Βρετανία: Στο 9,1% “εκτοξεύτηκε” ο πληθωρισμός τον Μάιο

Σε νέο υψηλό 40 ετών ανήλθε ο πληθωρισμός τον Μάιο στην Βρετανία, καθώς οι αυξανόμενες τιμές των τροφίμων και της ενέργειας συνεχίζουν να βαθαίνουν την κρίση κόστους ζωής στη χώρα.

Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε στο 9,1%, από 9% έναν μήνα νωρίτερα, ανακοίνωσε την Τετάρτη η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία. Η μέτρηση ήταν σύμφωνη με τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων. Η αύξηση στον πληθωρισμό προήλθε από τη στέγαση και τις οικιακές υπηρεσίες, κυρίως την ηλεκτρική ενέργεια, το φυσικό αέριο και άλλα καύσιμα, μαζί με τις μεταφορές (κυρίως καύσιμα κινητήρων και μεταχειρισμένα αυτοκίνητα).

Σε μηνιαία βάση, τον Μάιο οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 0,7%, ελαφρώς πάνω από τις εκτιμήσεις για άνοδο 0,6%, αλλά πολύ λιγότερο από τη μηνιαία αύξηση 2,5% τον Απρίλιο, υποδεικνύοντας ότι ο πληθωρισμός επιβραδύνεται κάπως.

Ενώ το άλμα του πληθωρισμού είναι μικρότερο από ό,τι παρατηρήθηκε τους τελευταίους μήνες, τα στοιχεία εξακολουθούν να υπογραμμίζουν την κλίμακα της πληθωριστικής κρίσης που αντιμετωπίζει το Ηνωμένο Βασίλειο, σχολιάζει το Bloomberg, προσθέτοντας ότι τα πράγματα θα χειροτερέψουν αργότερα μέσα στο έτος, όταν ξεκινήσει μια νέα αύξηση της τιμής της ενέργειας, με την Τράπεζα της Αγγλίας να προβλέπει ότι οι τιμές θα εκτιναχθούν πάνω από 11% τον Οκτώβριο.

Στο μεταξύ η Τράπεζα της Αγγλίας αύξησε την περασμένη εβδομάδα τα επιτόκια για πέμπτη συνεχόμενη συνεδρίαση και έστειλε το ισχυρότερο σήμα μέχρι τώρα ότι είναι έτοιμη να προχωρήσει σε πιο επιθετικές κινήσεις εάν χρειαστεί για να τιθασεύσει τον πληθωρισμό.

Διαβάστε επίσης
Βρετανία: Εντοπίστηκε στα λύματα της ο ιός της πολιομυελίτιδας