Nasa: Νέες εντυπωσιακές εικόνες από τον Δία και τους δορυφόρους του 

NASA

Το τηλεσκόπιο James Webb ανταποκρίνεται στην δοκιμασία

Μοναδικές και εντυπωσιακές φωτογραφίες που προκαλούν δέος έρχονται στη δημοσιότητα με την βοήθεια του διαστημικού τηλεσκοπίου James Webb και αυτή τη φορά μας δείχνουν τον Δία με τους δορυφόρους του.

Μετά τις πρώτες εικόνες από το Διάστημα που εντυπωσίασαν τους επιστήμονες και το κοινό, την Πέμπτη, η NASA έδωσε στη δημοσιότητα νέες εικόνες από τη δοκιμαστική φάση λειτουργίας του διαστημικού τηλεσκοπίου.

Οι επιστήμονες ήθελαν να διαπιστώσουν αν το τηλεσκόπιο μπορεί να παρατηρεί σώματα που κινούνται πολύ γρήγορα στο οπτικό του πεδίο – και όπως φαίνεται τα κατάφερε πολύ καλά.

Επειδή το James Webb μπορεί να παρακολουθεί ένα εξαιρετικά μικρό τμήμα του ουρανού κάθε φορά, κοντινά σώματα, όπως ο Δίας, φαίνονται να διασχίζουν πολύ γρήγορα από το σημείο όπου εστιάζει το τηλεσκόπιο.

Οι δοκιμές έδειξαν ότι το τηλεσκόπιο James Webb ανταποκρίνεται και σε αυτή την δοκιμασία. Οι εικόνες είναι σε διάφορα μήκη του υπέρυθρου φωτός και δείχνουν ποια σημεία του Δία είναι πιο θερμά από άλλα.

NASA

Οι θαυμαστές του Δία θα αναγνωρίσουν μερικά γνωστά χαρακτηριστικά του τεράστιου πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος σε αυτές τις εικόνες που φαίνονται μέσα από το υπέρυθρο βλέμμα του Webb.

Μια άποψη από το φίλτρο μικρού μήκους κύματος του οργάνου NIRCam δείχνει ξεχωριστές ζώνες που περικυκλώνουν τον πλανήτη καθώς και τη Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα, μια καταιγίδα αρκετά μεγάλη για να καταπιεί τη Γη.

Το εμβληματικό σημείο εμφανίζεται λευκό σε αυτήν την εικόνα λόγω του τρόπου επεξεργασίας της υπέρυθρης εικόνας του Webb.

«Σε συνδυασμό με τις εικόνες σε βαθύ πεδίο που κυκλοφόρησαν τις προάλλες, αυτές οι εικόνες του Δία καταδεικνύουν την πλήρη κατανόηση του τι μπορεί να παρατηρήσει ο Webb, από τους πιο αμυδρούς, πιο μακρινούς παρατηρήσιμους γαλαξίες μέχρι πλανήτες στη δική μας κοσμική αυλή που μπορείτε να δείτε με γυμνό μάτι από η πραγματική σας αυλή», είπε ο Bryan Holler, ένας επιστήμονας στο Επιστημονικό Ινστιτούτο του Διαστημικού Τηλεσκοπίου στη Βαλτιμόρη, ο οποίος βοήθησε στο σχεδιασμό αυτών των παρατηρήσεων.

NASA

Ξεκάθαρα ορατή στα αριστερά είναι η Ευρώπη, ένα φεγγάρι με έναν πιθανό ωκεανό κάτω από τον παχύ παγωμένο φλοιό του και ο στόχος της επικείμενης αποστολής Europa Clipper της NASA.

Επιπλέον, η σκιά της Ευρώπης φαίνεται στα αριστερά της Μεγάλης Ερυθράς Κηλίδας. Άλλα ορατά φεγγάρια σε αυτές τις εικόνες περιλαμβάνουν τη Θήβα και τη Μήτιδα.

«Δεν μπορούσα να πιστέψω ότι είδαμε τα πάντα τόσο καθαρά και πόσο φωτεινά ήταν», είπε η Stefanie Milam, αναπληρώτρια επιστήμονας του προγράμματος Webb για την πλανητική επιστήμη που βασίζεται στο Goddard Space Flight Center της NASA στο Greenbelt του Μέριλαντ. «Είναι πραγματικά συναρπαστικό να σκεφτόμαστε την ικανότητα και την ευκαιρία που έχουμε για την παρατήρηση αυτού του είδους των αντικειμένων στο ηλιακό μας σύστημα».

NASA

Οι επιστήμονες θα χρησιμοποιήσουν τον Webb για να εξερευνήσουν το δελεαστικό ερώτημα του αν μπορούμε να δούμε νέφη υλικού να εκτοξεύονται από φεγγάρια όπως η Ευρώπη και το φεγγάρι του Κρόνου Εγκέλαδος.

Ο Webb μπορεί να μπορεί να δει τις υπογραφές των λοφίων που εναποθέτουν υλικό στην επιφάνεια στο Europa. «Νομίζω ότι αυτό είναι μόνο ένα από τα πιο ωραία πράγματα που θα μπορέσουμε να κάνουμε με αυτό το τηλεσκόπιο στο ηλιακό σύστημα», είπε ο Milam.