Όλοι μας κάποια στιγμή στη ζωή μας ήρθαμε αντιμέτωποι με την αναβλητικότητα, η οποία είναι μια κακή συνήθεια που μπορεί να σε παρασύρει σε… βαθύτερο λάκκο.
Το πρόβλημα της αναβλητικότητας είναι τόσο διαχρονικό, στην πραγματικότητα, που αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι όπως ο Σωκράτης και ο Αριστοτέλης ανέπτυξαν μια λέξη για να περιγράψουν αυτό το είδος συμπεριφοράς: Ακρασία.
Ακρασία είναι η κατάσταση του να ενεργείς ενάντια στην κρίση σου. Είναι όταν κάνετε ένα πράγμα, παρόλο που ξέρετε ότι θα έπρεπε να κάνετε κάτι άλλο. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι ένα είδος αναβλητικότητας ή έλλειψη αυτοελέγχου.
Σ’ έναν πιο σύχρονο ορισμό: η αναβλητικότητα είναι η πράξη της καθυστέρησης ή της αναβολής μιας εργασίας ή μιας σειράς εργασιών. Είναι η δύναμη που σας εμποδίζει να ακολουθήσετε αυτό που έχετε βάλει σκοπό να κάνετε.
Οι τρόποι για να “κόψετε” την αναβλητικότητα
Μην περιμένετε να έρθει η θέληση – Δείτε το σαν συνήθεια
Κάνουμε πολλά πράγματα στον αυτόματο πιλότο, όπως το να φτιάχνουμε τον καφέ μας το πρωί. Θα μπορούσατε να πειραματιστείτε, αλλά αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα έναν καφέ που δεν σας αρέσει. Έτσι, απλά το κάνετε με τον τρόπο που έχετε συνηθίσει. Οπότε βασικά, η αναβλητικότητα δεν είναι επιλογή. Είναι ήδη συνήθεια.
Μην φοβάστε να ξεκινήσετε
Ο φόβος ότι θα αποτύχετε σε ένα έργο ή ότι το έργο είναι τρομακτικό είναι αυτό που σας εμποδίζει να ξεκινήσετε. Αν απλά ξεκινήσετε, θα διαπιστώσετε ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο άσχημα όσο τα είχατε στο κεφάλι σας.
Μοιραστείτε τα σχέδια σας
Ως άνθρωποι, είμαστε αρκετά κοινωνικοί και μας ενδιαφέρει τι σκέφτονται οι άλλοι για εμάς. Αποδεικνύεται ότι η ντροπή μπορεί στην πραγματικότητα να μας κρατήσει υπόλογους. Έτσι, αν πούμε στους φίλους μας ότι πρόκειται να δουλέψουμε πάνω σε κάτι, οι φίλοι μας μπορούν επίσης να παρέχουν θετική υποστήριξη.
Μην σαμποτάρετε τον εαυτό σας
Η εξάσκηση φέρνει πρόοδο, αλλά όχι απαραίτητα την τελειότητα. Έχουμε την τάση να πιστεύουμε ότι αν δεν τα πάμε καλά σε κάτι, αυτό σημαίνει κάτι για τις ικανότητές μας ή την ευφυΐα μας. Γι’ αυτό προσπαθούμε να έχουμε μια δικαιολογία σε περίπτωση που αποτύχουμε. Για να το ξεπεράσετε αυτό πρέπει πρώτα να αναγνωρίσετε ότι το κάνετε.
Ανταμείψτε τον εαυτό σας
Αν μια δραστηριότητα είναι τόσο δελεαστική που θα σας κάνει να παραλείψετε εντελώς την εργασία σας, κάντε τη δραστηριότητα αυτή ανταμοιβή για την εργασία που ολοκληρώσατε. Ωστόσο, αυτή η στρατηγική πρέπει να είναι η τελευταία λύση.
Πηγή: vita.gr