Καρδιοπάθειες: Ψηφιακές εφαρμογές και τεχνητή νοημοσύνη στη φαρέτρα του ανθρώπου

Καρδιοπάθειες: Η ανάπτυξη της τεχνολογίας είναι ραγδαία! Η φαρέτρα του ανθρώπου καθημερινά εμπλουτίζεται με σπουδαίες συσκευές, εφαρμογές και  λειτουργίες. Σε μεγάλο βαθμό αυτά τα τεχνολογικά “θαύματα” συμβάλουν και στον τομέα της Υγείας. Η καθημερινότητα ιατρών και ασθενών με τις νέες ψηφιακές εφαρμογές που “έρχονται” περνά σε νέα εποχή.

Καρδιοπάθειες: Η τεχνητή νοημοσύνη και οι μεγάλες βάσεις δεδομένων επέτρεψαν τη δημιουργία «ευφυών» αλγορίθμων που μπορούν να προβλέψουν τον επιπολασμό παθήσεων στον γενικό πληθυσμό, να βοηθήσουν στη διάγνωση παθήσεων και να προτείνουν την πιο κατάλληλη θεραπεία. Το καλό νέο είνα πως αυτές οι εξελίξεις  υπάρχουν και εξελίσσονται και στην Ελλάδα και μάλιστα εφαρμόζονται στην καρδιολογία στο πλαίσιο της διημερίδας «Arrhythmias Update 2020», που διοργανώνει 18-19 Σεπτεμβρίου η Γ’ Καρδιολογική Κλινική του ΑΠΘ.

Τι αναφέρει ο καθηγητής Καρδιολογίας και διευθυντής Γ Καρδιολογικής Κλινικής ΑΠΘ, Βασίλης Βασιλικός:

Όπως ανέφερε ο καθηγητής Καρδιολογίας και διευθυντής Γ Καρδιολογικής Κλινικής ΑΠΘ, Βασίλης Βασιλικός, αυτή τη στιγμή υπάρχει μια τάση της χρήσης ψηφιακών εφαρμογών στην καθημερινότητα των ασθενών, οι οποίες καθιστούν πιο εύκολη τη ζωή τους και βελτιώνουν την ποιότητά της, ενώ μακροπρόθεσμα μειώνουν και το κόστος της περίθαλψης καθώς με αυτόν τον τρόπο μειώνονται οι επανεισαγωγές στα νοσοκομεία. Στους δε γιατρούς, με τις εφαρμογές αυτές παρέχεται η δυνατότητα παρακολούθησης των ασθενών από μακριά διευκολύνοντάς τους ειδικά τώρα που είναι περίοδος πανδημίας .

«Υπάρχουν επίσης άλλου τύπου τεχνολογίες, οι οποίες, αναλύοντας κάποια δεδομένα είτε από το καρδιογράφημα είτε από κάποιες παραμέτρους, μπορούν χρησιμοποιώντας την τεχνητή νοημοσύνη να κάνουν μια πρόβλεψη για το αν θα υποτροπιάσει μια πάθηση ή όχι σε κάποιες ομάδες ασθενών. Εκτός των άλλων υπάρχουν και οι πλατφόρμες της μάθησης. Εμείς χρησιμοποιούμε κάποια συγκεκριμένη πλατφόρμα για το καρδιογράφημα και για διάφορες άλλες παραμέτρους της ηλεκτροφυσιολογίας, η οποία δίνει όλες αυτές τις πληροφορίες για την εκπαίδευση», ειπώ επιπλέον ο κ. Βασιλικός.

Διαβάστε επίσης
Θεσσαλονίκη: Φοιτητές θετικοί στον κορονοϊό μετά το πάρτι στο ΑΠΘ

Ο ίδιος τόνισε ότι στη Γ’ Καρδιολογική Κλινική του ΑΠΘ έχει εξελιχθεί η εφαρμογή Thess-HF, η οποία βρίσκεται σε δεύτερη φάση κλινικής μελέτης. Πρόκειται για μια εφαρμογή για έξυπνα κινητά, η οποία στοχεύει να αποτελέσει ένα «ψηφιακό βοηθό» για τη διαχείριση της καρδιακής ανεπάρκειας. Μέσω της εφαρμογής αυτής ζητείται από τον ασθενή καθημερινή μέτρηση πίεσης, βάρους και δύσπνοιας. Ο καλύτερος έλεγχος αυτών συνεπάγεται λιγότερες υποτροπές. Όλες οι καταγραφές βρίσκονται στη διάθεση του ασθενούς ανά πάσα στιγμή και στου γιατρού κατά την επίσκεψη.

Η Τhess-HF υπενθυμίζει στον ασθενή να πάρει τα φάρμακά του και καταγράφει τη συμμόρφωσή του. Δίνεται επίσης η δυνατότητα καταγραφής της διάθεσης, των οιδημάτων, των σφύξεων και του κορεσμού οξυγόνου του ασθενούς. Ειδικός αλγόριθμος προειδοποιεί τον ασθενή για αύξηση βάρους και ανησυχητικές τιμές πίεσης. Η ενσωμάτωση στοιχείων gamification παρακινεί μακροχρόνια χρήση της εφαρμογής.

Ο κ. Βασιλικός προσθέτει ολοκληρώνοντας:

«Την εφαρμογή αυτή τη διαθέσαμε ευρέως μέσω της ιστοσελίδας της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας στους ασθενείς κατά την περίοδο του lockdown. Τα πρώτα πιλοτικά αποτελέσματα έδειξαν ότι είναι εύκολος ο χειρισμός από τους ασθενείς και έχει βελτιωθεί στατιστικά σημαντικά η ποιότητα ζωής τους όπως αυτή αποτυπώνεται από τη χρήση ειδικών ερωτηματολογίων. Επίσης έχουμε εξελίξει μία άλλη εφαρμογή για την κολπική μαρμαρυγή και αυτή τη στιγμή κάνουμε την κλινική της μελέτη. Έχουμε και μια άλλου τύπου ιατρική εφαρμογή που έχει να κάνει με την ανάλυση κάποιων σημάτων από το καρδιογράφημα και μπορούμε να πούμε αν κάποιος ασθενής θα έχει υποτροπές της κολπικής μαρμαρυγής ή όχι. Οι εφαρμογές αυτές χρησιμοποιούνται μέσω τάμπλετ ή έξυπνων κινητών ενώ υπάρχουν και οι πιο εξειδικευμένες όπου χρησιμοποιούμε συγκεκριμένα εργαλεία τα οποία “συνεργάζονται” με κάποιον υπολογιστή και έχουν ένα software που έχει δημιουργηθεί από τη δικιά μας ομάδα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *