Μίνι οδηγός για γερό ανοσοποιητικό

Μίνι οδηγός για γερό ανοσοποιητικό

Οι 5 άξονες που θα σας βοηθήσουν

Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) εξέδωσε ένα μίνι οδηγό με χρηστικές συμβουλές που θα μας βοηθήσουν να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό μας.

Χρειάζεται να κάνουμε κάποιες αλλαγές στη ζωή και την καθημερινότητά μας ώστε να αποκτήσουμε γερό ανοσοποιητικό. Ποιος είναι ο ρόλος του ύπνου; Βοηθάει η γυμναστική και η διατροφή; Μας επηρεάζει σημαντικά το άγχος; Πως ενισχύουν τα εμβόλια και τα μέτρα προστασίας;

Ο μίνι οδηγός από το ΕΚΠΑ για να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό μας

Ειδικοί από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) εξέδωσαν ένα μίνι οδηγό με χρηστικές συμβουλές για να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα εν μέσω της πανδημίας.

Ο οδηγός περιλαμβάνει πέντε επιστημονικά τεκμηριωμένους τρόπους για να έχουμε τις καλύτερες δυνατές φυσικές άμυνες εν όψει του φθινοπώρου και του χειμώνα.

Να λοιπόν τι συνιστούν οι ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Σταυρούλα Πάσχου (επίκουρη καθηγήτρια Ενδοκρινολογίας), Θεοδώρα Ψαλτοπούλου (καθηγήτρια Θεραπευτικής-Προληπτικής Ιατρικής) και Θάνος Δημόπουλος (καθηγητής Θεραπευτικής-Αιματολογίας-Ογκολογίας και πρύτανης ΕΚΠΑ).

1. Κοιμηθείτε επαρκώς

Ο ποιοτικός ύπνος είναι πολύ σημαντικός για γερό ανοσοποιητικό. Οι περισσότεροι ενήλικες χρειάζονται 7 έως 9 ώρες ύπνου το 24ωρο. Το μεγαλύτερο διάστημα πρέπει να αφορά σε συνεχή ύπνο τη νύχτα. Υπάρχουν δεδομένα και για ευεργετικά αποτελέσματα της σιέστας, δηλαδή της μεσημβρινής ανάπαυσης που συνοδεύεται συνήθως από σύντομο ύπνο (περίπου 15-30 λεπτά).

2. Μειώστε το άγχος

Ο περιορισμός στο ελάχιστο του καθημερινού άγχους αποτελεί επιπρόσθετο ζητούμενο. Άγχος σημαίνει αυξημένα επίπεδα κορτιζόλης, μιας ορμόνης που εκκρίνεται από το επινεφρίδια. Αν αυτό συμβαίνει για μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά και την ανοσιακή απάντηση του οργανισμού.

3. Να είστε καθημερινά δραστήριοι

Η καθημερινή φυσική δραστηριότητα (επί τουλάχιστον 30 λεπτά) επίσης είναι πολύ ευεργετική για το ανοσοποιητικό.

Δείτε επίσης: Κρύο ντους: Τα οφέλη για το ανοσοποιητικό και την ψυχική διάθεση

4. Προσέξτε τη διατροφή σας

Υπάρχουν συγκεκριμένες τροφές που μπορεί να παίξουν ρόλο στην ενίσχυση της ανοσίας. Η πρόσληψη φυτικών τροφών έχει δειχθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης COVID-19 αλλά και τον κίνδυνο για σοβαρή νόσηση και ανάγκη για νοσηλεία. Να τρώτε, λοιπόν:

Φρούτα και λαχανικά
Δημητριακά ολικής άλεσης
Ελαιόλαδο
Οσπρια

Τα εσπεριδοειδή (π.χ. μανταρίνια, πορτοκάλια) είναι εξαιρετική πηγή βιταμίνης C. Άλλη υψηλής αξίας τροφή είναι το γιαούρτι, καθώς μπορεί να επηρεάσει θετικά το εντερικό μικροβίωμα και να συμβάλει σε ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα. Τέλος, οι ξηροί καρποί (π.χ. καρύδια, αμύγδαλα) είναι εξαιρετική πηγή βιταμίνης Ε, που μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση της κυτταρικής βλάβης και στη μείωση της φλεγμονής.

5. Μην ξεχνάτε εμβόλια και μάσκες

Τα παραπάνω δεν αποτελούν «μαγικά» ενισχυτικά για το ανοσοποιητικό σύστημα, υπογραμμίζουν οι ειδικοί του ΕΚΠΑ. Απαιτείται μαζική προσέλευση στην εμβολιαστική διαδικασία και συμμόρφωση με τα λοιπά μέτρα που προτείνονται, όπως η χρήση μάσκας και οι αποστάσεις.

Ωστόσο, «είναι σημαντικό να γνωρίζουμε αλλαγές με ευεργετικά οφέλη που μπορούμε να κάνουμε στην καθημερινότητά μας, ειδικά για το φθινόπωρο που διανύουμε και τον χειμώνα που έρχεται», καταλήγουν.

Πηγή: ΕΚΠΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.