Γιατί η σοκολάτα είναι το καλύτερο αντίδοτο για τον βήχα

Kι όμως είναι μία “πικρή” αλήθεια.

Kι όμως είναι μία “πικρή” αλήθεια

Αν είσαι λάτρης της σοκολάτας (αν δεν είσαι, τότε δεν σε αφορά καθόλου αυτό το άρθρο), θα ενθουσιαστείς με αυτή τη νέα ανακάλυψη από τους επιστήμονες.

Εσύ το ήξερες ότι η σοκολάτα είναι πολύ καλύτερο αντίδοτο για τον βήχα, απ’ότι είναι ένα σιρόπι από το φαρμακείο;

Η καθηγήτρια Alyn Morice, η οποία είναι μία σεβαστή αυθεντία όσον αφορά τον βήχα και το αναπνευστικό σύστημα γενικότερα, έγραψε στην Daily Mail ότι η σοκολάτα έχει την δυνατότητα να μετριάσει τον βήχα, καλύτερα απ’ότι ένα σιρόπι κωδεΐνης. Αυτό συμβαίνει, γιατί όταν καταπίνουμε την σοκολάτα αφού την μασήσουμε, δημιουργείται ένα κολλώδες στρώμα, το οποίο προστατεύει τα σημεία που βρίσκονται στα νεύρα του λαιμού μας, τα οποία προκαλούν τον βήχα.

«Η πυκνότητα της λιωμένης σοκολάτας, επιτρέπει στα συστατικά που περιέχει να καταπιέσουν τον βήχα, λειτουργώντας δηλαδή  με φυσικό τρόπο. Τα συστατικά αυτά, έρχονται σε επαφή με τα ταλαιπωρημένα νεύρα του λαιμού και τα ηρεμούν» αναφέρει χαρακτηριστικά η καθηγήτρια Morice.

Όμως, προσοχή: το ρόφημα ζεστής σοκολάτας, δεν έχει τα ίδια αποτελέσματα με μία μπάρα σοκολάτας. Όσο και αν αγαπάμε να χαλαρώνουμε με μία κούπα ζεστής σοκολάτας ανάμεσα στα χέρια μας, αυτή δεν έχει τα ίδια μακροχρόνια αποτελέσματα, όταν έρχεται σε επαφή με τα νεύρα του λαιμού.

Σύμφωνα και πάλι με την καθηγήτρια Morice, είναι προτιμότερο να απολαύσεις μία σοκολάτα σε στέρεη μορφή και να την αφήσεις να λιώσει αργά στον λαιμό σου, αφού την καταπιείς.

Ένα ακόμη χρήσιμο tip: μπορείς να διαλέξεις να φας μία σοκολάτα με κουβερτούρα, ώστε να έχεις και τα υγιεινά οφέλη των φυσικών αντιοξειδωτικών που περιέχει.

Οπότε, ηρέμησε τον βήχα σου τρώγοντας λίγη σοκολάτα, χωρίς να έχεις να αντιμετωπίσεις τις παρενέργειες του σιροπιού κωδεΐνης, όπως είναι για παράδειγμα η υπνηλία.

Η ζωή μιμείται την τέχνη.

Αν ακόμη δεν έχετε πειστεί για τις καταπραϋντικές ιδιότητες της σοκολάτας και αν παράλληλα είστε φαν των ταινιών του Harry Potter, θυμηθείτε την σκηνή στον «Αιχμάλωτο του Αζκαμπάν» στην οποία ο καθηγητής Lupin λέει στον Harry: «Φάε, θα νιώσεις καλύτερα», δίνοντάς του λίγη σοκολάτα!

Και τώρα, αποδεικνύεται ότι η σοκολάτα είναι ίσως το καλύτερο αντίδοτο για κάτι από το οποίο πολλοί άνθρωποι υποφέρουν τους χειμερινούς μήνες!