Βασίλισσα Ελισάβετ: Πώς θα μοιραστεί η περιουσία της μετά το θάνατό της

Βασίλισσα Ελισάβετ

Τι θα κληρονομήσει ο πρίγκιπας Κάρολος

Η περιουσία της βασίλισσας Ελισάβετ είναι αδιαμφισβήτητα υπέρογκη, ενώ υπάρχουν σίγουρα και κάποιοι που αναρωτιούνται πού θα πάει όλος αυτός ο πλούτος όταν εκείνη φύγει από την ζωή.

Πιο συγκεκριμένα, λοιπόν, η βασίλισσα Ελισάβετ Β’ έχει καθαρή αξία 530 εκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με το Town & Country.

Ένα μεγάλο μέρος του πλούτου της προέρχεται από ακίνητα, ανάμεσα στα οποία συμπεριλαμβάνεται το κτήμα Sandringham Estate (65 εκατομμύρια δολάρια), το οποίο αγοράστηκε ως εξοχικό καταφύγιο για τον βασιλιά Εδουάρδο VII όταν ήταν ακόμα πρίγκιπας Αλβέρτος Εδουάρδος λίγο πριν από τα 21α γενέθλιά του.

Υπάρχει, επίσης, το κάστρο Balmoral (140 εκατομμύρια δολάρια), το σκωτσέζικο σπίτι της βρετανικής βασιλικής οικογένειας από το 1852, όταν ο πρίγκιπας Αλβέρτος το αγόρασε ως δώρο για τη σύζυγό του, βασίλισσα Βικτώρια.

Άλλες πηγές εσόδων περιλαμβάνουν το Δουκάτο του Λάνκαστερ, μια ιδιωτική περιουσία που παραδίδεται στη βασιλική οικογένεια από το 1399 -πιο πρόσφατα απέφερε περίπου 28 εκατομμύρια δολάρια σε ένα έτος- και χρησιμοποιείται από τη βασίλισσα για να συντηρεί την ίδια και την οικογένειά της, καθώς και για να κάνει φιλανθρωπικές εισφορές.

Σύμφωνα με την Express, το Δουκάτο νοικιάζει μια ποικιλία από ακριβά και περιζήτητα ακίνητα, γεγονός που ευθύνεται εν μέρει για την αύξηση της αξίας του κατά 13,1% μεταξύ 2021 και 2022.

Η βασίλισσα Ελισάβετ πληρώνει τους μισθούς των εργαζόμενων βασιλικών

Το 1992 δημιουργήθηκε ένα ζήτημα και η βασίλισσα Ελισάβετ αναγκάστηκε να απαντήσει σε δημόσια κριτική για το ποσό των χρημάτων των φορολογουμένων που πήγαιναν για τη στήριξη των «εργαζόμενων βασιλικών» ή των μελών της βασιλικής οικογένειας που εκτελούν επίσημα καθήκοντα για λογαριασμό της βασίλισσας. Έτσι, η ίδια συμφώνησε να χρησιμοποιεί δικά της κεφάλαια από την περιουσία της για να πληρώνει το μεγαλύτερο μέρος των λεγόμενων «μισθών» τους.

Όπως αναφέρει το Metro, το να είσαι εργαζόμενος βασιλικός θεωρείται εργασία πλήρους απασχόλησης και περιλαμβάνει τα πάντα, από συναντήσεις με διεθνείς αξιωματούχους μέχρι συμμετοχή σε επίσημες εκδηλώσεις και εγκαίνια νέων κτιρίων.

Ο αριθμός των εργαζόμενων βασιλικών έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια, καθώς ο πρίγκιπας Άντριου αποσύρθηκε από τα επίσημα καθήκοντά του το 2019 και σταμάτησε να χρησιμοποιεί τον τίτλο της Αυτού Βασιλικής Υψηλότητας με επίσημη ιδιότητα το 2022, ενώ και ο πρίγκιπας Χάρι και η σύζυγός του, Μέγκαν Μαρκλ, δούκισσα του Σάσεξ, ως γνωστόν αποχώρησαν από τους ρόλους τους ως ανώτερα μέλη της βασιλικής οικογένειας το 2020.

Έτσι, από το 2022, οι εργαζόμενοι βασιλείς που αμείβονται από τα κεφάλαια της βασίλισσας περιλαμβάνουν τον γιο της πρίγκιπα Κάρολο και τη σύζυγό του, Καμίλα, δούκισσα της Κορνουάλης, τον γιο της πρίγκιπα Εδουάρδο και τη σύζυγό του, Σοφί, κόμισσα του Ουέσσεξ, τον εγγονό της πρίγκιπα Ουίλιαμ και τη σύζυγό του, Κέιτ Μίντλετον, δούκισσα του Κέιμπριτζ, την αδελφή της πριγκίπισσα Άννα και τον ξάδελφό της πρίγκιπα Ριχάρδο και τη σύζυγό του, Μπιργκίττε, δούκισσα του Γκλόστερ.

Τι θα κληρονομήσει ο πρίγκιπας Κάρολος

Όσον αφορά τη διανομή των περιουσιακών στοιχείων της βασίλισσας Ελισάβετ μετά τον θάνατό της, κατά πάσα πιθανότητα τα ιδιωτικά σπίτια που έχουν περάσει από πολλές γενιές Βρετανών μοναρχών θα πάνε στον πρίγκιπα Κάρολο, ο οποίος είναι ο επόμενος στη σειρά για τον θρόνο.

Σύμφωνα με την Express, ο πρίγκιπας Κάρολος θα απαλλαγεί, επίσης, από τον φόρο κληρονομιάς 40% που επιβάλλεται στον μέσο Βρετανό πολίτη που λαμβάνει κληρονομιά, χάρη σε μια ειδική συμφωνία που διατηρούν οι μονάρχες με τη βρετανική κυβέρνηση, η οποία ορίζει ότι οι άμεσοι διάδοχοί τους δεν υποχρεούνται να πληρώσουν τον εν λόγω φόρο.

Οι Fisher Jones Greenwood Solicitors αναφέρουν χαρακτηριστικά: «ο μονάρχης δεν εργάζεται ούτε συναλλάσσεται για να «μεγαλώσει» την περιουσία του, όπως θα έκανε ένα κανονικό άτομο κατά τη διάρκεια της ζωής του. Εάν η περιουσία του μονάρχη υποβαλλόταν επανειλημμένα σε φόρο κληρονομιάς, τότε ο πλούτος του θα εξαντλούνταν δραματικά».

Το grunge.com σημειώνει, επίσης, ότι εκτός από την κληρονομιά του θρόνου, ο πρίγκιπας Κάρολος θα κληρονομήσει σχεδόν όλα τα υπόλοιπα που ανήκουν στη μητέρα του, η οποία δεν είναι μόνο ο μακροβιότερος βασιλεύων Βρετανός μονάρχης όλων των εποχών, αλλά από τον Ιούνιο του 2022 είναι ο δεύτερος μακροβιότερος βασιλεύων μονάρχης στην ιστορία του κόσμου.