Σύνδρομο Αβάνας: Η νόσος που προβληματίζει και προκαλεί αντιπαραθέσεις

Σύνδρομο Αβάνας: Το «σύνδρομο της Αβάνας» δεν είναι «επιστημονικά» αποδεδειγμένο, υποστηρίζει μια ομάδα Κουβανών ερευνητών.

Σύνδρομο Αβάνας: «Συμπεραίνουμε ότι η ιστορία του μυστηριώδους συνδρόμου δεν είναι επιστημονικά αποδεκτή, σε καμία από τις συνιστώσες της και ότι δεν επιβίωσε παρά μόνο λόγω μιας προκατειλημμένης χρήσης της επιστήμης» υποστηρίζουν οι 16 ερευνητές της Ακαδημίας Επιστημών της Κούβας (ACC) στην επίσημη έκθεσή τους που δημοσιεύεται στον ιστότοπο Cubadebate, μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Τι είναι το σύνδρομο της Αβάνας

Πρόκειται για μια μυστηριώδη νόσο και ένα άγνωστης αιτιολογίας ιατρικό σύνδρομο – πάθηση, το οποίο έχει αναφερθεί ότι έβλαψε τα μέλη του προσωπικού της Πρεσβείας των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής και του Καναδά στην Αβάνα της Κούβας, χρονικά από τα τέλη του 2016.

Στη συνέχεια, η εμφάνιση του συνδρόμου έχει αναφερθεί και σε ορισμένες άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, της Αυστρίας και της Γερμανίας.

Το 2017, ο τότε Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ κατηγόρησε την Κούβα για επιθέσεις σε προσωπικό που προκάλεσαν ποικίλα παθολογικά συμπτώματα στην υγεία τους. Οι ΗΠΑ τότε μείωσαν τον αριθμό του προσωπικού της πρεσβείας τους. Πρόσθετα το 2018, Αμερικανοί διπλωμάτες στην Κίνα ξαφνικά παρουσίασαν προβλήματα υγείας, παρόμοια με αυτά των διπλωματών στην Κούβα, και επίσης ασθένησαν και πράκτορες της CIA που υπέφεραν από συμπτώματα του ανεξιχνίαστου συνδρόμου.

Έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό JAMA το 2018, αποκάλυψε εγκεφαλικές βλάβες των ατόμων αυτών, αλλά χωρίς να είναι σαφείς οι αιτίες του. Άλλη μελέτη θεώρησε ως ύποπτη αιτία τη βλάβη από ένα νέο όπλο “μικροκυμάτων”.

Μέχρι και σήμερα τα ακριβή αίτια παραμένουν σαφώς και αδιευκρίνιστα, με κάποιες υποψίες για βλάβες που προκαλούνται από ακτινοβολία ή ραδιοκύματα.

Ο δρ. Ντάγκλας Σμιθ, διευθυντής του Κέντρου αποκατάστασης του Εγκεφάλου Penn, στη μελέτη του, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι “δεν γνωρίζουμε πολλά πράγματα για αυτό το σύνδρομο μέχρι σήμερα, αφού ήδη μερικά άτομα – ασθενείς έχουν ανακάμψει, ενώ άλλα διατηρούν ακόμα τα ίδια συμπτώματα”.

Οι Υπηρεσίες Πληροφοριών των ΗΠΑ δεν έχουν καταλήξει σε συναίνεση ή επίσημο προσδιορισμό για την αιτία του συνδρόμου της Αβάνας, αλλά ανώνυμες πηγές πληροφοριών και δύο Πρόεδροι των ΗΠΑ ήδη εξέφρασαν υποψίες στα ΜΜΕ ότι η Ρωσική Στρατιωτική Υπηρεσία είναι υπεύθυνη γι’ αυτό, σύμφωνα με τα στοιχεία της Βικιπαίδειας.

Διαβάστε επίσης
Πέθανε από επιπλοκές του κορονοϊού ο Κόλιν Πάουελ

Οι Κουβανοί ειδικοί απορρίπτουν “το σύνδρομο της Αβάνας”

Οι ειδικοί υπογραμμίζουν ότι σε ορισμένα επιστημονικά άρθρα έγινε αποδεκτό “ως αξίωμα” ότι υπήρξαν επιθέσεις στην Αβάνα εναντίον Αμερικανών διπλωματών και οι θεωρίες βασίστηκαν σ αυτήν την ιδέα. “Ωστόσο, τέσσερα χρόνια μετά» τη δημοσιοποίηση των πρώτων πληροφοριών για τους ασθενείς «δεν υπάρχει καμία απόδειξη για επιθέσεις”, επισημαίνουν.

“Ούτε η κουβανική αστυνομία, ούτε το FBI, ούτε η βασιλική έφιππη αστυνομία του Καναδά ανακάλυψαν αποδείξεις για επιθέσεις εναντίον διπλωματών στην Αβάνα, παρά τις εξονυχιστικές έρευνες”, επιμένουν.

Αμερικανοί διπλωμάτες που υπηρετούσαν στην Κούβα άρχισαν να αναφέρουν διάφορα συμπτώματα από το 2016 και μετά. Περισσότεροι από 20 εργαζόμενοι στην αμερικανική διπλωματική αποστολή, μέλη των οικογενειών τους αλλά και Καναδοί διπλωμάτες έπεσαν θύματα αυτού του “συνδρόμου” από τα τέλη του 2016 μέχρι τον Μάιο του 2018. Εκείνη τη χρονιά, παρόμοια συμπτώματα εμφάνισαν καμιά δεκαριά Αμερικανοί διπλωμάτες στην Κίνα. Κρούσματα αναφέρθηκαν επίσης στη Γερμανία, στην Αυστραλία, στη Ρωσία, στην Ταϊβάν, ακόμη και στην Ουάσιγκτον.

Οι διπλωμάτες ανέφεραν συμπτώματα όπως ιλίγγους, προβλήματα συντονισμού και ισορροπίας, ακούσιες κινήσεις των ματιών, αλλά και άγχος, ευερεθιστότητα και «διανοητική ομίχλη», όπως την αποκαλούσαν. Από τις ιατρικές εξετάσεις στις οποίες υποβλήθηκαν διαπιστώθηκε ότι είχαν εγκεφαλικές βλάβες.

Η κουβανική κυβέρνηση, η οποία ερεύνησε το θέμα, απέρριψε πολλές φορές τις κατηγορίες της Ουάσιγκτον. Οι εικασίες διαδέχονταν η μία την άλλη. Μια έκθεση της Αμερικανικής Ακαδημίας Επιστημών απέδιδε τα συμπτώματα στην “κατευθυνόμενη ενέργεια ραδιοκυμάτων”.

Οι επιστήμονες της ACC όμως επιμένουν ότι “καμία γνωστή μορφή ενέργειας δεν μπορεί να προκαλέσει επιλεκτικές εγκεφαλικές βλάβες (με ακρίβεια ακτίνας λέιζερ) υπό τις συνθήκες που περιγράφονταν στα υποτιθέμενα συμβάντα της Αβάνας”. Η ACC “είναι έτοιμη να αναθεωρήσει τα συμπεράσματά της αν εμφανιστούν νέες αποδείξεις”, καταλήγουν οι Κουβανοί ερευνητές.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *