Μετάλλαξη Δέλτα: Δραματική μείωση στην αποτελεσματικότητας των εμβολίων καταγράφουν οι ΗΠΑ

Pfizer εμβόλιο Ελλάδα Ρωσία ΗΠΑ εμβόλια κορονοϊός Ινδία τεστ αντισωμάτων

Ασχημα τα νέα

Σχεδόν στο μισό έχει πέσει η αποτελεσματικότητα των εμβολίων Covid-19 έναντι της άκρως μεταδοτικής παραλλαγής Δέλτα, σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση των αμερικανικών Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC).

Mελέτη μεταξύ ηλικιωμένων σε οίκους ευγηρίας των ΗΠΑ δείχνει ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού έναντι της συμπτωματικής λοίμωξης έχει περιοριστεί το 53%, δήλωσε την Τετάρτη η διευθύντρια των CDC Ροσέλ Βαλένσκι, τασσόμενη υπέρ της χορήγησης αναμνηστικής τρίτης δόσης, κάτι που αναμένεται να εφαρμοστεί στις ΗΠΑ από τον Σεπτέμβριο.

Η Βαλένσκι αναφέρθηκε επίσης σε ισραηλινή μελέτη που υποδεικνύει ότι η ανοσία που προσφέρει ο εμβολιασμός φθίνει με την πάροδο των μηνών. Η μελέτη έδειξε μεταξύ άλλων ότι όσοι εμβολιάστηκαν τον Ιανουάριο αντιμετωπίζουν περίπου 2,3 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να μολυνθούν από τον κοροναϊό, σε σχέση με όσους εμβολιάστηκαν τον Απρίλιο.

Νέα προειδοποίηση για το στέλεχος Δέλτα ήρθε την Τετάρτη και από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο οποίος επισήμανε ότι η πανδημία τροφοδοτείται από την εξάπλωση της παραλλαγής σε ανεμβολίαστους πληθυσμούς.

Διαβάστε επίσης
Βουλή: Ψηφίστηκε η τροπολογία για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό άνω των 60 ετών

Η επικεφαλής επιστήμονας του ΠΟΥ Σούμια Σουαμινάθαν τόνισε πάντως ότι τα εμβόλια μειώνουν δραστικά την πιθανότητα σοβαρής νόσου και θανάτου από την παραλλαγή Δέλτα.

Πηγή: In.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *