Βλαντιμίρ Πούτιν: Aπαγορεύει με νόμο την αλλαγή φύλου στη Ρωσία

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν απαγορεύει με νόμο στους ανθρώπους αλλάζουν επίσημα ή ιατρικά το φύλο τους.

Πιο συγκεκριμένα ο νόμος, που ψηφίστηκε ομόφωνα και από τα δύο σώματα του κοινοβουλίου, απαγορεύει κάθε «ιατρική παρέμβαση που αποσκοπεί στην αλλαγή του φύλου ενός ατόμου», καθώς και την απαγόρευση της αλλαγής του φύλου ενός ατόμου σε επίσημα έγγραφα ή δημόσια αρχεία. Μοναδική εξαίρεση θα αποτελούν οι ιατρικές παρεμβάσεις για τη θεραπεία συγγενών ανωμαλιών.

Ακυρώνει επίσης τους γάμους στους οποίους το ένα άτομο έχει «αλλάξει φύλο» και απαγορεύει στα διαφυλικά άτομα να γίνουν ανάδοχοι ή θετοί γονείς.

Η απαγόρευση λέγεται ότι απορρέει από τη σταυροφορία που έχει ξεκινήσει το Κρεμλίνο για την προστασία των «παραδοσιακών αξιών» της χώρας.

Οι νομοθέτες λένε ότι ο εν λόγω νόμο αποσκοπεί στην προστασία της Ρωσίας από τη «δυτική αντι-οικογενειακή ιδεολογία», ενώ ορισμένοι περιγράφουν τη μετάβαση φύλου ως «καθαρό σατανισμό».

Η καταστολή του Κρεμλίνου κατά των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων ξεκίνησε πριν από μια δεκαετία, όταν ο Πούτιν εστίασε για πρώτη φορά «παραδοσιακές οικογενειακές αξίες», οι οποίες υποστηρίζονται από τη ρωσική ορθόδοξη εκκλησία.

Το 2013, το Κρεμλίνο υιοθέτησε νομοθεσία που απαγόρευε οποιαδήποτε δημόσια υποστήριξη των «μη παραδοσιακών σεξουαλικών σχέσεων» μεταξύ ανηλίκων.

Το 2020, ο Πούτιν προώθησε τη συνταγματική μεταρρύθμιση που απαγόρευε τον γάμο μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου και πέρυσι υπέγραψε νόμο που απαγορεύει «τις μη παραδοσιακές σεξουαλικές σχέσεις» μεταξύ ενηλίκων.