Κορονοϊός: Πως μπορούν να νοσήσουν οι πλήρως εμβολιασμένοι

Μπορούν τελικά να νοσήσουν οι πλήρως εμβολιασμένοι;

Συγκεκριμένα, στο μικροσκόπιο των ερευνητών φαίνεται πως μπήκε μια μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων στη Γαλλία, καθώς παρά την ολοκλήρωση της εμβολιαστικής διαδικασίας σε τρόφιμους και εργαζόμενους, υπήρξαν κρούσματα κορονοϊού.

Τα στοιχεία της έρευνας παρουσιάστηκαν στο φετινό διαδικτυακό Ευρωπαϊκό Συνέδριο Κλινικής Μικροβιολογίας και Λοιμωδών Νοσημάτων (ECCMID).

Από τις απαρχές της εμβολιαστικής διαδικασίας κατά της COVID-19, είχε δοθεί προτεραιότητα στις συγκεκριμένες δομές και τους εργαζομένους τους. Παρόλα αυτά, η διασπορά στη συγκεκριμένη μονάδα εγείρει ερωτήματα σχετικά με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων στους ηλικιωμένους.

Στο επίκεντρο το κέντρο φροντίδας

Ο Martin Martinot και η ερευνητική του ομάδα από το νοσοκομείο Colmar μελέτησαν το συγκεκριμένο ξέσπασμα του κορονοϊού που συνέβη ένα μήνα μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού με το εμβόλιο της Pfizer-BioNTech. Πιο συγκεκριμένα, το 75% των τροφίμων και το 52% του προσωπικού ήταν πλήρως εμβολιασμένο τα μέσα του Φεβρουαρίου του 2021.

Από τις εξετάσεις δειγμάτων αίματος που ελήφθησαν στις 6 Απριλίου, αποδείχθηκε ότι όλοι εκτός από έναν από τους πλήρως εμβολιασμένους τροφίμους είχαν αντισώματα κατά της COVID-19.

Τα πρώτα κρούσματα του κορονοϊού εμφανίστηκαν στις 15 Μαρτίου και μέσα στις επόμενες επτά εβδομάδες, 24 από τους 93 τροφίμους (το 26%) και 16 από τους 73 εργαζόμενους (22%) μολύνθηκαν με τον ιό SARS-CoV-2 που προκαλεί τον κορονοϊό. Όσοι τρόφιμοι μολύνθηκαν ήταν ηλικιωμένοι, με μέση ηλικία τα 91 έτη, σε σύγκριση με όσους δε μολύνθηκαν, που είχαν ηλικιακό μέσο όρο τα 87 έτη.

Από τους 24 νοσούντες, οι 12 δεν είχαν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, ενώ κανένας εργαζόμενος που μολύνθηκε δεν είχε εμβολιαστεί κατά της COVID-19.

Διαβάστε επίσης
Θεσσαλονίκη: «Καμπάνα» σε κατάστημα που εξυπηρετούσε όρθιους πελάτες

Οπως μάλλον είναι προφανές, οι αναλύσεις ανέδειξαν το γεγονός ότι οι ανεμβολίαστοι τρόφιμοι είχαν εώς και τρεις φορές μεγαλύτερες πιθανότητες να μολυνθούν από τον κορονοϊό σε σύγκριση με τους πλήρως εμβολιασμένους.

Η εκτιμώμενη αποτελεσματικότητα του εμβολίου Pfizer στους ηλικιωμένους τρόφιμους άγγιξε το 68%, αριθμός σημαντικά χαμηλότερος σε σύγκριση με προηγούμενες εκτιμήσεις. Επιπλέον, η νόσηση ήταν ηπιότερη για όσους είχαν εμβολιαστεί σε αντίθεση με τρία περιστατικά σοβαρής νόσησης ανεμβολίαστων τροφίμων.

Η γενετική αλληλουχία του κορονοϊού έδειξε ότι η εξάπλωσή του οφείλεται στη μετάλλαξη .1.1.7 Alpha, κυρίαρχη εκείνη την περίοδο στη Γαλλία.

Εν τέλει, οι συγγραφείς της έρευνας τονίζουν για ακόμα μια φορά τη σημασία του εμβολιασμού, καθώς μπορεί να αποτρέψει και τη σοβαρή νόσηση από κορονοϊό. Ο δρ. Martinot μάλιστα συμπληρώνει πως οι φθίνουσες αλλαγές στο ανοσοποιητικό σύστημα όσο μεγαλώνουμε σημαίνει πως οι ηλικιωμένοι κινδυνεύουν ακόμα και όταν είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *