Τα… παρεξηγημένα αυγά στη διατροφή μας

Οι έρευνες για τα αυγά είναι αντικρουόμενες Γνωρίζατε ότι ένα αυγό την ημέρα μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, σύμφωνα με νέα έρευνα; Πιο συγκεκριμένα, όσοι καταναλώνουν ένα αυγό την ημέρα έχουν 18% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από κάποιο καρδιαγγειακό νόσημα συγκριτικά με όσους αποφεύγουν να τρώνε αυγά. Υπολογίζεται ότι 17,7 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από καρδιαγγειακές παθήσεις. […]

Οι έρευνες για τα αυγά είναι αντικρουόμενες

Γνωρίζατε ότι ένα αυγό την ημέρα μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, σύμφωνα με νέα έρευνα; Πιο συγκεκριμένα, όσοι καταναλώνουν ένα αυγό την ημέρα έχουν 18% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από κάποιο καρδιαγγειακό νόσημα συγκριτικά με όσους αποφεύγουν να τρώνε αυγά. Υπολογίζεται ότι 17,7 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από καρδιαγγειακές παθήσεις. Είναι μια από τις κυριότερες αιτίες θανάτου στον κόσμο, καθώς προκαλεί το 31% των θανάτων ετησίως. Τα στοιχεία που αναλύθηκαν στη νέα έρευνα από Πανεπιστήμιο του Πεκίνου, έδειξαν ότι όσοι κατανάλωναν ένα αυγό την ημέρα, είχαν 26% χαμηλότερο κίνδυνο αιμορραγικού εγκεφαλικού επεισοδίου, 28% χαμηλότερο κίνδυνο να πεθάνουν από αυτόν τον τύπο εγκεφαλικού επεισοδίου, 12% μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης ισχαιμικής καρδιακής νόσου και γενικότερα 18% μικρότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακές παθήσεις.

Σε αυτά τα αποτελέσματα κατέληξαν μετά την παρακολούθηση της κατάστασης της υγείας 400 χιλιάδων καταναλωτών ηλικίας 30 με 79 ετών που αρχικά δεν έπασχαν από κανένα καρδιαγγειακό νόσημα, καρκίνο ή διαβήτη. Κατά τη διάρκεια αυτού του διαστήματος, περίπου οι 10 χιλιάδες πέθαναν από καρδιαγγειακές παθήσεις, ενώ περίπου 5 χιλιάδες πολίτες είχαν κάποιο καρδιακό επεισόδιο. Περίπου 84 χιλιάδες άτομα διαγνώστηκαν με κάποιο καρδιαγγειακό νόσημα. Όσοι όμως κατανάλωναν ένα αυγό την ημέρα δεν εμφάνισαν κάποιο σχετικό πρόβλημα. Οι γιατροί υποστηρίζουν ότι η φυσιολογική κατανάλωση αυγών είναι μέρος της υγιεινής διατροφής, ενισχύει τον οργανισμό και δεν αποτελεί κίνδυνο.

Ωστόσο, οι μέχρι τώρα έρευνες για τα αυγά είναι αντικρουόμενες. Ο κρόκος των αυγών είναι πλούσιος σε χοληστερίνη, γι′ αυτό πολλοί ειδικοί συμβουλεύουν τους καρδιοπαθείς και διαβητικούς να τα αποφεύγουν. Από την άλλη, άλλες έρευνες δείχνουν ότι ευνοούν την παραγωγή «καλής» χοληστερίνης και όχι την «κακή» χοληστερίνης (LDL), ενώ παράλληλα έχουν πρωτεΐνη υψηλής ποιότητας και πολλά θρεπτικά συστατικά που είναι ωφέλημα για τον οργανισμό. Μελέτη του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ εξέτασε την επίδραση της κατανάλωσης αυγών από ασθενείς με διαβήτη τύπου 2. Διαπιστώθηκε ότι δεν επιδεινώνονται οι καρδιαγγειακοί τους δείκτες, ακόμη και αν τρώνε 2 αυγά την ημέρα. Με την προϋπόθεση όμως, ότι γενικότερα ακολουθούν μια ισορροπημένη διατροφή.

Πηγή: www.valueforlife.gr