Μακροζωία: Η συνήθεια που χαρίζει χρόνια ζωής μετά τα 50

συνήθεια μακροζωία τέχνες πολιτισμός

Ποια είναι αυτή σύμφωνα με βρετανική έρευνα

Μία ευχάριστη συνήθεια που κάνουμε, μας βοηθάει να ζούμε περισσότερο μετά την ηλικία των 50, σύμφωνα με μία βρετανική έρευνα.

Η συνήθεια λοιπόν που μας χαρίζει μακροζωία μετά τα 50 είναι η ενασχόληση με τις τέχνες και γενικότερα οι πολιτιστικές δραστηριότητες.

Οι τακτικές επισκέψεις σε μουσεία, θέατρα, όπερες, συναυλίες, γκαλερί, εκθέσεις και σε άλλους χώρους πολιτιστικών δραστηριοτήτων συνδέονται με περισσότερα χρόνια ζωής, υποστηρίζει μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα. Ομολογουμένως μία ευχάριστη συνήθεια, που αρέσει στους περισσότερους και χαρίζει μακροζωία.

Μάλιστα, όσο περισσότερο ασχολείται κανείς με τον πολιτισμό, τόσο το καλύτερο για την υγεία, όπως δείχνει η μελέτη. Προηγούμενες μελέτες είχαν βρει ότι οι τέχνες μπορούν να βελτιώσουν τη σωματική και ψυχική υγεία και βοηθούν στη μάχη κατά της κατάθλιψης, της άνοιας, των χρόνιων πόνων κ.α. Η νέα έρευνα δείχνει ότι ο πολιτισμός συμβάλλει θετικά και στο προσδόκιμο ζωής.

5 κακές συνήθειες που πρέπει να κόψουμε για καλύτερη ψυχική υγεία
 

Οι ερευνητές του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου του Λονδίνου (UCL), με επικεφαλής την αναπληρώτρια καθηγήτρια ψυχοβιολογίας και επιδημιολογίας Ντέιζι Φάνκουρτ του Τμήματος Επιστήμης της Συμπεριφοράς και Υγείας, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο British Medical Journal, ανέλυσαν στοιχεία για περισσότερα από 6.000 άτομα άνω των 50 ετών. Σε βάθος 12ετίας έγινε συσχέτιση της συχνότητας επισκέψεων σε χώρους τέχνης και πολιτισμού με την κατάσταση της υγείας τους.

Διαπιστώθηκε ότι όσοι είχαν τη συνήθεια και πήγαιναν σε κάποια παράσταση ή άλλη πολιτιστική εκδήλωση έστω μια-δυο φορές το χρόνο, είχαν κατά μέσο όρο 14% μικρότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία, σε σχέση με όσους δεν πήγαιναν καθόλου. Η μείωση του κινδύνου ήταν μεγαλύτερη (31%) για όσους πήγαιναν συχνότερα, τουλάχιστον μια φορά κάθε λίγους μήνες, και ακόμη μεγαλύτερη για όσους πήγαιναν ακόμη πιο συχνά, π.χ. κάθε μήνα.

«Τα ευρήματα αναδεικνύουν τη σημασία των κοινωνικών παραγόντων στην υγεία. Ο καθένας πρέπει να έχει την ευκαιρία να συμμετέχει σε πολιτιστικές δραστηριότητες», τόνισαν οι ερευνητές και επεσήμαναν ότι το όφελος είναι μεγαλύτερο για ορισμένες ομάδες όπως οι φτωχοί, οι καταθλιπτικοί και οι μοναχικοί άνθρωποι. Επίσης υπογράμμισαν ότι είναι σημαντικό να υπάρχουν δραστηριότητες σχετικές με την τέχνες και τον πολιτισμό στα σχολεία και στα πανεπιστήμια.

Πηγή: ygeiamou.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *