Τι ισχύει για το αλκοόλ παράλληλα με την αντιβίωση

Είναι αναλόγως την περίπτωση Οι περισσότεροι από εμάς θεωρούμε ότι δεν μπορούμε να πιούμε αλκοόλ όταν παίρνουμε αντιβίωση. Οι ειδικοί εξηγούν ότι δεν ισχύει για όλες τις περιπτώσεις. Πιο συγκεκριμένα, το αλκοόλ δεν «απενεργοποιεί» τη δράση της αντιβίωσης. Φυσικά, δεν πρέπει να κάνει κανείς καταχρήσεις, ιδιαίτερα όταν λαμβάνει φαρμακευτική αγωγή, όμως ακόμη και οι γιατροί […]

Είναι αναλόγως την περίπτωση

Οι περισσότεροι από εμάς θεωρούμε ότι δεν μπορούμε να πιούμε αλκοόλ όταν παίρνουμε αντιβίωση. Οι ειδικοί εξηγούν ότι δεν ισχύει για όλες τις περιπτώσεις. Πιο συγκεκριμένα, το αλκοόλ δεν «απενεργοποιεί» τη δράση της αντιβίωσης. Φυσικά, δεν πρέπει να κάνει κανείς καταχρήσεις, ιδιαίτερα όταν λαμβάνει φαρμακευτική αγωγή, όμως ακόμη και οι γιατροί λένε ότι «το να πιει κανείς ένα ποτήρι δεν θα του χαλάσει την αγωγή». Η κατανάλωση αλκοόλ σε συνδυασμό με αντιβιοτικά που έχουν συγκεκριμένα συστατικά, μπορεί να έχει ορισμένες παρενέργειες.

Πάντως, οι ειδικοί εξηγούν «ότι το αλκοόλ μπορεί να έχει αλληλεπίδραση με κάποια φάρμακα αλλά δεν σημαίνει ότι έχει με όλα. Εξαρτάται κι από το τι ποσότητα αλκοόλ θα καταναλωθεί». Με άλλα λόγια, η μικρή ποσότητα δε βλάπτει, πέρα από κάποιες εξαιρέσεις. Το αλκοόλ σε μεγάλη ποσότητα, μπορεί να επιβραδύνει ή να δυσκολέψει το μεταβολισμό του φαρμάκου ή την επεξεργασία που γίνεται στο συκώτι.Τα αντιβιοτικά που αποβάλλονται από τα νεφρά, δεν επηρεάζονται τόσο από το αλκοόλ. Τέτοια είναι όσα έχουν πενικιλίνη ή αμοξυκιλλίνη ή κεφαλοσπορίνες.

Αντίθετα, εκείνα που μεταβολίζονται στο συκώτι, όπως η μετρονιδαζόλη, η τινιδαζόλη, τριμεθοπρίμη-σουλφαμεθοξαζόλη, η λινεζολίδη, η δοξυκυκλίνη και η ερυθρομυκίνη μαζί με αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει στομαχικές διαταραχές. Άλλες παρενέργειες που εκδηλώνονται λόγω των συγκεκριμένων αντιβιοτικών με αλκοόλ, είναι ο πονοκέφαλος, ο πόνος και το βάρος στο στήθος, η δύσπνοια, η ταχυκαρδία ή η αρρυθμία, η ζαλάδα, η ναυτία και άλλα.

Πηγή: www.valueforlife.gr