Η σημαντική συμβολή της Ελλάδας και του ΑΠΘ στην έρευνα για την κατανόηση της βαρύτητας

virgo_barytika-kumata-europaikos-anixneutis ΑΠΘ

Ο καθηγητής Αστροφυσικής του ΑΠΘ, Νίκος Στεργιούλας και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Σχετικότητας, Βαρύτητας και Κοσμολογίας στο Thes.gr

Σημαντική είναι η συμβολή της Ελλάδας στην έρευνα για την θεμελιώδη κατανόηση της βαρύτητας.

Ας πάρουμε τα πράγματα όμως από την αρχή κάνοντας ένα επιστημονικό ταξίδι… μέσα από μια αναδρομή στο μακρινό παρελθόν.

Μία βίαιη σύγκρουση στο Σύμπαν πριν επτά δισεκατομμύρια χρόνια, έγινε είδηση στις μέρες μας, κάνοντας τον γύρο του κόσμου μέσα από πολλά ΜΜΕ.

Στις 2 Σεπτεμβρίου του 2020 οι ερευνητικές ομάδες που πλαισιώνουν τους συνεργαζόμενους ανιχνευτές βαρυτικών κυμάτων, ”LIGO” για τις ΗΠΑ και ”VIRGO” για την Ευρώπη, έκαναν γνωστό πως τον Μάιο του 2019 βρήκαν την κατακλυσμική σύγκρουση και συγχώνευση δύο μελανών οπών. Πρόκειται για τις πιο μακρινές και με μεγαλύτερη μάζα οπές που έχουν ανακαλυφθεί μέχρι σήμερα, με τη συμβολή βαρυτικών κυμάτων.

Το αξιοσημείωτο για τη χώρα μας, σε σχέση με αυτή την ιστορική ανακάλυψη, είναι ότι μέσα σε αυτό το επιστημονικό δυναμικό υπάρχουν και Έλληνες, οι οποίοι βρίσκονται σε σημαντικές θέσεις σε διεθνή ερευνητικά κέντρα μα και πανεπιστήμια.

Στην Ελλάδα, η Αστρονομία των Βαρυτικών Κυμάτων προοδεύει όλο και περισσότερο και απόδειξη πάνω σε αυτό αποτελεί το γεγονός πως το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης μαζί με το Πανεπιστήμιο Αθηνών δημιούργησαν μια εθνική ομάδα η οποία κατάφερε επισήμως να συμμετέχει στις έρευνες του ”VIRGO”.

Στο Τhes.gr μιλά ο επικεφαλής της πρώτης ελληνικής ομάδας στο ”VIRGO”, καθηγητής Αστροφυσικής του ΑΠΘ, Νίκος Στεργιούλας και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Σχετικότητας, Βαρύτητας και Κοσμολογίας.

”Ειναι σημαντικό για την Ελλάδα να συμμετέχει στο ”VIRGO” λέει ο κ. Στεργιούλας και συμπληρώνει πως για πρώτη φορά τους δίνεται η πρόσβαση στα πρωτογενή δεδομένα.

”Μας περιμένει πολλή δουλειά” αναφέρει ο ίδιος και συνεχίζει λέγοντας πως ”σύντομα θα βρισκόμαστε σε νέες ανακαλύψεις”.

Σε σχέση με την επόμενη μέρα ο κ. Στεργιούλας αναφέρει πως επιδίωξή είναι να ενισχυθεί η ομάδα.

Στόχος, αναφέρει ο καθηγητής, είναι ”να δημιουργήσουμε έναν νέο ανιχνευτή ο οποίος θα είναι 10 φορές πιο ευαίσθητο”

Ο κ. Στεργιούλας σχολίασε κλείνοντας την διεπιστημονική συνεργασία μεταξύ δύο Τμημάτων του ΑΠΘ αναφερόμενος στην συμβολή της ομάδας του κ. Τέφα Αναστάσιου από το τμήμα Πληροφορικής του ΑΠΘ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *