Αυτό είναι το… αντίδοτο για ψυχική υγεία

φύση ψυχική υγεία

Βοηθάει το μυαλό, την ψυχή και το σώμα μας

Αν θέλουμε να αποκτήσουμε ευεξία, που συνδέεται με την ψυχική και σωματική μας υγεία, αρκεί να έρθουμε πιο κοντά στη φύση.

Ο χρόνος που περνάμε στη φύση είναι σημαντικός για να αισθανόμαστε ευεξία και να βελτιώσουμε την ψυχική μας υγεία.

Αυτό προτάσσει η Λούσι Τζόουνς, συγγραφέας του βιβλίου «Losing Eden: Why Our Minds Need the Wild» (Χάνοντας την Εδέμ: Γιατί τα Μυαλά μας Χρειάζονται το Άγριο). Η πανδημία ήταν μια εποχή θλίψης, μοναξιάς και άγχους για ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Οι ευκαιρίες συναντήσεων με αγαπημένα πρόσωπα ήταν ελάχιστες και ο τρόπος ζωής ανατράπηκε. Σε μια προσπάθεια να αναζητήσουν παρηγοριά και αποφόρτιση, πολλοί άνθρωποι εκτίμησαν εκ νέου τον φυσικό κόσμο. Πολλοί από εμάς δεν συνειδητοποιούσαμε πως η ανθρώπινη δραστηριότητα, κυκλοφορία, θόρυβος, ρύπανση, επηρεάζει το περιβάλλον μας.

Η φύση και η ψυχική μας υγεία

Κατά τη διάρκεια του αποκλεισμού, ιστορίες για επιστροφή της άγριας ζωής σε αστικές περιοχές ήταν συχνές, από αγριοκάτσικα να περιπλανώνται στην ουαλική πόλη Λαντούντνο, έως βουβάλια σε αυτοκινητόδρομους στο Δελχί πολλαπλασιάστηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Άρχισα να ερευνώ τη σχέση φύσης και ανθρώπινης ψυχικής υγείας για το βιβλίο μου, αφού διαπίστωσα ότι το περπάτημα στο Walthamstow Marshes του Λονδίνου ήταν δυναμικά θεραπευτικό σε μια περίοδο εθισμού και κατάθλιψης», ανέφερε η συγγραφέας σε συνέντευξή της στο Vogue, σύμφωνα με το ΑΠΕ ΜΠΕ.

«Όταν έγινα νηφάλια, χρειάστηκα υγιείς τρόπους για να καταπραΰνω τις μεταβολές των συναισθημάτων, βρέθηκα στη φύση για πρώτη φορά στην ενηλικίωση, για θεραπεία και ανάκαμψη. Η σύνδεση με τον φυσικό κόσμο έγινε μια τακτική δραστηριότητα που έπρεπε να κάνω κάθε μέρα, παράλληλα με την ψυχιατρική, την ψυχοθεραπεία και την υποστήριξη φίλων, οικογένειας και άλλων εθισμένων», τόνισε.

Δείτε επίσης: 3 + 1 καθημερινές δραστηριότητες για ευεξία

Γιατί η επαφή με τη φύση επηρεάζει την ψυχολογία μας;

«Το αποτέλεσμα ήταν τόσο ισχυρό που σύντομα άρχισα να ερευνώ ακριβώς πώς και γιατί η επαφή και η σχέση με τη φύση επηρεάζει την ψυχολογική και συναισθηματική υγεία μας. Και, αντίθετα, αν η απομάκρυνσή μας από τη φύση είναι κακή για την ψυχική μας ευημερία», εξήγησε η Λούσι Τζόουνς.

Η συγγραφέας διαπίστωσε πολλά και διάφορα επιστημονικά στοιχεία όπως ότι η φύση μας επηρεάζει από το κεφάλι έως τα δάχτυλα των ποδιών μας μέσω διαφορετικών οδών, ότι ανακάμπτουμε από το άγχος πιο γρήγορα και πληρέστερα μετά την έκθεση στη φύση σε σύγκριση με τα δομημένα περιβάλλοντα και ότι το ανοσοποιητικό μας σύστημα επωφελείται όταν είμαστε σε αυτή τη χαλαρή κατάσταση.

Πηγή: boro.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *