Φάουτσι για εμβόλια: «Ελάχιστη η ανησυχία μου για τις παρενέργειες»

Για τα εμβόλια, τις παρενέργειες, τον κορονοϊό αλλά και την Ελλάδα μίλησε μεταξύ άλλων ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος των ΗΠΑ Αντονι Φάουτσι στον ΣΚΑΪ.

Ο επιδημιολόγος, σύμβουλος του Προέδρου Μπάιντεν, Αντονι Φάουτσι, σε ερώτηση σχετικά με τις παρενέργειες του εμβολίου απάντησε ότι “η ανησυχία μου είναι ελάχιστη.

Και ο λόγος που το λέω αυτό είναι ότι οι δοκιμές που έγιναν στις ΗΠΑ με το M-RNA της Pfizer και της Moderna έδειξαν πως είχαν 94 έως 95% αποτελεσματικότητα και η αντιδραστικότητα είναι ελάχιστη.

Μετά την χορήγηση της πρώτης δόσης, υπάρχει κάποιος πόνος στο χέρι που διαρκεί περίπου 24 ώρες. Υπάρχει μεγαλύτερη αντιδραστικότητα στη δεύτερη δόση.

Εμφανίζεται έπειτα από 21 μέρες για της Pfizer και 28 για της Moderna.

Μετά τη χορήγηση της δεύτερη δόσης, υπάρχουν συμπτώματα κούρασης, πόνοι, ρίγη και ίσως λίγος πυρετός. Αυτό διαρκεί για τους περισσότερους περίπου 24 ώρες.

Σε κάποιους μπορεί να διαρκέσει λίγο περισσότερο, αλλά στην πλειοψηφία τα συμπτώματα αυτά υποχωρούν μετά από 24 ώρες”.

Σε άλλη ερώτηση για το εάν ένας εμβολιασμένος Αμερικανός τον ρωτούσε αν μπορεί να έρθει στην Ελλάδα το καλοκαίρι, τι θα του έλεγε, ο κ. Φάουτσι είπε ότι “θα εξαρτιόταν από το επίπεδο μόλυνσης στην Ελλάδα.

Θέλω να πω αν το επίπεδο μόλυνσης στην Ελλάδα μειωθεί αρκετά και ο Ελληνας εμβολιαστεί, ώστε να περιοριστούν οι εξάρσεις της μόλυνσης, νομίζω ότι σταδιακά τα ταξίδια θα ήταν επιτρεπτά και προτεινόμενα.

Διαβάστε επίσης
Γεωργαντάς: «Εφικτή η έναρξη εμβολιασμών για τους 40αρηδες τον Ιούνιο»

Επειδή όλοι θέλουν να επανέλθουν στο φυσιολογικό και πολλοί άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένου και εμού, πιστεύουν ότι ένα από τα πιο όμορφα μέρη να ταξιδέψει κανείς είναι η Ελλάδα. Πιστεύω λοιπόν ότι οι άνθρωποι θα ήθελαν να το κάνουν αυτό”.

Σχετικά με το κινεζικό εμβόλιο ή το ρωσικό Sputnik και αν ο ίδιος θα το έκανε, ο Φάουτσι απάντησε ότι “τα δεδομένα που γνωρίζω για το Sputnik είναι αρκετά καλά.

Δεν έχω αρκετή πληροφόρηση όσον αφορά στο κινέζικο γιατί έχουν δυο ή τρία διαφορετικά εμβόλια.

Οπότε δεν έχω παρακολουθήσει στενά την αποτελεσματικότητά τους, όμως τα δεδομένα του ρώσικου μοιάζουν αρκετά καλά”.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *