Μυκητίαση, ο αόρατος εχθρός

Η μυκητίαση ποδιών είναι μια πολύ συχνή δερματοπάθεια πολλοί άνθρωποι θα την εμφανίσουν, τουλάχιστον μια φορά κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Εμφανίζεται κυρίως στους εφήβους και στους ενήλικες άνδρες. Δεν είναι συνηθισμένη σε γυναίκες και παιδιά μικρότερα των 12 ετών.Ακολουθήστε το Thes.gr στο Google News! Μοναδική θεματολογία με το κύρος του Thes.gr Εάν ένα […]

Η μυκητίαση ποδιών είναι μια πολύ συχνή δερματοπάθεια πολλοί άνθρωποι θα την εμφανίσουν, τουλάχιστον μια φορά κατά τη διάρκεια της ζωής τους.

Εμφανίζεται κυρίως στους εφήβους και στους ενήλικες άνδρες. Δεν είναι συνηθισμένη σε γυναίκες και παιδιά μικρότερα των 12 ετών.

Εάν ένα παιδί εμφανίσει τα ίδια συμπτώματα, είναι πολύ πιθανόν ότι κάποια άλλη δερματοπάθεια έχει. Η Μυκητίαση ποδιών δεν θα πρέπει να αγνοείται μπορεί εύκολα να θεραπευτεί, αλλά μπορεί επίσης να αντιστέκεται πολύ στη θεραπεία.

Η αιτία είναι μύκητες, μικροοργανισμοί δηλαδή, οι οποίοι βρίσκονται και μπορεί να πολλαπλασιαστούν σε όλους τους ανθρώπους. Μερικοί άνθρωποι έχουν τον μύκητα στο δέρμα τους, χωρίς όμως να εμφανίζουν τη νόσο. Το γιατί άλλοι αναπτύσσουν και άλλοι όχι αυτό είναι άγνωστο. Οι μύκητες αυτοί, αρέσκονται να μεγαλώνουν σε υγρά μέρη. Πόδια που ιδρώνουν πολύ, πόδια που δεν στεγνώνουν καλά μετά το κολύμπι ή το μπάνιο στο σπίτι, σφιχτά παπούτσια και κάλτσες, και επίσης ζεστό κλίμα, όλα συμβάλλουν στην εμφάνιση της νόσου. Όσο καλύτερα λοιπόν κάποιος φροντίζει για την σωστή υγειηνή των νυχιών και των ποδιών του, τόσο πιο γρήγορα θα απαλλάγει απο τους μύκητες.

Η υγρασία και η αυξημένη θερμοκρασία βοηθούν πολύ στην ανάπτυξη των μυκήτων.

Αυτό μπορεί πολύ εύκολα να συμβεί ανα για παράδειγμα φοράμε πολλές ώρες παπούτσια ή μπότες και τα πόδια λόγω έλλειψης αερισμού, γίνονται ζεστά και υγρά.

Για να θεραπευτεί η μυκητίαση των νυχιών, των ποδιών, αλλά και των χεριών, η λοίμωξη πρέπει να εξαλειφθεί εντελώς απο το νύχι.

Αυτό συνεπάγεται ότι η θεραπεία θα πρέπει να ακολουθηθεί πιστά, μέχρι το νύχι να μεγαλώσει και να βγει καινούριο.

Οι διαβητικοί ή αυτοί που πάσχουν απο ψωρίασαη ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου. Επίσης πιο ευαίσθητοι και επιρρεπείς, είναι και όσοι, ασχολούνται συστηματικά με αθλητικές δραστηριότητες.

Πρόληψη:

Μερικοί απλοί κανόνες και η διατηρησή τους σας βοηθούν να αποφύγετε υποτροπές και ταλαιπωρία.

  • Πλένεται τα πόδια σας καθημερινά. Ειδικά αν φοράτε πολλές ώρες τα παπούτσια σας.
  • Καλό στέγνωμα, ειδικά αναμέσα στα δάκτυλα που είναι και οι πιο δύσκολες περιοχές.
  • Ιδιαίτερα το καλοκάιρι να αποφέυγετε τα στενά και κλειστά παπούτσια. Επιδιώκετε να φοράτε δερμάτινα και όχι λαστιχένια παπούτσια , ώστε το πόδι να αναπνέει.
  • Φοράτε βαμβακερές κάλτσες. Διατηρείτε τα πόδια σας καθαρά, δροσερά και στεγνά. Μόλις βραχούν από ιδρώτα, αλλάξτε τις κάλτσες. Μη φοράτε συνθετικές κάλτσες.
  • Αποφεύγετε να περπατάτε ξυπόλητοι, ιδίως σε μπάνια, γυμναστήρια, χαλιά κλπ. Φοράτε πάντα παντόφλες ή να κάθεστε πάνω σε πετσέτα ή σε ένα κομμάτι χαρτί.
  • Κόβετε τακτικά τα νύχια των ποδιών και εξετάζετέ τα συχνά για αλλοιώσεις στην επιφάνεια τους. Εάν υπάρχουν τέτοιες, συμβουλευτείτε το δερματολόγο σας και μέχρι τότε, μη κόβετε τα υγιή και τα ύποπτα νύχια με το ίδιο ψαλίδι ή νυχοκόπτη. Το πεντικιούρ είναι καλή περιποίηση αλλα όταν υπάρχει πρόβλημα μυκητίασης η κάλυψη με βερνίκη είναι οτι χειρότερο.
  • Τα μέλη της οικογενείας σας, αλλά και τα πρόσωπα με τα οποία έρχεστε σε στενή προσωπική επαφή, θα πρέπει να θεραπεύσουν τυχόν μυκητιάσεις.
  • Μη μοιράζεστε τα υποδήματά σας με άλλους.
  • Ζητείστε ειδική σκόνη από τον γιατρό και χρησιμοποιείτε την καθημερινά το καλοκαίρι. Το ποδόλουτρο με βορικό οξύ κάνει θάυματα , πάντα με την συμβουλή του δερματολόγου σας. Επίσης υπάρχουν και πολλά σπρεύ ποδιών.