Τουρκία: “Μετακινήθηκε τρία μέτρα πιο κοντά στην Ελλάδα”, λέει σεισμολόγος

σεισμός Τουρκία Άδανα χαλάσματα

Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να ενεργοποιηθεί το ρήγμα της Βόρειας Ανατολίας

Η Τουρκία μετακινήθηκε τρία μέτρα πιο κοντά στην Ελλάδα μετά και τον φονικό που “χτύπησε” την γειτονική χώρα, σύμφωνα με τον σεισμολόγο, Γεράσιμο Παπαδόπουλο.

Ειδικότερα, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, ο κ. Παπαδόπουλος δήλωσε πως «η αραβική πλάκα συμπιέζει την πλάκα της Ανατολίας, που πρακτικά από γεωγραφική άποψη καταλαμβάνεται από την Τουρκία. Έγινε η ολίσθηση κατά μήκος της επαφής των δύο πλακών -εκεί που είναι το ρήγμα δηλαδή- και η πλάκα της Ανατολίας, στην ουσία η Τουρκία, προωθήθηκε προς τα δυτικά, προς το Αιγαίο, ολίσθησε κατά περίπου τρία μέτρα».

Δείτε επίσης: Σεισμός στην Τουρκία: Πάνω από 11000 οι νεκροί – Συνεχίζονται οι έρευνες για τους επιζώντες (ΒΙΝΤΕΟ)

O κ. Παπαδόπουλος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να ενεργοποιηθεί το ρήγμα της Βόρειας Ανατολίας μετά το σεισμό των 7,8 ρίχτερ. «Η μετακίνηση των λιθοσφαιρικών πλακών είναι συνεχής. Από αυτή τη μετακίνηση προήλθε το σπάσιμο στο ρήγμα και ο σεισμός. Και ακριβώς επειδή έχουμε αυτή τη μετακίνηση δεν αποκλείεται να μεταδοθεί η πίεση, οι τάσεις όπως λέμε, και στο ρήγμα της Βόρειας Ανατολίας. Yπάρχει πιθανότητα γιατί τα φαινόμενα είναι πολύπλοκα, δεν ακολουθούν αυστηρούς κανόνες», εξήγησε.

Διαβάστε επίσης  Κύπελλο Ελλάδας: Αλλάζει η ημερομηνία του τελικού λόγω εκλογών