Βατικανό: Αυτή είναι όλη η περιουσία του

Βατικανό

Δόθηκε στη δημοσιότητα η λίστα – Πάνω από 5000 ακίνητα

Για πρώτη φορά στην ιστορία της Καθολικής Εκκλησίας, το Βατικανό έφερε στο φως τη λίστα με τα περίπου 5.000 ακίνητα που έχει στην ιδιοκτησία του.

Πρόκειται για τις πιο λεπτομερείς καταγραφές των περιουσιακών του στοιχείων, όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα «Guardian».

Οι πληροφορίες, όπως μετέδωσε το Reuters, το οποίο επικαλείται το protothema.gr, περιορίστηκαν σε δύο έγγραφα: μια οικονομική έκθεση για το 2020 και το πρώτο δημόσιο έγγραφο προϋπολογισμού. Η οικονομική υπηρεσία του Βατικανού (APSA) διαχειρίζεται τα περιουσιακά στοιχεία και τις επενδύσεις, πληρώνει τους μισθούς και λειτουργεί και ως τμήμα αγορών και ανθρωπίνου δυναμικού.

Συγκεκριμένα, το Βατικανό έχει στην ιδιοκτησία του 4.051 ακίνητα στην Ιταλία και περίπου 1.120 ακίνητα στο εξωτερικό. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε αυτά δεν περιλαμβάνονται οι πρεσβείες που διαθέτει.

Περίπου το 14% των ιταλικών ιδιοκτησιών του νοικιάζονται σε τιμές αγοράς, ενώ τα υπόλοιπα ενοικιάζονται σε χαμηλότερες τιμές, τα περισσότερα σε εργαζομένους της Εκκλησίας. Περίπου το 40% είναι σχολεία, μοναστήρια και νοσοκομεία.

Στα έγγραφα, ακόμη, καταγράφεται ότι η Καθολική Εκκλησία κατέχει ακίνητα και σε πανάκριβες περιοχές του Λονδίνου, των Παρισίων και της Γένοβα.

Ένα από τα κτίρια που κατέχει το Βατικανό στην περιοχή του Κένσινγκτον στο Λονδίνο έφερε τεράστιες απώλειες αφότου αγοράστηκε το 2014 ως επένδυση. Το κτίριο, όπως ενημερώνουν οι οικονομικές υπηρεσίες του Βατικανού, αναμένεται σύντομα να πωληθεί.

Υπενθυμίζεται ότι, πριν ένα χρόνο, ο Πάπας Φραγκίσκος απομάκρυνε από τα καθήκοντά του τον υπουργό Οικονομικών του Βατικανού, μεταφέροντας τις αρμοδιότητές του στην (APSA).

Την ίδια στιγμή, τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα καταγράφουν έλλειμμα 64,8 εκατομμυρίων ευρώ για το 2020, ενώ το 2019 το έλλειμμα ανερχόταν στα 79,2 εκατομμύρια.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.