Φτιάχνουμε εύκολα σπιτικό σιρόπι με βότανα (ΒΙΝΤΕΟ)

DIY σιρόπι με βότανα

Για θωράκιση του οργανισμού και καταπολέμηση του βήχα

Αυτή την περίοδο, για προληπτικούς αποκλειστικά λόγους, κάνουμε το σπιτικό μας σιρόπι, χρησιμοποιώντας αγαπημένα μας βότανα.

Είναι πολύ εύκολο να κάνετε το δικό σας σιρόπι με βότανα, οφείλουμε όμως να τονίσουμε από την αρχή, πως μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε προληπτικά και όχι όταν πια θα έχετε φτάσει στο στάδιο που απαιτείται επίσκεψη στο γιατρό καθώς και φαρμακευτική αγωγή.

Επίσης χρειάζεται μεγάλη προσοχή στα βότανα που θα χρησιμοποιήσετε στο σιρόπι σας, σε περίπτωση που αντιμετωπίζετε κάποιο άλλο πρόβλημα υγείας, όπως για παράδειγμα υπέρταση. Για το λόγο αυτό θα ήταν καλύτερα προηγουμένως να συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό.

DIY σιρόπι με βότανα

Παρακάτω θα σας παρουσιάσουμε το σπιτικό σιρόπι που κάνουμε εμείς κάθε χρόνο για να τονώσουμε και να θωρακίσουμε τον οργανισμό μας, καθώς και για να αντιμετωπίσουμε τα πρώτα βηχάκια.

Εσείς βεβαίως μπορείτε να κάνετε το ίδιο, να χρησιμοποιήσετε μερικά από τα βότανα που συμπεριλάβαμε στη συνταγή μας ή να κάνετε τους δικούς σας συνδυασμούς, αυτούς που σας ταιριάζουν καλύτερα.

Το καλύτερο απ’ όλα είναι η μέθοδος της παρασκευής, ώστε τα βότανά μας και ότι άλλο χρησιμοποιήσαμε να διατηρούν τις ευεργετικές τους ιδιότητες.

Το «δικό» μας σιρόπι με βότανα

Οπως προαναφέραμε, θα σας δώσουμε κυρίως τα tips για να κάνετε το δικό σας σπιτικό σιρόπι και θα μοιραστούμε παράλληλα μαζί σας ποια βότανα χρησιμοποιήσαμε εμείς και γιατί.

DIY σιρόπι με βότανα

ΥΛΙΚΑ
Αποξηραμένα βότανα (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και νωπά)*
Νερό
Μέλι (Κάποιοι χρησιμοποιούν μαύρη ζάχαρη, εμείς όμως θέλουμε τα οφέλη του μελιού)

Προαιρετικά
Πρόπολη
Τζίντζερ
Ιπποφαές

* Τα βότανα που χρησιμοποιήσαμε είναι: Κυνόροδα, Θυμάρι, Σαμπούκος, Εχινάκεια, Φασκόμηλο, Ευκάλυπτος, Μολόχα, Τσάι του Βουνού. Θα μπορούσατε φυσικά να κάνετε προσθαφαιρέσεις… Ιδανικά βότανα είναι επίσης οι Αχίλλεια, ο Κίστος και η Ρίγανη. Αν χρησιμοποιήσετε νωπά βότανα, να θυμάστε, χρειάζεται να βάλετε μεγαλύτερη ποσότητα.

EXTRA TIP: Η ποσότητα των βοτάνων ποικίλλει, ανάλογα που θέλετε να δώσετε βαρύτητα. Ενδεικτικά αναφέρουμε πως σε 750ml νερό, το οποίο με τη θέρμανση θα μειωθεί, περίπου στα 500ml, χρησιμοποιήσαμε 35 -40 γρ. αποξηραμένα βότανα.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1. Σε ένα κατσαρολάκι, βράζουμε με κλειστό πάντα καπάκι, το νερό μας, μαζί με τις ρίζες και τα ξυλώδη βότανα (φλοιούς), συγκεκριμένα τα «σκληρά» βότανα. Αφήνουμε τουλάχιστον για 15-20 λεπτά. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, βράσαμε τα κυνόροδα, την εχινάκεια, το τζίντερ και το ιπποφαές.

DIY σιρόπι με βότανα

2. Αποσύρουμε από τη φωτιά, αφήνουμε για λίγο (να μην είναι πολύ καυτό το νερό) και στη συνέχεια  προσθέτουμε τα υπόλοιπα βότανα.

Να θυμάστε: Ποτέ δεν βράζουμε τα βότανα, εκτός από τις ρίζες, τους φλοιούς κτλ. γιατί χάνουν τις ιδιότητές τους ενώ έχουμε πάντα κλειστό καπάκι ώστε να μη φύγουν με τους ατμούς τα πτητικά έλαια (ότι ατμοί έχουν συγκεντρωθεί στο καπάκι τους ρίχνουμε και πάλι μέσα).

3. Αφήνουμε το υλικό μας να γίνει χλιαρό και στη συνέχεια το στραγγίζουμε καλά. Ηρθε η ώρα να ρίξουμε το μελάκι μας ώστε να ολοκληρωθεί το σιρόπι μας. Σ’ αυτή τη φάση ανακατεύουμε καλά ώστε να διαλυθεί.

Προσοχή: Το υγρό μας δεν πρέπει να ξεπερνά τους 40ο γιατί το μέλι μας θα χάσει τις πολύτιμες ιδιότητές του. Σε περίπτωση που δεν διαλύεται το μέλι, κάντε το με μπεν μαρί.

4. Το σπιτικό φυσικό σιρόπι με βότανα είναι έτοιμο. Τοποθετήστε το σε αποστειρωμένα και σκουρόχρωμα, κατά προτίμηση, μπουκαλάκια και καλό είναι πάνω να γράψετε την ημερομηνία παρασκευής του.
Φυλάσσετε στο ψυγείο γι’ αρκετό διάστημα.

Γιατί χρησιμοποιήσαμε τα συγκεκριμένα βότανα στο σιρόπι μας

Μπορείτε να δείτε παρακάτω γιατί επιλέξαμε να χρησιμοποιήσουμε τα συγκεκριμένα βότανα.

Κυνόροδα: Η μεγάλη θρεπτική αξία των καρπών λόγω των πολλών βιταμινών, συμβάλλουν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος βοηθώντας τον οργανισμό στην αντιμετώπιση των λοιμώξεων του θώρακα, του κρυολογήματος, της γρίπης και του βήχα καθώς και στην καλή απορρόφηση του σιδήρου και του ασβεστίου.

κυνόροδα βότανα

Μολόχα: Θεωρείται αποτελεσματική για τα κρυολογήματα. Χρησιμοποιείται επίσης ως μαλακτικό, καταπραϋντικό και αντιβηχικό. Ενισχύει την λειτουργία του αναπνευστικού συστήματος και είναι ιδανική για την αντιμετώπιση του πονόλαιμου, του βήχα, είναι αποχρεμπτική και ιδιαίτερα αποτελεσματική στη θεραπεία φλεγμονών και ερεθισμών του στόματος και του λαιμού.

Τσάι του βουνού: Εχει ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση που ενισχύει το ανοσοποιητικό και αντιμετωπίζει τις ιώσεις και τα κρυολογήματα.

Εχινάκεια: Φυσικό υποκατάστατο των αντιβιοτικών, διεγερτικό του ανοσοποιητικού, με αντι-ιογόνες και αντιβακτηριακές ιδιότητες. Χρησιμοποιείται στη θεραπεία μολύνσεων του λαιμού (αμυγδαλίτιδα , φαρυγγίτιδα κτλ.) και γενικότερα προβλημάτων του αναπνευστικού.

Σαμπούκος: Το καλύτερο όπλο κατά της καταρροής (γρίπη, κρυολόγημα) και κατά κάθε καταρροϊκής φλεγμονής του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος, εφιδρωτικός, πλούσιος σε βιταμίνη C.

DIY σιρόπι με βότανα

Ευκάλυπτος: Εχει αντιβακτηριακή και αντισηπτική δράση. Απελευθερώνει το φλέγμα, διευκολύνοντας το βήχα, βελτιώνει την αναπνοή σε κρυολογήματα και είναι εξαίρετο αντιπυρετικό.

Δείτε επίσης: Κάνουμε εύκολα καραμέλες με βότανα για το βήχα

Φασκόμηλο: Κατάλληλο για τον ερεθισμένο λαιμό και την τόνωση της κυκλοφορίας του αίματος. Αντισηπτικό, ιδανικό για γαργάρες και στοματικές πλύσεις.

θυμάρι βότανο

Θυμάρι: Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, ισχυρό αντισηπτικό, χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση του πυρετού, της βρογχίτιδας, του βήχα, του πονόλαιμου, στη θεραπεία μολύνσεων του στήθους. Είναι αποχρεμπτικό, ιδιαίτερα χρήσιμο στην περίπτωση του ξερού ερεθιστικού βήχα, ενώ χρησιμοποιείται και ως αποσμητικό και διάλυμα στόματος.

Τζίντζερ: Είναι αντισηπτικό και αντιφλεγμονώδες, θερμαντικό και καταπραϋντικό για το βήχα και χρησιμοποιείται για κρυολογήματα και προβλήματα του αναπνευστικού. Καυτό και ξηρό, αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος τοπικά και χρησιμοποιείται μεταξύ άλλων και για τη βρογχίτιδα, τη γρίπη, τον πονόλαιμο.

DIY σιρόπι με βότανα

Ιπποφαές: Ενισχύει το ανοσοποιητικό και τα αποθέματα ενέργειας.

Μέλι: Το μέλι έχει αντιβακτηριακές, αντιιικές, και αντιμικροβιακές ιδιότητες. Συμβάλλει στην αντιμετώπιση των κρυολογημάτων, της γρίπης και του πονόλαιμου ενώ περιορίζει τη συχνότητα του βήχα.

Πρόπολη: Εχει αντιοξειδωτική και αντιβιοτική δράση. Θωρακίζει τον οργανισμό και τονώνει το ανοσοποιητικό. Μάλιστα το σπρέι πρόπολης χρησιμοποιείται για τον πονόλαιμο.

Καλή σας επιτυχία!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *