Θρίλερ στο Σουδάν με τους δύο Ελληνες τραυματίες

Σουδάν

Αγνοείται το ασθενοφόρο που τους μετέφερε

Aγωνίας επικρατεί σχετικά με τους δύο Ελληνες τραυματίες στο Σουδάν και αυτό γιατί αγνοείται το ασθενοφόρο που τους μετέφερε.

Όπως δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο Μητροπολίτης Νουβίας και παντός Σουδάν, κ. Σάββας, τελευταία φορά εθεάθησαν σε καροτσάκια σε είσοδο βομβαρδισμένου νοσοκομείου. Τότε, πήγε ένα ασθενοφόρο να τους παραλάβει για να τους μεταφέρει σε έναν χώρο της ελληνικής κοινότητας ώστε να είναι ασφαλείς.

Από τότε όμως διακόπηκε η επικοινωνία και αγνοείται η τύχη τους.

Κατόπιν σχετικών οδηγιών του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, το Υπουργείο Εξωτερικών μέσω της Μονάδας Διαχείρισης Κρίσεων, είναι σε συνεχή επικοινωνία με τον Διεθνή Ερυθρό Σταυρό, προκειμένου να παρασχεθεί άμεσα η καλύτερη δυνατή ιατροφαρμακευτική βοήθεια στους δυο Έλληνες τραυματίες, λαμβάνοντας υπ΄ όψιν την εμπόλεμη κατάσταση που επικρατεί στο Σουδάν η οποία δεν επιτρέπει επιχείρηση απεγκλωβισμού τους.

Ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός είναι ενήμερος της παρουσίας και των αναγκών και των υπόλοιπων Ελλήνων στο Χαρτούμ, πλην των δυο τραυματιών.

Παράλληλα το Υπουργείο Εξωτερικών παραμένει σε συντονισμό με τα λοιπά κράτη-μέλη της Ε.Ε. για θέματα Ιατροφαρμακευτικής βοήθειας και για ενδεχόμενη επιχείρηση απεγκλωβισμού, όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν.

Kραυγή αγωνίας από Ρωσίδα σε ελληνορθόδοξη εκκλησία

Μία Ρωσίδα που βρίσκεται παγιδευμένη στην Ορθόδοξη ελληνική εκκλησία εκθέτει τη δραματική εμπειρία της.

«Η κατάστασή μας είναι απελπιστική, δεν έχουμε ρεύμα, νερό και φαγητό» λέει η γυναίκα στο BBC που βρίσκεται με 15 άλλους στην εκκλησία στο Χαρτούμ.

Επισκέφθηκε τον ναό για το Μεγάλο Σάββατο των Ορθοδόξων, με την επτάχρονη κόρη της, όμως δεν κατάφερε ποτέ να βγει καθώς κλιμακώνονταν οι μάχες ανάμεσα στις αντίπαλες στρατιωτικές δυνάμεις.

Οι δύο Έλληνες που προσπάθησαν να φύγουν από την εκκλησία τραυματίστηκαν από τα πυρά που έπεφταν στην πρωτεύουσα του Σουδάν.

«Διακομίστηκαν σε κοντινό νοσοκομείο. Ωστόσο, θα τους φέρουν πίσω στην εκκλησία γιατί τα νοσοκομεία κλείνουν. Δεν υπάρχουν φάρμακα. Χρειάζονται όμως θεραπεία» είπε η Ρωσίδα σε μήνυμά της στο WhatsApp.

Την ίδια στιγμή, δύο άλλα παιδιά είναι εγκλωβισμένα στην εκκλησία, τις τελευταίες πέντε μέρες, τρομοκρατημένα από τα αλλεπάλληλα πυρά.

Συμφωνήθηκε νέα 24ωρη εκεχειρία

Μετά την παραβίαση της πρώτης εκεχειρίας, ανακοινώθηκε νέα 24ωρη κατάπαυση του πυρός στο Σουδάν. Οι παραστρατιωτικές Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης του Σουδάν συμφώνησαν σε 24ωρη εκεχειρία που θα ξεκινήσει στις 18.00 τοπική ώρα (19.00 ώρα Ελλάδος) κατά την πέμπτη ημέρα των σφοδρών συγκρούσεων με τον τακτικό στρατό της χώρας.

«Επιβεβαιώνουμε την πλήρη δέσμευσή μας για πλήρη κατάπαυση του πυρός και ελπίζουμε ότι η άλλη πλευρά θα την τηρήσει σύμφωνα με την ανακοινωμένη ώρα», αναφέρεται σε ανακοίνωση των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης.

Δεν υπάρχουν πληροφορίες αν ο σουδανικός στρατός θα ανακοινώσει ότι θα τηρήσει την κατάπαυση του πυρός.

Οι δύο πλευρές ανακοίνωσαν χθες 24ωρη εκεχειρία που δεν τηρήθηκε.

Πάντως, η ανησυχία διεθνώς είναι έκδηλη λόγω του ότι στερεύουν σημαντικά τα φάρμακα από τα νοσοκομεία και τα σπίτια στην πρωτεύουσα του Σουδάν δεν έχουν ρεύμα, τη στιγμή που οι κάτοικοι μένουν χωρίς νερό και φαγητό, μη μπορώντας να βγουν από τα σπίτια τους λόγω των απανωτών πυροβολισμών.

Πηγή: protothema.gr

Πηγή φωτογραφίας: Pixabay