Γιατί η restorative yoga είναι «σύμμαχος» της ευεξίας

restorative yoga ευεξίας ευεξία yoga αποκατάστασης

Θα γίνει η νέα αγαπημένη σας συνήθεια

Η restorative yoga ή διαφορετικά yoga αποκατάστασης στοχεύει στη σωματική, ψυχική και συναισθηματική χαλάρωση και αποτελεί ένα σημαντικό σύμμαχο ευεξίας.

Τι είναι όμως η restorative yoga, για ποιους είναι κατάλληλη και γιατί αποτελεί «μυστικό» ευεξίας; Αρχικά, η restorative yoga είναι κατάλληλη για όλα τα επίπεδα, ακόμα για εκείνους που δεν είναι καθόλου εξοικειωμένοι. Μπορείτε να την εξασκήσετε σε αργούς ρυθμούς, διατηρώντας μεγάλα κρατήματα, ηρεμία, ακινησία και βαθιές αναπνοές.

Σε αντίθεση με πιο ενεργά στυλ γιόγκα, όπως η vinyasa, στην yoga αποκατάστασης μπορείτε να παραμείνετε σε μια στάση ακόμα και περισσότερο από πέντε λεπτά, εκτελώντας περιορισμένο αριθμό από στάσεις σε κάθε συνεδρία.

Γνωρίστε την restorative yoga

Ηπια, υποστηρικτική και θεραπευτική είναι μερικές από τις λέξεις που την περιγράφουν. Στον πυρήνα της αποτελεί μια πρακτική παθητικής θεραπείας. Το συγκεκριμένο στυλ είναι γνωστό για την ενεργοποίηση του παρασυμπαθητικού νευρικού συστήματος, του μέρους δηλαδή «ξεκούρασης» του νευρικού συστήματος, που βοηθά στη διατήρηση των βασικών λειτουργιών του οργανισμού.

Οπως υποδηλώνει και το όνομά της, αυτό το στυλ «αποκαθιστά» το σώμα, επαναφέροντας τη λειτουργία του παρασυμπαθητικού συστήματος, το οποίο με τη σειρά του βοηθά το σώμα να ξεκουραστεί, να θεραπευτεί και να αποκαταστήσει την ισορροπία.

Δίνοντας περισσότερο χρόνο σε κάθε asana (στάση), η yoga αποκατάστασης ενισχύει τη φυσική απόκριση της χαλάρωσης. Αυτή συμβάλλει στην αργή αναπνοή, στη μείωση της αρτηριακής πίεσης ενώ ταυτόχρονα δημιουργείται ένα αίσθημα ηρεμίας και αυξημένης ευεξίας. Ενα βασικό χαρακτηριστικό της είναι η χρήση στηρίξεων όπως τετράγωνα «blocks», μαξιλάρια ή λεπτές κουβέρτες.

Τα στηρίγματα σας βοηθούν να παραμένετε σταθεροί σε παθητικές πόζες για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα χωρίς να κουράζετε τους μυς σας ενώ προσδίδουν άνεση και χαλάρωση, ανεξάρτητα από την πρότερη εμπειρία σας. Και καθώς χαλαρώνετε πλήρως παραμένοντας σταθεροί και εστιάζοντας στην αναπνοή σας, η restorative yoga σάς επιτρέπει να απελευθερώνετε την ένταση από τους μυς σας για μεγαλύτερες περιόδους χωρίς ενόχληση.

Αυτά είναι τα οφέλη της

– Χαλαρώνει σώμα και μυαλό: Είναι γνωστό ότι η yoga συνδέεται με μειωμένο άγχος και στρες ενώ επιστημονική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο National Center for Biotechnology Information υποστηρίζει ότι μειώνει τα επίπεδα της κορτιζόλης, γνωστής και ως ορμόνης του άγχους.

– Καταπραΰνει το νευρικό σύστημα: Η yoga αποκατάστασης βοηθά στη μετατόπιση της ισορροπίας από την αντίδραση πάλης ή φυγής – συμπαθητικό νευρικό σύστημα στην απόκριση της χαλάρωσης – παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα.

– Βελτιώνει τη διάθεση: Είναι γνωστό ότι προάγει τη χαλάρωση ενώ μέσω της βαθιάς αναπνοής μπορεί, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Affective Disorders, να μειώσει τα συμπτώματα της κατάθλιψης.

– Μειώνει τον χρόνιο πόνο: Επιστημονικά δεδομένα υποστηρίζουν ότι η yoga αποκατάστασης μπορεί να μειώσει τον πόνο που σχετίζεται με τον πονοκέφαλο ή τον πόνο στη μέση, όπως και εκείνο που σχετίζεται με την οστεοαρθρίτιδα.

– Ενισχύει την ευημερία: Εκτός από τα χαμηλά επίπεδα άγχους, οι ερευνητές επισημαίνουν ότι η τακτική yoga μπορεί να συμβάλει σε χαμηλότερα επίπεδα κόπωσης, περισσότερη δύναμη και βελτιωμένη ευεξία.

Ποιες «asanas» να δοκιμάσω;

Σε γενικές γραμμές, κατά τη yoga αποκατάστασης παραμένετε στην ίδια στάση για τουλάχιστον πέντε λεπτά. Αν θέλετε να κρατήσετε μια στάση περισσότερο, μπορείτε, αρκεί να αισθάνεστε άνετα. Οι στάσεις που θα θέλατε να δοκιμάσετε, με ή και χωρίς εξοπλισμό, περιλαμβάνουν:

Στάση του παιδιού: Αυτή η στάση βοηθά στην ανακούφιση του στρες και της κόπωσης, τεντώνοντας απαλά τη σπονδυλική σας στήλη, τους γοφούς, τους γλουτούς και τους μυς στους ώμους.

Για να την πετύχετε:

1. Γονατίστε στο πάτωμα με τα γόνατά σας λυγισμένα και τους γλουτούς να αγγίζουν τις φτέρνες σας. Μπορείτε να τοποθετήσετε ένα μαξιλάρι ή διπλωμένη κουβέρτα μεταξύ των μηρών για υποστήριξη.
2. Εκπνεύστε και γείρετε προς τα εμπρός με τον κορμό σας πάνω από τους μηρούς σας, κατεβάζοντας το πρόσωπο προς το πάτωμα, με τα χέρια σε έκταση μπροστά. Εάν αυτό είναι πολύ δύσκολο, μπορείτε να αφήσετε τα χέρια σας να ακουμπούν δίπλα στο σώμα σας με τις παλάμες σας στραμμένες προς τα επάνω.
3. Καθώς απελευθερώνετε την ανάσα σηκώστε τον κορμό σας σε καθιστή θέση. Επαναλάβετε για περίπου πέντε λεπτά.

Στάση «savasana»: Για βαθιά χαλάρωση και ανακούφιση από το άγχος, σκεφτείτε να δοκιμάσετε τη στάση «savasana». Για να την πετύχετε:

1. Τοποθετήστε μια διπλωμένη κουβέρτα στο πάνω μέρος του τάπητα και δύο διπλωμένες κουβέρτες προς τα κάτω. Καθίστε ανάμεσα στις κουβέρτες με τα γόνατα λυγισμένα και την πλάτη σας ευθεία.

2. Επεκτείνετε τα πόδια σας έτσι ώστε το πίσω μέρος των γονάτων σας να ακουμπά στις δύο κουβέρτες. Ξαπλώστε αργά έως ότου το πίσω μέρος του κεφαλιού σας ακουμπήσει στην κουβέρτα. Τοποθετήστε τα χέρια σας σε φυσική θέση στα πλευρά σας με τις παλάμες στραμμένες προς τα πάνω. Θα έχετε ένα κενό ανάμεσα στα χέρια και το σώμα σας.

3. Μείνετε σε αυτή τη στάση για 10 λεπτά ή περισσότερο. Εστιάστε στη βαθιά αναπνοή, απελευθερώνοντας την ένταση από τους μυς σας.

Πηγή: vita.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *