Ζελένσκι: “Η ουκρανική σημαία πρέπει να επιστρέψει στην Κριμαία”

Ζελένσκι

Ο Ουκρανός πρόεδρος απέρριψε την πρόταση του ομολόγου του της Βραζιλίας

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι διεμήνυσε χθες (7/4) πως είναι εκ των ων ουκ άνευ η απελευθέρωση της χερσονήσου της Κριμαίας, την οποία προσάρτησε η Ρωσία το 2014.

«Ο κόσμος θα πρέπει να γνωρίζει: Ο σεβασμός και η τάξη θα επιστρέψουν στις διεθνείς σχέσεις μόνον όταν η ουκρανική σημαία επιστρέψει στην Κριμαία – όταν θα είναι ελεύθερη», είπε ο Ζελένσκι σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα που δόθηκε στη δημοσιότητα από το γραφείο της ουκρανικής προεδρίας.

Νωρίτερα, σε βίντεο από τη συνάντηση με μουσουλμάνους στρατιωτικούς, συμπεριλαμβανομένων εκπροσώπων των Τατάρων της Κριμαίας, ο Ζελένσκι δήλωσε: «Η απελευθέρωση της Κριμαίας είναι εκ των ων ουκ άνευ, όχι μόνο για την Ουκρανία αλλά για ολόκληρο τον κόσμο. Είμαι πεπεισμένος για αυτό».

Οι Τάταροι της Κριμαίας είναι μουσουλμάνοι αυτόχθονες της χερσονήσου, πολλοί από τους οποίους εγκατέλειψαν την περιοχή φοβούμενοι πολιτικές διώξεις από τους Ρώσους.

Με την τοποθέτηση αυτή, ο Ζελένσκι απέρριψε την πρόταση του προέδρου της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, ο οποίος υποστήριξε ότι το Κίεβο θα μπορούσε να εκχωρήσει τη χερσόνησο της Κριμαίας στη Ρωσία, στο πλαίσιο ειρηνευτικής συμφωνίας με τη Μόσχα για τον τερματισμό του πολέμου.

Ανοικτό είχε αφήσει προ ημερών αυτό το ενδεχόμενο και ένας εκ των συνεργατών του προέδρου της Ουκρανίας. Ο Αντρίι Σιμπίχα, αναπληρωτής επικεφαλής του γραφείου του ουκρανού προέδρου, δήλωσε στους Financial Times ότι το Κίεβο θα ήταν «ανοικτό» σε συζητήσεις για την Κριμαία εάν η σχεδιαζόμενη αντεπίθεση του ουκρανικού στρατού πετύχει τους στόχους της.

«Εάν επιτύχουμε τους στρατηγικούς στόχους μας στο πεδίο των μαχών και φθάσουμε στα διοικητικά όρια της Κριμαίας, είμαστε έτοιμοι να ανοίξουμε μια διπλωματική παρένθεση για να συζητήσουμε αυτό το θέμα», απάντησε ο Σιμπίχα σε σχετική ερώτηση για το μέλλον της χερσονήσου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ