Κάντε σε 5 λεπτά ένα κλασικό «μαρτιάτικο» βραχιολάκι (ΒΙΝΤΕΟ)

μαρτιάτικο βραχιολάκι Μάρτης DIY

Υποδεχθείτε την άνοιξη τηρώντας το έθιμο

Η Ελισάβετ δείχνει στους μικρούς μας φίλους πόσο εύκολο είναι να κάνουν σε 5 λεπτά ένα κλασικό «μαρτιάτικο» βραχιολάκι.

Με δύο μόλις υλικά που έχετε όλοι στο σπίτι σας, μπορείτε να φτιάξετε το «μαρτιάτικο» βραχιολάκι σας χωρίς κόπο και να στολίζετε το χεράκι σας όσο καιρό θέλετε.

Δείτε το βίντεο και ακολουθήστε τις οδηγίες της Ελισάβετ

Αν θέλετε να κάνετε κάτι πιο περίπλοκο, ή για τους μεγάλους μας φίλους, δείτε μία παραλλαγή από «μαρτιάτικο» βραχιολάκι.

Η ιστορία του «Μάρτη»

Ο λεγόμενος «Μάρτης» είναι ένα παμπάλαιο έθιμο που πιστεύεται ότι έχει τις ρίζες του στην Αρχαία Ελλάδα, και συγκεκριμένα στα Ελευσίνια Μυστήρια.

Οπως οι μύστες των Ελευσίνιων Μυστηρίων έδεναν μια κλωστή, την Κρόκη, στο δεξί τους χέρι και το αριστερό τους πόδι έτσι και εμείς σήμερα από τη 1η ως τις 31 του Μάρτη, φοράμε στον καρπό του χεριού μας ένα βραχιολάκι, φτιαγμένο από στριμμένη άσπρη και κόκκινη κλωστή. Αυτό το βραχιολάκι λέγεται Μάρτης ή Μαρτιά.

Σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση, ο Μάρτης προστατεύει τα πρόσωπα των παιδιών από τον πρώτο ήλιο της Ανοιξης, για να μην καούν. Συνήθως το φτιάχνουν την τελευταία μέρα του Φλεβάρη και το φορούν την πρώτη μέρα του Μάρτη, πριν βγουν από το σπίτι και το βγάζουν στο τέλος του μήνα, ή το αφήνουν πάνω στις τριανταφυλλιές όταν δουν το πρώτο χελιδόνι, για να τον πάρουν τα πουλιά και να χτίσουν τη φωλιά τους.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.