Το άγχος είναι ένα φυσιολογικό μέρος της ζωής, είτε εξαιτίας μικρών είτε μεγάλων δυσκολιών που αντιμετωπίζουμε στην καθημερινότητά μας λόγω επαγγελματικών ή προσωπικών προβλημάτων.
Παρόλο που ορισμένες καταστάσεις είναι εκτός του δικού μας ελέγχου, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως έχουμε πάντοτε επιλογές ως προς το πώς θα ανταποκριθούμε σε αυτές.
Επομένως, μπορούμε να πούμε πως η διαχείριση του καθημερινού μας, ήπιου άγχους είναι στο χέρι μας!
7 τρόποι για να καταπολεμήσουμε το άγχος
#1 Βάζουμε στην καθημερινότητά μας το διαλογισμό
Ο διαλογισμός είναι ένα είδος ψυχοθεραπείας που προσφέρει άμεσα και μακροπρόθεσμα οφέλη στη διαχείριση των επιπέδων της ορμόνης του στρες. Μας δίνει μια αίσθηση ηρεμίας και ισορροπίας που μπορεί να βελτιώσει την ψυχική, σωματική και συναισθηματική μας υγεία.
Γι’ αυτό και μπορούμε να διαλογιστούμε για να χαλαρώσουμε και να διαχειριστούμε το άγχος, εστιάζοντας την προσοχή μας σε μια κατάσταση γαλήνης.
Ο καθένας μπορεί να ασχοληθεί με τον διαλογισμό ακολουθώντας τις οδηγίες των ειδικών που μέσω βιβλίων και βίντεο αποκαλύπτουν τα «μυστικά» του.
#2 Κάνουμε φίλους
Το να κάνετε νέους φίλους ή να συναναστρέφεστε όσο πιο τακτικά μπορείτε με τους ήδη υπάρχοντες μπορεί να σας βοηθήσει να ξεπεράσετε το άγχος.
Η κοινωνικοποίηση άλλωστε ωφελεί τόσο το μυαλό, όσο και το σώμα μας.
Η ανταλλαγή σκέψεων και συναισθημάτων με φίλους ή και καινούριες παρέες είναι βέβαιο πως θα σας προσφέρει μια νέα αίσθηση ευεξίας κάθε φορά ώστε να αντιμετωπίσετε τις όποιες αναποδιές της κάθε ημέρας.
#3 Τρώμε σωστά
Όταν είστε υπό στρες, μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή που αποτελείται από πολλά φρούτα και λαχανικά μπορεί να βοηθήσει το ανοσοποιητικό σας σύστημα να παραμείνει ισχυρό.
Μια κακή διατροφή αντιθέτως, μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα υγείας και περισσότερο άγχος.
Για «δυνατό» σώμα και υγιές μυαλό, χρειάζεται να συμπεριλαμβάνουμε τα απαραίτητα συστατικά στην καθημερινή μας διατροφή, όπως βιταμίνες, πρωτεΐνες και υδατάνθρακες.
#4 Κοιμόμαστε καλά
Ο ύπνος αποτελεί πηγή σωματικής και ψυχικής ανθεκτικότητας. Το ανθρώπινο σώμα χρειάζεται τουλάχιστον 6 με 8 ώρες ύπνου για να αναζωογονηθεί.
Ο κακός ύπνος μπορεί να κάνει πιο δύσκολο τον χειρισμό ακόμη και σχετικά ήπιων καταστάσεων, ενώ ο επαρκής ύπνος βοηθά στη διατήρηση των πνευματικών μας ικανοτήτων, όπως η προσοχή, η μάθηση και η μνήμη.
#5 Δεν ξεχνάμε την άσκηση
Μαζί με την ενίσχυση της αυτοπεποίθησης σας, η τακτική άσκηση μπορεί να ελαχιστοποιήσει τα σημάδια του ήπιου στρες και του άγχους. Η άσκηση βοηθά επιπλέον στο να έχουμε έναν υγιή ύπνο ο οποίος συνήθως επηρεάζεται από το στρες και την ανησυχία, ενώ δημιουργεί μια αίσθηση συνολικής ευεξίας.
Το περπάτημα για παράδειγμα, είναι μια απλή αλλά σπουδαία μορφή άσκησης για να ανανεώσετε το μυαλό και το σώμα σας.
Μπορείτε να κάνετε μια μεγάλη βόλτα μέρα παρά μέρα για να ηρεμείτε το μυαλό σας και να αποβάλλετε τις σκέψεις που σας προκαλούν άγχος. Μια μεγάλη βόλτα είναι ένας απλός αλλά αποτελεσματικός τρόπος για να αναζωογονείτε τακτικά το μυαλό και το σώμα σας.
#6 Μένουμε μακριά από τοξικά άτομα
Όταν ένας άνθρωπος μας προκαλεί συνεχώς νεύρα, θλίψη, αίσθημα κόπωσης, νύστα, άμεση ανάγκη για κατανάλωση υδατανθράκων ή μαλακών τροφών, όποια και αν είναι η φύση της σχέσης μας μαζί του (φιλική, συγγενική, ερωτική, επαγγελματική), πρέπει να βάλουμε όρια ή ακόμα και να τον απομακρύνουμε από τη ζωή μας.
Η αυτογνωσία θα σας βοηθήσει να αναγνωρίσετε τα σημάδια της τοξικότητας και να πάρετε αποφάσεις. Αναζητήστε υποστήριξη από αξιόπιστα άτομα, όπως η οικογένεια ή άλλοι φίλοι σας αν θεωρείτε πως το έχετε ανάγκη.
Όταν πια απελευθερωθείτε, θα αισθάνεστε πιο δυνατοί και θα αφήσετε «χώρο» στη ζωή σας για ουσιαστικές συνδέσεις που θα σας προσφέρουν πληρότητα και θα σας «προστατεύσουν» από αγχώδη συναισθήματα.
#7 Δεν το παρακάνουμε με τις ευθύνες
Οι περισσότεροι από εμάς τείνουμε να αναλαμβάνουμε περισσότερα από όσα μας αναλογούν. Θέλουμε να βοηθήσουμε τους άλλους και θέλουμε να είμαστε καλοί στη δουλειά μας, στοιχεία που θα ήταν αξιοθαύμαστα αν δεν καταλήγαμε στο να τρέχουμε για όλα, βλάπτοντας τελικά την υγεία και την ευημερία μας.
Κοιτάξτε τη «λίστα» με ό,τι σας ανησυχεί. Είναι όλα αυτά τα ζητήματα δική σας ευθύνη να διευθετηθούν; Ίσως τελικά διαπιστώσετε ότι πάνω από το 50% των πραγμάτων για τα οποία αγχώνεστε, δεν θα έπρεπε καν να είναι στη δική σας λίστα.
Πηγή: vita.gr
Πηγή φωτογραφίας: pixabay