Βρετανία: Πρόστιμα έως και 10.000 στερλίνων σε όσους παραβιάζουν τα μέτρα

Πρόστιμα έως και 10.000 στερλίνων θα επιβάλλονται σε αυτούς που αρνούνται να αυτό-απομονωθούν όταν τους ζητείται στη Βρετανία.

Μάλιστα, η αστυνομία στη Βρετανία θα ανταποκρίνεται σε πληροφορίες πολιτών που πιστεύουν ότι κάποιος άνθρωπος στο περιβάλλον τους παραβιάζει τους κανόνες.

Οι αλλαγές έρχονται καθώς η υποχρέωση αυτό-απομόνωσης αποκτά νομική ισχύ. Γίνεται νομική υποχρέωση από τη στιγμή που κάποιος δέχεται μια τέτοια συμβουλή από το προσωπικό τεστ και ιχνηλάτησης, αλλά όχι και για τους απλού χρήστες της εφαρμογής για τον κορονοϊό, η οποία παραμένει ανώνυμη.

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση εισάγει ένα νέο σύστημα πληρωμών, προσφέροντας 500 στερλίνες στα χαμηλόμισθα άτομα που χάνουν εισοδήματα από τη δεκατετραήμερη καραντίνα.
Αυτή η διπλή μέθοδος στοχεύει στην καλύτερη συμμόρφωση με τους κανόνες αυτό-απομόνωσης, και έχει περιγραφεί από τον υπουργό υγείας, Ματ Χάνκοκ, ως «επιτακτική» για τον περιορισμό των ποσοστών λοιμώξεων.

Έρευνα που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα έδειξε ότι πάνω από το 80% των Βρετανών βγαίνει από το σπίτι ενώ έχει παρουσιάσει συμπτώματα κορονοϊού ή ακόμη και αν έχει λάβει οδηγία αυτο-απομόνωσης.

Όσον αφορά τις πληρωμές, οι πολίτες δικαιούνται αποζημίωση όταν τους έχει ζητηθεί να αυτό-απομονωθούν από το σύστημα τεστ και ιχνηλάτησης, επειδή οι ίδιοι ή κάποιος οικείος τους βγήκαν θετικοί, και ως εκ τούτου έχουν χάσει το εισόδημά τους. Επιπλέον ενδέχεται να δικαιούνται ένα ή περισσότερα επιδόματα.

Εκείνοι που παραβαίνουν τις εντολές αυτό-απομόνωσης θα έρθουν αντιμέτωποι με τσουχτερά πρόστιμα, που θα ξεκινούν από τις 1.000 στερλίνες και θα φτάνουν στις 10.000 για περιπτώσεις επανειλημμένων παραβάσεων ή για εκείνους που προκαλούν παραβιάσεις της νομοθεσίας, όπως για παράδειγμα ένας εργοδότης που διατάζει ή επιτρέπει τους υπαλλήλους του να μεταβούν στο χώρο εργασίας ενώ θα έπρεπε να βρίσκονται σε καραντίνα.

Πηγή: theguardian.com

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *