Εκατομμύρια νεκρά ψάρια σε ποτάμι στην Aυστραλία (ΒΙΝΤΕΟ)

νεκρά ψάρια Βεργιά Ν. Καλλικράτεια

Που το αποδίδει η υπηρεσία φύλαξης ποταμού της πολιτείας

Οι μεγάλης κλίμακας θάνατοι ψαριών αναφέρθηκαν για πρώτη φορά το πρωί της Παρασκευής 17/3 στην πόλη Menindee της Νέας Νότιας Ουαλίας.

Η υπηρεσία φύλαξης ποταμού της πολιτείας είπε ότι ήταν αποτέλεσμα ενός συνεχιζόμενου καύσωνα που έπληξε τον ποταμό Darling-Baaka.

Οι ντόπιοι λένε ότι είναι ο πιο μαζικός θάνατος ψαριών που έπληξε την πόλη, η οποία βίωσε ένα ανάλογο γεγονός μόλις πριν από τρία χρόνια. Σε μια ανάρτηση στο Facebook, το Υπουργείο Πρωτογενών Βιομηχανιών της Νέας Ουαλίας (DPI) είπε ότι ο καύσωνας πίεσε «περισσότερο ένα σύστημα που έχει βιώσει ακραίες συνθήκες από πλημμύρες μεγάλης κλίμακας».

Οι καύσωνες έχουν γίνει πιο συχνοί, πιο έντονοι και διαρκούν περισσότερο λόγω της κλιματικής αλλαγής που προκαλείται από τον άνθρωπο. Ο κόσμος έχει ήδη θερμανθεί κατά περίπου 1,1 C από τότε που ξεκίνησε η βιομηχανική εποχή και οι θερμοκρασίες θα συνεχίσουν να αυξάνονται εκτός εάν οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο κάνουν απότομες περικοπές στις εκπομπές.

Μιλώντας στο BBC, ο Γκρέιμ ΜακΚραμπ, κάτοικος του Μενίντι, περιέγραψε τους θανάτους ως «σουρεαλιστικούς». «Πιθανότατα θα χειροτερέψει» είπε, προειδοποιώντας οτι περισσότερα ψάρια θα πεθάνουν καθώς τα ψάρια που αποσυντίθενται ρουφάνε περισσότερο οξυγόνο από το νερό.

Περίπου 500 άνθρωποι ζουν στην πόλη της δυτικής Νέας Νότιας Ουαλίας. Ο ποταμός Darling-Baaka είναι μέρος της λεκάνης του Murray Darling, του μεγαλύτερου συστήματος ποταμών της Αυστραλίας. Το DPI της Νέας Νότιας Ουαλίας είπε επίσης ότι οι θάνατοι των ψαριών ήταν «ανησυχητικοί για την τοπική κοινότητα», συναίσθημα που εξέφρασε ο ΜακΚραμπ.

Διαβάστε επίσης  Σάλος με ταβέρνα που τηγανίζει ψάρια ενώ είναι ζωντανά (ΒΙΝΤΕΟ)

«Μπορείτε απλά να φανταστείτε ότι αφήνετε ένα ψάρι στην κουζίνα σας να σαπίσει με όλες τις πόρτες κλειστές και χωρίς κλιματιστικό, και έχουμε εκατομμύρια από αυτά».

Η θερμοκρασία στο Menindee αναμένεται να φτάσει τους 41 βαθμούς Κελσίου σήμερα Σάββατο (18/3). Πρόσθεσε ότι οι ντόπιοι στην περιφερειακή πόλη βασίζονται στο Darling-Baaka για προμήθειες νερού.

«Χρησιμοποιούμε το νερό του ποταμού για πλύσιμο και ντους, και οι άνθρωποι ίσως να μην μπορούν να χρησιμοποιήσουν ξανά αυτό το νερό για αυτές τις βασικές ανάγκες», είπε. «Με τον καιρό αυτοί οι άνθρωποι δεν θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αυτό το νερό για οικιακή χρήση, κάτι που είναι απλώς ντροπή».

Οι θάνατοι ψαριών ρίχνουν φως στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η λεκάνη του Murray Darling. Η ξηρασία και η αυξημένη ανθρώπινη δραστηριότητα επηρέασαν την υγεία του οικοσυστήματος.

Η αρχή της λεκάνης απορροής του Murray Darling είπε ότι η γεωργία, οι βιομηχανίες και οι κοινότητες έχουν χρησιμοποιήσει νερό από το σύστημα του ποταμού, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση της ροής του ποταμού. Ανέφερε επίσης ότι η λεκάνη είναι επιρρεπής σε ακραία καιρικά φαινόμενα και έχει ένα εξαιρετικά μεταβλητό κλίμα που την καθιστά ευάλωτη τόσο στις πυρκαγιές όσο και στις ξηρασίες.

Οι αρχές της περιοχής δήλωσαν ότι θα συνεργαστούν με τις ομοσπονδιακές υπηρεσίες για να ανταποκριθούν στο τελευταίο περιστατικό και να βρει τις υποκείμενες αιτίες των θανάτων.

Πηγή: newsbomb.gr