ΗΠΑ: Αποσύρεται χάπι κατά της COVID-19

χάπι Βρετανία

Οι Ιατροί της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ συνοψίζουν τα σχετικά δεδομένα

Την απόσυρση ενός φαρμάκου κατά του κορονοϊού ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ καθώς το έκριναν αναποτελεσματικό απέναντι στο στέλεχος που επικρατεί αυτή τη στιγμή στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Πιο αναλυτικά, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι το φάρμακο της εταιρείας GlaxoSmithKline sotrovimab, δεν πρέπει πλέον να χρησιμοποιείται καθώς είναι αναποτελεσματικό έναντι του στελέχους ΒΑ.2, το οποίο πλέον επικρατεί στις ΗΠΑ. Με βάση τα δεδομένα το στέλεχος ΒΑ.2 αφορά το 72% των νέων κρουσμάτων COVID-19. Οι μεταλλάξεις του ιού έχουν οδηγήσει και στο παρελθόν αντιικά φάρμακα σε απόσυρση , όπως έγινε τον Ιανουάριο με τα μονοκλωνικά αντισώματα των εταιρειών Regeneron και Eli Lilly, που είναι αναποτελεσματικά έναντι του στελέχους όμικρον.

Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου συνοψίζουν τα σχετικά δεδομένα.

Ένα διαφορετικό αντίσωμα της εταιρείας Lilly, το bebtelovimab, φαίνεται ότι διατηρεί αποτελεσματικότητα έναντι του στελέχους ΒΑ.2. Τα αντιικά χάπια, που είναι διαθέσιμα και στην Ελλάδα τους τελευταίους μήνες, παραμένουν εγκεκριμένα στις ΗΠΑ για την αντιμετώπιση της ήπιας και μέτριας βαρύτητας νόσου, καθώς επιδρούν στην πρωτεΐνη spike του ιού και επηρεάζονται λιγότερο από τις μεταλλάξεις.

Τα φάρμακα αυτά (Lagevrio και Paxlovid) γίνεται προσπάθεια να είναι όσο το δυνατόν πιο γρήγορα προσβάσιμα, ώστε να τα λαμβάνουν οι ασθενείς όσο πιο νωρίς στην πορεία της νόσου.

Διαβάστε επίσης
Κορονοϊός - Λινού: "Ο δείκτης θετικότητας παραμένει υψηλός" (ΒΙΝΤΕΟ)

Οι ΗΠΑ έχουν διαθέσιμες πάνω από 900 χιλιάδες δόσεις του φαρμάκου sotrovimab, ενώ η εταιρεία μελετά αν μία μεγαλύτερη δόση του φαρμάκου θα ήταν αποτελεσματική έναντι του στελέχους ΒΑ.2, κάτι που βέβαια απαιτεί νέα έγκριση από τον FDA. Το φάρμακο αυτό μιμείται τις πρωτεΐνες που υπάρχουν στον οργανισμό και «μπλοκάρουν» τον ιό, αλλά επειδή είναι σχεδιασμένο να επιτίθεται σε ένα συγκεκριμένο ιό, χρειάζεται να τροποποιείται καθώς ο ιός εξελίσσεται.

Πηγή: zougla.gr