Τα νέου τύπου hi-tech τσιρότα

Καλλυντικές και φαρμακευτικές ουσίες σε δίκτυα νανοϊνών Φαρμακευτικές και καλλυντικές ουσίες οι οποίες ενσωματώνονται σε ικριώματα που κατασκεύασαν ερευνητές του ΑΠΘ, στο πλαίσιο της διπλωματικής τους εργασίας στο Μεταπτυχιακό Διεπιστημονικό Πρόγραμμα στη Νανοτεχνολογία και τις Νανοεπιστήμες.Ακολουθήστε το Thes.gr στο Google News! Μοναδική θεματολογία με το κύρος του Thes.gr «Τα ικριώματα στην ουσία αποτελούν ένα δίκτυο […]

Καλλυντικές και φαρμακευτικές ουσίες σε δίκτυα νανοϊνών

Φαρμακευτικές και καλλυντικές ουσίες οι οποίες ενσωματώνονται σε ικριώματα που κατασκεύασαν ερευνητές του ΑΠΘ, στο πλαίσιο της διπλωματικής τους εργασίας στο Μεταπτυχιακό Διεπιστημονικό Πρόγραμμα στη Νανοτεχνολογία και τις Νανοεπιστήμες.

«Τα ικριώματα στην ουσία αποτελούν ένα δίκτυο νανοινών, που προσομοιάζουν την εξωκυττάρια μήτρα των κυττάρων, το φυσικό δηλαδή μονοπάτι μέσω του οποίου τα κύτταρα αλληλεπιδρούν και επικοινωνούν μεταξύ τους με πολύ μεγάλη ταχύτητα. Το ικρίωμα… δίνει το έναυσμα για την έναρξη του κυτταρικού πολλαπλασιασμού και την αποκατάσταση της ζημιάς. Τα υλικά που επιλέχθηκαν , ξεχώρισαν λόγω των ιδιοτήτων τους, είναι βιοδιασπώμενα, προκειμένου να μην προκαλέσουν τοξικότητα και παρενέργειες στο σύστημα», λέει η Κωνσταντίνα Μάτσκου πτυχιούχος Βιολογίας που ολοκληρώνει το μεταπτυχιακό της στη Νανοϊατρική.

Μέσα στο ικρίωμα ενσωματώνονται φαρμακευτικές ουσίες που επιτελούν δύο ρόλους: Την προστασία του οργανισμού από την αντίδρασή του στο ξένο σώμα όπως για παράδειγμα αντιφλεγμονώδη δράση, αλλά και τις ευεργετικές ιδιότητες που έτσι κι αλλιώς διαθέτουν όπως έχει προκύψει από πολυετή έρευνα. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του εκχυλίσματος αλόης που χρησιμοποιήθηκε στην συγκεκριμένη εργασία, που είναι πλέον πασίγνωστη η ευεργετική του δράση στο δέρμα.

Διαβάστε επίσης
ΑΠΘ: Βραβεύτηκε πρωτότυπη εργασία για την αντικεραυνική προστασία του Παρθενώνα

Καθώς το υλικό κατασκευής της ίνας αρχίζει να αποικοδομείται, το φάρμακο απελευθερώνεται, με ελεγχόμενο ρυθμό και στοχευμένα εκεί που χρειάζεται. Με τον τρόπο αυτό δεν σπαταλάται ποσότητα φαρμάκου αλλά και δεν επιβαρύνεται ο οργανισμός με μεγαλύτερη ποσότητα φαρμάκου. Μειώνεται δηλαδή η ποσότητα του φαρμάκου που απαιτείται και αυξάνεται η αποτελεσματικότητα της κατασκευής αυτής.

Ήδη έγινε εφαρμογή της κατασκευής πάνω σε ειδικά διαμορφωμένο τσιρότο-patch, αυξάνοντας τα το επίπεδο ενός συμβατικού τσιρότου προστασίας του δέρματος. Τα περισσότερα τσιρότα σήμερα απλώς προστατεύουν ένα σημείο του δέρματος που παρουσιάζει πρόβλημα από το εξωτερικό περιβάλλον. Με την τεχνολογία αυτή περνάμε και σε θεραπεία πέρα από την προστασία των ερεθισμένων σημείων, με την απελευθέρωση των φαρμακευτικών ουσιών. Το συγκεκριμένο προΛιόν θα μπορούσε με τα κατάλληλα φάρμακα να λειτουργήσει και ως patch με αντιγηραντικές ιδιότητες και να χρησιμοποιηθεί και στον τομέα των καλλυντικών και των προϊόντων αντιγήρανσης.