7 πολύτιμα «μυστικά» για μακροζωία

Κι όμως υπάρχουν τρόποι για να βελτιώσετε την ποιότητα της ζωής σας και να κάνετε καλύτερη την καθημερινότητά σας, ώστε να φτάσετε μέχρι τα βαθιά γεράματα.

Είναι γεγονός ότι το χρόνιο οξειδωτικό στρες, στο οποίο εκτιθέμεθα καθημερινά, προκαλεί φλεγμονή στο σώμα και οδηγεί στην εκδήλωση ασθενειών, όπως οι καρδιοπάθειες, ο καρκίνος και η άνοια, άρα και πρόωρο θάνατο.

Ποια είναι λοιπόν τα «μυστικά» που προσφέρουν μακροζωία:

Κινηθείτε: Η τακτική άσκηση βοηθάει την καρδιά σας να παραμένει υγιής. Οι άνθρωποι που τρέχουν ή περπατούν συχνά έχουν χαμηλότερη αρτηριακή πίεση, ακόμη και όταν αρχίζουν να γυμνάζονται στη μέση ηλικία. Μελέτη του 2018 με τη συμμετοχή 58 αντρών και γυναικών ηλικίας 48 έως 58 ετών στο Τέξας, οι οποίοι ασκούνταν επί δύο χρόνια πέντε φορές την εβδομάδα, έδειξε ότι διατήρησαν τη φόρμα τους και μείωσαν τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας.

Προστατεύστε τον εγκέφαλό σας: Εκτός από τη βελτίωση της υγείας της καρδιάς, πολλές μελέτες δείχνουν ότι η τακτική γυμναστική είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να διατηρήσετε το μυαλό σας σε εγρήγορση και να αποφύγετε τη γνωστική παρακμή.

Κάντε βάρη: Επισκόπηση 23 επιστημονικών μελετών έδειξε ότι τα άτομα που δυναμώνουν τους μυς, είναι λιγότερο πιθανό να πεθάνουν πρόωρα από οποιαδήποτε αιτία. Το εύρημα ισχύει και για τους πάσχοντες από καρκίνο ή καρδιακή νόσο, ανεξάρτητα από παράγοντες όπως το βάρος ή η ηλικία.

Καταναλώστε περισσότερα φρέσκα τρόφιμα: Προτιμήστε τα λαχανικά και τα φρούτα, τα οποία περιέχουν φυτοχημικά συστατικά που ωφελούν την υγεία, μειώνοντας τη φλεγμονή στο σώμα και βοηθώντας στην αποφυγή εμφάνισης καρκίνου.

Περάστε καλά: Βρετανική μελέτη που παρακολούθησε πάνω από 9.300 άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών, διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που συμφωνούσαν με απόψεις, όπως «απολαμβάνω τα πράγματα που κάνω», «αισθάνομαι γεμάτος ενέργεια αυτές τις μέρες» και «κοιτάζω πίσω στη ζωή μου με μία αίσθηση ευτυχίας», ήταν λιγότερο πιθανό να πεθάνουν συγκριτικά με όσους βρήκαν αυτές τις δηλώσεις αναληθείς και είπαν ότι δεν ήταν τόσο ευχαριστημένοι με τη ζωή τους.

Δώστε προτεραιότητα στους φίλους: Ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε μακροπρόθεσμα για την υγεία σας είναι να περνάτε χρόνο με τους ανθρώπους που σας ενδιαφέρουν. Μελέτη διαπίστωσε ότι τα άτομα με «επαρκείς κοινωνικές σχέσεις» είναι 50% λιγότερο πιθανό να πεθάνουν πρόωρα.

Κοιμηθείτε: Η έλλειψη ύπνου (λιγότερο από 8 ώρες τη νύχτα) συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο παχυσαρκίας, εγκεφαλικού και Αλτσχάιμερ.

Πηγή: onmed.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.