Τουρκία: Θύελλα αντιδράσεων για την ταινία «Σμύρνη μου αγαπημένη»

Τουρκία "Σμύρνη μου αγαπημένη"

Στην ταινία πρωταγωνιστεί και ο Τούρκος ηθοποιός Μπουράκ Χακί

Θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει η ταινία «Σμύρνη μου αγαπημένη» στην Τουρκία, με τη Χουριέτ να αναφέρει πως γίνεται «ελληνική προπαγάνδα σε 900 κινηματογράφους στις ΗΠΑ».

Στην ταινία πρωταγωνιστεί και ο Τούρκος ηθοποιός Μπουράκ Χακί, με την εφημερίδα να τον κατηγορεί για τη συμμετοχή του. Υπενθυμίζεται ότι η Μιμή Ντενίση είχε μιλήσει στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου για την ταινία που θα προβληθεί σε 700 κινηματογράφους στις ΗΠΑ.

“Είναι μια απάντηση στην Τουρκία” είχε πει τότε η Μιμή Ντενίση.

Το πρωτοσέλιδο της τουρκικής εφημερίδας

Σμύρνη

Η Μιμή Ντενίση για την “Σμύρνη μου αγαπημένη”

“Δεν επέλεξαν να πάει στα Όσκαρ. Για εμένα αυτή τη χρονιά αυτή, με τα 100 χρόνια, έπρεπε να πάει, όχι για εμάς αλλά για την Ελλάδα” σχολίασε.

“Δεν φαντάστηκα τον αντίκτυπο της παράστασης και της ταινίας” τόνισε η Μιμή Ντενίση. “Με δύο έργα και μια ταινία, μπήκε μια σφραγίδα το “Σμύρνη μου αγαπημένη”. Εγώ όταν έγραψα το έργο, προβληματίστηκα όταν έφτασα στην καταστροφή. Πρέπει να διαβάσεις πολύ. Πρέπει να είσαι αντικειμενικός. Στην ταινία τσακωνόμουν για την ιστορική ακρίβεια. Έπρεπε να είναι άψογο. Η Ελλάδα έκανε λάθη, αλλά είναι μια εποχή που τα συζητάμε όλα. Δεν πρέπει να πούμε και για την αδιαφορία της Ευρώπης τότε; ” περιέγραψε.

Διαβάστε επίσης  Τουρκία: "Δεν μπορεί να είναι υποψήφιος στις εκλογές ο Ερντογάν"

“Το κράτος έχει αμηχανία σε αυτή την επέτειο και το θέμα το ιστορικοπολιτικό” πρόσθεσε. “Για μένα είναι σημαντική απάντηση στον Ερντογάν όταν κάνεις μια ταινία που λέει υπάρχουν Τούρκοι που βοήθησαν, τα πιστεύω τους, τα λάθη που κάναμε εμείς στην Άγκυρα. Έρχονται όλα στο φως με την αλήθεια” επεσήμανε.