Συναγερμός στον ΠΟΥ: Κόλλησαν κορονοϊό από μινκ στην Ολλανδία

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε σήμερα ότι οι πιθανές περιπτώσεις μόλυνσης Ολλανδών από μινκ μπορεί να είναι τα «πρώτα γνωστά κρούσματα μετάδοσης» του κορονοϊού από ζώο σε άνθρωπο.

Μάλιστα, μετά την ανακοίνωση ενός πρώτου «εύλογου» κρούσματος την περασμένη εβδομάδα, οι ολλανδικές Αρχές εκτίμησαν τη Δευτέρα, 25 Μαΐου, ότι είναι «πολύ πιθανό» ένας δεύτερος εργαζόμενος σε μονάδα εκτροφής μινκ στην Ολλανδία να προσβλήθηκε από τον ιό που προκαλεί η πανδημία Covid-19 μέσω των μικρών θηλαστικών.

Ο ΠΟΥ ανέφερε ότι είχε επικοινωνήσει με τους Ολλανδούς ερευνητές που εξετάζουν το θέμα, υπογραμμίζοντας ότι «μέχρι σήμερα, μπορεί να υπάρχουν τουλάχιστον τρεις περιπτώσεις». «Αυτές θα ήταν οι πρώτες γνωστές περιπτώσεις μετάδοσης από ζώο σε άνθρωπο», ανακοίνωσε ο ΠΟΥ σε email που έστειλε στο Γαλλικό Πρακτορείο. «Ωστόσο, συνεχίζουμε να συλλέγουμε και να εξετάζουμε άλλα δεδομένα για να καταλάβουμε εάν τα ζώα και τα ζώα συντροφιάς μπορούν να μεταδώσουν την ασθένεια», πρόσθεσε ο διεθνής οργανισμός.

Η πανδημία Covid-19 έχει σκοτώσει σχεδόν 350.000 ανθρώπους παγκοσμίως από τότε που εμφανίστηκε, τον Δεκέμβριο, στην περιοχή Ουχάν της Κίνας.

Τι έδειξαν οι εργασίες

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι εργασίες των ερευνητών του Ινστιτούτου Ιολογίας της Γουχάν έδειξαν ότι η αλληλουχία του γονιδιώματος του κορονοϊού είναι 80% παρόμοια με εκείνη του SARS (Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο) που προκάλεσε μια προηγούμενη επιδημία το 2002-2003 και κατά 96% με εκείνη του κορονοϊού της νυχτερίδας. Η μεγάλη πλειοψηφία των ερευνητών συμφωνεί ότι ο νέος κορονοϊός SARS-CoV-2 – που προκάλεσε την πανδημία – πιθανόν γεννήθηκε στη νυχτερίδα, αλλά οι επιστήμονες πιστεύουν ότι πέρασε από άλλο είδος, που δεν είναι ακόμη γνωστό, πριν μεταδοθεί στον άνθρωπο.

Διαβάστε επίσης
Kορονοϊός: Που θα γίνουν αύριο (7/8) δωρεάν rapid test

Αυτό το κομμάτι του παζλ είναι που η διεθνής επιστημονική κοινότητα και ο ΠΟΥ ελπίζουν να ανακαλύψουν, προκειμένου να κατανοήσουν καλύτερα τι συνέβη, να στοχεύσουν καλύτερα στις επικίνδυνες πρακτικές και να αποφύγουν μια νέα πανδημία. Η συζήτηση για την προέλευση του ιού έχει, επίσης, διπλωματικές επιπτώσεις, με τις Ηνωμένες Πολιτείες να κατηγορούν ένα κινεζικό εργαστήριο στη Γουχάν ότι από αυτό προήλθε ο κορονοϊός, κάτι που αρνείται το Πεκίνο.

Η Κίνα δήλωσε την Κυριακή «έτοιμη» για διεθνή συνεργασία, προκειμένου να βρεθεί η πηγή του νέου κορονοϊού, μια συνεργασία στην οποία δεν πρέπει να υπάρξει καμιά «πολιτική παρέμβαση». Στη Γενεύη, ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκρεμπεγέσους, δήλωσε τη Δευτέρα ότι η συζήτηση για την «προέλευση του ιού δεν είναι καινούρια και ότι το Πεκίνο και ο ΠΟΥ «είχαν συμφωνήσει» στην αρχή της επιδημίας για την ανάγκη διερεύνησης της προέλευσής της. «Αυτό δεν είναι νέο, η συζήτηση είχε ήδη αρχίσει και υπήρχε ήδη συμφωνία», δήλωσε ο Τέντρος.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.