6 ψυχολογικά tips για ήρεμα Χριστούγεννα

Χριστούγεννα σπίτι στολισμός

Θα σας βοηθήσουν να φροντίσετε τον εαυτό σας

Μπορεί τα Χριστούγεννα για κάποιους να είναι η καλύτερη περίοδος του χρόνου, ωστόσο για μερικούς αποτελούν αγχωτική εποχή, λόγω της διαδικασίας που χρειάζεται η εορταστική περίοδος.

Παρ’ όλα δείτε ψυχολογικά tips που θα σε βοηθήσουν να βάλεις όρια και να φροντίσεις τον εαυτό σου χωρίς να στερηθείς τίποτα από τους εορτασμούς για την πιο όμορφη εποχή του χρόνου.

Διαβάστε επίσης: Ιδανικά skincare tips που θα σας βοηθήσουν μετά τα ξενύχτια των εορτών

1. Άφησε πίσω σου την τελειομανία

Όλοι θέλουμε να στολίσουμε το τέλειο δέντρο, να ψήσουμε τα πιο νόστιμα μελομακάρονα, να παρουσιάσουμε ένα ολόκληρο τραπέζι από σπιτικές λιχουδιές.

Όμως όλα αυτά είναι full time δουλειά που, και να την κάνεις, κάποιος θα βρεθεί να σχολιάσει αρνητικά. Γι’ αυτό, αυτά τα Χριστούγεννα βάλε πρώτα όρια στον εαυτό σου κατεβάζοντας ελαφρώς τις προσδοκίες σου για τον ίδιο σου τον εαυτό. Δεν χρειάζεται να σε φάνε οι δρόμοι για να βρεις το τέλειο δώρο για τον μπαμπά σου, ένα πολύχρωμο ζευγάρι κάλτσες θα εκτιμηθεί πολύ.

Και δεν χρειάζεται να είναι όλα φτιαγμένα από τα χεράκια σου στο εορταστικό τραπέζι… ας συμβάλλουν όλοι με ένα πιάτο δικής τους έμπνευσης. Κι αν κάηκαν τα μελομακάρονα; Οι περισσότεροι φούρνοι φτιάχνουν πεντανόστιμα, πια!

2. Μην παραμελήσεις τη ρουτίνα σου

Σίγουρα το διάλειμμα που μας προσφέρουν οι γιορτές από την καθημερινότητα είναι κι ένα από τα μεγάλα τους ατού. Όμως υπάρχουν κι εκείνες οι ρουτίνες που μας δημιουργούν ένα αίσθημα ασφάλειας και μας γειώνουν. Αυτές τις ρουτίνες σου, λοιπόν, μην τις θυσιάσεις στον βωμό των Χριστουγέννων.

Είτε μιλάμε για τον πρωινό σου καφέ ενώ όλοι ακόμα κοιμούνται, είτε για την καθημερινή σου πρακτική γιόγκα, είτε για τον ύπνο στις 11. Η διατήρηση έστω και ενός μέρους της ρουτίνας σου λειτουργεί κατευναστικά στο νευρικό σου σύστημα και θα σε βοηθήσει να παραμείνεις ήρεμη όταν το στρες της εποχής σου χτυπήσει την πόρτα.

3. Απόφυγε τις βαριές συζητήσεις

Κάπου εδώ δεν μπορούμε να μην αναφέρουμε το καλύτερο και, ταυτόχρονα, το χειρότερο πράγμα των Χριστουγέννων: τον χρόνο που περνάμε με την οικογένειά μας. Ωραία τα εορταστικά τραπέζια και οι ανταλλαγές των δώρων αλλά φτάνει ένα άτοπο σχόλιο για να ανάψει η φλόγα του καυγά.

Αντιστάσου όσο μπορείς στην επιθυμία να απαντήσεις ειρωνικά σε εκείνον τον θείο που ζει σε μιαν άλλη εποχή και αν χρειάζεσαι βοήθεια στο τι ακριβώς να πεις για να αποφύγεις τις… βλαβερές συζητήσεις, διάβασε αυτό το άρθρο εδώ.

4. Θέσε ένα budget και μείνε πιστή σε αυτό

Οι αυξημένες οικονομικές υποχρεώσεις είναι μια πολύ πραγματική πηγή άγχους την περίοδο των γιορτών. Πολλοί φοβόμαστε πως ένα δώρο μικρό δείχνει έλλειψη αγάπης για τα αγαπημένα πρόσωπα, ή πως ένα μικρό μενού φαίνεται μίζερο αυτές τις ημέρες.

Στην πραγματικότητα όμως για τους περισσότερους από εμάς οι γιορτές έρχονται με ένα ποσοστό οικονομικού άγχους οπότε οι πιθανότητες να σχολιαστείς άσχημα από τους δικούς σου ανθρώπους είναι πιο μικρή απ’όσο πιστεύεις.

Στην αρχή της σεζόν θέσε ένα οικονομικό budget, χώρισέ το σε χρήματα για δώρα, τραπέζια και εξόδους και προσπάθησε να μην ξεφύγεις από τον προγραμματισμό σου, ώστε να βγάλεις το άγχος της σπατάλης από το μυαλό σου.

5. Βάλε στη ζωή σου την ευγνωμοσύνη

Βάλε μια νέα πρακτική αυτοφροντίδας στη ζωή σου. Μια πρακτική που έχει σχέση με την έννοια της ευγνωμοσύνης. Ένα υπέροχο αντίδοτο απέναντι στο καθημερινό άγχος των γιορτών είναι το να αρχίσεις να παρατηρήσεις, σαν παιδί, όλα εκείνα που κάνουν τις γιορτές υπέροχες.

Τα τραγούδια στο ραδιόφωνο, τα λαμπάκια στους δρόμους, τα νόστιμα φαγητά της μαμάς… Δοκίμασε να σημειώνεις 3 διαφορετικά πράγματα για τα οποία είσαι ευγνώμων κάθε μέρα και θα δεις σύντομα την ευεργετική επιρροή της ευγνωμοσύνης στην ψυχική σου υγεία.

6. Κάνε όσα διαλείμματα θες. Πες όχι!

Ξέρεις εκείνο τον αστικό μύθο που λέει ότι το βράδυ της Πρωτοχρονιάς πρέπει να βγεις, να πας σε ένα πάρτυ με πολύ κόσμο, ντυμένη άψογα, να πιείς πολύ, να φιλήσεις έναν άγνωστο και να περάσεις τέλεια, για να περάσεις μια τέλεια χρονιά;

Ε, αυτό, είναι μόνο ένας μύθος. Γιατί μια “τέλεια” χρονιά έχουν, τελικά, οι άνθρωποι που φροντίζουν την ψυχική τους υγεία, θέτουν τους δικούς τους κανόνες, τα δικά τους όρια και σέβονται τις ανάγκες τους πρώτα και κύρια. Γι’ αυτό αν νιώσεις κουρασμένη από όλες τις εορταστικές απαιτήσεις, διεκδίκησε την ηρεμία σου, μείνε σπίτι όσο χρειάζεσαι, και καλωσόρισε τη νέα χρονιά με όποιον τρόπο εσύ επιθυμείς!

Πηγή: loveyourselfmagazine.com