στρατιωτικών-πολιτών αφού οι στρατηγοί έριξαν τον Όμαρ ελ Μπασίρ, που κυβέρνησε το Σουδάν με σιδηρά πυγμή επί σχεδόν τριάντα χρόνια.

Την ίδια ημέρα, δυο κομμουνιστές ηγέτες συνελήφθησαν, προτού αφεθούν ελεύθεροι την επομένη. Σύμφωνα με το κόμμα τους, συνελήφθησαν διότι συναντήθηκαν πρόσφατα με ηγέτη οργάνωσης ανταρτών, τον Άμπντελ Ουάχιντ Νουρ, και πήγαν σε περιοχή που ελέγχει άλλος ηγέτης ανταρτών, ο Αμπντελαζίζ αλ Χίλου.

Διαβάστε επίσης
Θεσσαλονίκη: Τροχαίο με ένα νεκρό και δύο τραυματίες 

Και οι δυο τους αρνήθηκαν να υπογράψουν το 2020 τη συμφωνία ειρήνης με το Χαρτούμ, αντίθετα με τα περισσότερα άλλα ένοπλα κινήματα στο Σουδάν.

Τα Ηνωμένα Έθνη και η Αφρικανική Ένωση –που έχει αναστείλει τη συμμετοχή του Σουδάν– καλούν να διεξαχθεί διάλογος ανάμεσα σε «όλες» τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας, για να αποφευχθεί ο κίνδυνος να διαιωνιστεί η κρίση «στο οικονομικό επίπεδο και στο επίπεδο της ασφάλειας».

Όμως στη χώρα, μια από τις φτωχότερες στον κόσμο, όπου ο ένας στους δύο πολίτες θα βρεθεί αντιμέτωπος με το φάσμα της πείνας ως τα τέλη της χρονιάς, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, οι πολίτες αρνούνται να κάνουν διάλογο με τους στρατιωτικούς.

Οι τελευταίοι δεν παύουν να απαιτούν να απαλλαχθεί από τα καθήκοντά του ο ειδικός επιτετραμμένος των Ηνωμένων Εθνών στο Χαρτούμ, ο Φόλκερ Πέρτες.