Τρώμε αυγά αλλά με μέτρο και… σύνεση

Όσοι δεν έχουν υψηλή χοληστερίνη μπορούν να καταναλώνουν αυγό κάθε μέρα Κάθε χρόνο την Κυριακή Πάσχα τα αυγά έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στο τραπέζι σχεδόν όλων των Ελλήνων. Πέρα όμως από τις πασχαλινές συνήθειες, τα αυγά αποτελούν μια αγαπημένη και νόστιμη τροφή. Πολλοί αποφεύγουν επειδή «έχει χοληστερίνη». Είναι άραγε έτσι τα πράγματα; Ο κρόκος του αυγού παρέχει […]

Όσοι δεν έχουν υψηλή χοληστερίνη μπορούν να καταναλώνουν αυγό κάθε μέρα

Κάθε χρόνο την Κυριακή Πάσχα τα αυγά έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στο τραπέζι σχεδόν όλων των Ελλήνων. Πέρα όμως από τις πασχαλινές συνήθειες, τα αυγά αποτελούν μια αγαπημένη και νόστιμη τροφή. Πολλοί αποφεύγουν επειδή «έχει χοληστερίνη». Είναι άραγε έτσι τα πράγματα; Ο κρόκος του αυγού παρέχει 200-240 mg χοληστερίνης. Ωστόσο, σύμφωνα με νεότερη ανάλυση, που δημοσιεύτηκε από το Υπουργείο Γεωργίας (USDA), η μέση τιμή χοληστερίνης που περιέχεται σε ένα αυγό σήμερα είναι 186 mg και είναι κατά 14% λιγότερη σε σύγκριση με την περιεκτικότητα σε χοληστερίνη των αυγών που μετρήθηκε σε αντίστοιχη ανάλυση του USDA το 2002. Εικάζεται ότι η αλλαγή αυτή οφείλεται στη χρήση πιο εξελιγμένων πτηνοτροφών.

Το κύριο χαρακτηριστικό του αυγού είναι η περιεκτικότητά του σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας. Επιπλέον, το αυγό είναι μία καλή πηγή σεληνίου, ιωδίου και βιταμίνης Β2 (ριβοφλαβίνης). Επίσης, περιέχει σίδηρο, μολυβδένιο, βιταμίνη Β12, παντοθενικό οξύ και βιταμίνη D. Όσον αφορά τις θερμίδες, ένα αυγό βραστό έχει 70-80, ανάλογα με το μέγεθός του. Ωστόσο, οι θερμίδες αυξάνονται όταν στο μαγείρεμα προστίθενται άλλα υλικά, όπως λάδι ή τυρί. Ένα τηγανητό αυγό π.χ. έχει περίπου 150 θερμίδες, ενώ μια ομελέτα με 1 αυγό και πατάτες τηγανητές ή τυρί έχει 200-250 θερμίδες. Μάλιστα, το αυγό είναι από τα πλέον αγαπητά τρόφιμα στις δίαιτες. Μάλιστα, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «FASEB», η κατανάλωση αυγών στο πρωινό βοηθά περισσότερο στο αδυνάτισμα σε σύγκριση με άλλα τρόφιμα. Αυτό ενδεχομένως οφείλεται στο γεγονός ότι ενώ περιέχει λίγες θερμίδες, προκαλεί μεγάλο αίσθημα κορεσμού, οπότε μειώνεται η συνολική πρόσληψη θερμίδων μέσα στην υπόλοιπη ημέρα.

Ο μύθος της… καλής σχέσης των αυγών με την χοληστερίνη καταρρίπτεται. Τις τελευταίες 2 δεκαετίες, όλο και περισσότερες έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση αυγών, ακόμα και σε καθημερινή βάση (ένα την ημέρα), δεν επηρεάζει σημαντικά τα επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα, εφόσον όμως η συνολική διατροφή που ακολουθείται είναι χαμηλή σε λιπαρά και ιδιαίτερα σε κορεσμένα. Φαίνεται, δηλαδή, ότι αυτό που επιβαρύνει περισσότερο το λιπιδαιμικό μας προφίλ είναι η κατανάλωση κορεσμένου λίπους και όχι η πρόσληψη της χοληστερίνης από τις τροφές. Όσοι δεν έχουν υψηλή χοληστερίνη μπορούν να καταναλώνουν αυγό ακόμα και σε καθημερινή βάση, αλλά πάντα στο πλαίσιο μιας διατροφής χαμηλής σε κορεσμένα λιπαρά. Όσον αφορά εκείνους που έχουν υψηλή χοληστερίνη, συνιστάται να περιοριστεί -όχι όμως και να απαγορευτεί- η κατανάλωση αυγών. Καλό είναι να τρώνε 2-4 την εβδομάδα (διάσπαρτα μέσα στην εβδομάδα και όχι όλα μαζί σε ένα γεύμα, π.χ. σε μία ομελέτα).

Πηγή: www.vita.gr