Εσείς ξέρετε ποια βιταμίνη σώζει τις αρτηρίες;

τεχνητή νοημοσύνη καρδιά

Τι έδειξε νέα επιστημονική μελέτη για την απομάκρυνση από έμφραγμα και εγκεφαλικό Ενας από τους σημαντικότερους παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου που οδηγούν στο έμφραγμα και το εγκεφαλικό αποτελεί η δυσκαμψία των αρτηριών. Σύμφωνα όμως με μια νέα επιστημονική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση PLOS ONE, η δυσκαμψία είναι δυνατό να «διορθωθεί» χάρη στη λήψη μιας πολύτιμης […]

Τι έδειξε νέα επιστημονική μελέτη για την απομάκρυνση από έμφραγμα και εγκεφαλικό

Ενας από τους σημαντικότερους παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου που οδηγούν στο έμφραγμα και το εγκεφαλικό αποτελεί η δυσκαμψία των αρτηριών.
Σύμφωνα όμως με μια νέα επιστημονική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση PLOS ONE, η δυσκαμψία είναι δυνατό να «διορθωθεί» χάρη στη λήψη μιας πολύτιμης βιταμίνης.

Oπως διαπίστωσαν από τη μελέτη τους οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Αγκούστα στις ΗΠΑ, η βιταμίνη D σε μεγάλες δόσεις μπορεί να μειώσει τη δυσκαμψία των αρθρώσεων σε υπέρβαρα νεαρά άτομα που παρουσιάζουν έλλειψη.
Η δυσκαμψία των τοιχωμάτων των αρτηριών αποτελεί ανεξάρτητο παράγοντα πρόβλεψης διαφόρων καρδιαγγειακών νοσημάτων και η έλλειψη της βιταμίνης D φαίνεται πως συμβάλλει σε αυτή τη δυσμενή έκβαση, αναφέρει ο Δρ Yanbin Dong, γενετιστής και καρδιολόγος στο Πανεπιστήμιο Αγκούστα.

Ετσι, οι ερευνητές μελέτησαν 70 νέους ηλικίας 13-45 ετών, οι οποίοι έλαβαν για διάστημα 16 εβδομάδων μικρότερες ή μεγαλύτερες δόσεις βιταμίνης D. Ολοι οι συμμετέχοντες παρουσίαζαν δυσκαμψία στις αρτηρίες τους, άλλοι σε μεγαλύτερο και άλλοι σε μικρότερο βαθμό.
Τα αποτελέσματα της δοκιμής, που είναι η πρώτη του είδους της, υπέδειξαν ότι η βιταμίνη D, που είναι ευρύτερα γνωστή για τη θετική συμβολή της στη σκελετική υγεία, δρα ενάντια στη δυσκαμψία των αρθρώσεων, με την επίδρασή της να της να αυξάνεται όσο αυξάνεται και η δόση της.

Τα μεγαλύτερα οφέλη διαπιστώθηκαν στους συμμετέχοντες που λάμβαναν 4.000 διεθνείς μονάδες (IU) βιταμίνης D –ποσότητα πολύ μεγαλύτερη από τις 600 IU που συνιστά το Ινστιτούτο Ιατρικής για τους περισσότερους ενήλικες– με τη δυσκαμψία να παρουσιάζει μείωση κατά 10,4% σε διάστημα 4 μηνών. Να σημειωθεί ότι οι 4.000 IU είναι το ανώτατο ασφαλές όριο λήψης βιταμίνης D που θέτει επί του παρόντος το Ινστιτούτο Ιατρικής. Στο ίδιο χρονικό διάστημα, ποσότητα 2.000 IU οδήγησε σε μείωση της δυσκαμψίας μόλις κατά 2%, ενώ στη συνιστώμενη δόση των 600 IU παρατηρήθηκε μια μικρή αύξηση της δυσκαμψίας κατά 0,1%.
Πηγή: onmed.gr