Οι 5 τρόποι για να σταματήσετε να ανησυχείτε διαρκώς

άγχος ανησυχία στρες

Δώστε μια “ανάσα” στην ψυχολογία σας

Πολλοί άνθρωποι εκεί έξω ταλαιπωρούνται αρκετά από την μόνιμη ανησυχία τους για όλα τα θέματα, όπως η εργασία, η οικογένεια, τα οικονομικά, τα προσωπικά κλπ.

Στην πλειοψηφία, αυτοί που δεν μπορούν να σταματήσουν τον εαυτό τους από το να ανησυχούν τείνουν να το κάνουν για να είναι προετοιμασμένοι για μια κακή είδηση. Δεν θέλουν να σοκαριστούν από ξαφνικά νέα και πιστεύουν ότι δε θα το πάθουν αν συνεχίσουν να σκέφτονται έτσι. Υπάρχει φυσικά η διάκριση μεταξύ παραγωγικής και μη παραγωγικής ανησυχίας.

Η παραγωγική ανησυχία είναι για κάποιο λόγο και βοηθά στην επίλυση προβλημάτων, αλλά η μη παραγωγική ανησυχία… σπαταλά τον χρόνο μας. Εμποδίζει την επίλυση προβλημάτων και επηρεάζει την ψυχική μας υγεία.

Πώς μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε;

Ο λόγος που είναι δύσκολο να σταματήσετε να ανησυχείτε

Για τους περισσότερους ανθρώπους που ανησυχούν πολύ, οι ανήσυχες σκέψεις τροφοδοτούνται από τις θετικές πεποιθήσεις που έχουν για την ανησυχία. Εδώ είναι μερικές από αυτές:

Πιστεύουν ότι η ανησυχία είναι πρόληψη.

Νομίζουν ότι τους δίνει κίνητρο για να κάνουν λιγότερα λάθη.

Η ανησυχία τους βοηθά να θυμούνται ποια πράγματα έχουν προτεραιότητα.

Οι τρόποι για να βάλετε “stop” στην ανησυχία

Μην μαντεύετε

Το να μιλάτε για το μέλλον έχει να κάνει με την επίτευξη των στόχων σας αλλά το να σκέφτεστε συνεχώς το μέλλον, καταντά εθισμός.

Όλοι ανησυχούμε για το μέλλον. Είναι φυσικό. Αλλά, το μέλλον είναι αβέβαιο, οπότε όσο και να το φανταστούμε δεν υπάρχει τίποτα που να μπορούμε να κάνουμε για να το ελέγξουμε πλήρως. Η φαντασία και οι τυχόν προβλέψεις απλώς αυξάνουν το άγχος μας. Είναι προτιμότερο να είμαστε στο παρόν αφού τελικά είναι και το μόνο που έχουμε.

Βάλτε όριο στον χρόνο ανησυχίας

Αντί να σκέφτεστε όλη την ημέρα, ορίστε μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο, ας πούμε 30 λεπτά την ημέρα κατά τη διάρκεια των οποίων μπορείτε να σκεφτείτε όλα τα προβλήματά σας. Αναλύστε αυτά τα προβλήματα και σκεφτείτε: Ποιες μπορεί να είναι οι λύσεις;

Είναι σημαντικό να ανακαλύψετε την αιτία ή τις αιτίες της ανησυχίας σας και να προσπαθήσετε να βρείτε τις πιθανές λύσεις. Εάν πιάσετε τον εαυτό σας να σκέφτεται ένα πρόβλημα εκτός της προκαθορισμένης ώρας, διώξτε τη σκέψη αυτή αντικαθιστώντας την με κάποια άλλη ή απλά απολαμβάνοντας το «τώρα», ό,τι υπάρχει γύρω σας εκείνη τη στιγμή και αφήστε τη για όταν πρέπει. Έτσι, «σώζετε» ολόκληρη τη μέρα σας από μια άνευ λόγου σπατάλη.

Απέχετε από τα social media

Αν είστε στα social όλη μέρα προφανώς αυτό δεν είναι καλό σημάδι για την ψυχική σας υγεία. Μην αφήνετε την τεχνολογία να παίρνει το έλεγχο και σταματήστε να ανησυχείτε για έναν διαδικτυακό τρόπο ζωής που τελικά το μόνο που κάνει είναι να σας στερεί την πραγματική ζωή.

Δώστε άλλη χροιά στις σκέψεις που σας προκαλούν ανησυχία

Όπως είπαμε παραπάνω, πρέπει να αφιερώσετε λίγο χρόνο στις σκέψεις που σας κάνουν να ανησυχείτε. Πρέπει να αναγνωρίσετε τις σκέψεις και να τις αντικαταστήσετε με λύσεις. Οι αποτελεσματικές λύσεις μπορούν να μετατρέψουν τις αρνητικές σκέψεις σας σε θετικές και να καταλήξετε να είστε συνολικά πιο θετικοί απέναντι σε ό,τι συμβαίνει στη ζωή.

Διαλογιστείτε

Ο διαλογισμός βοηθά να μένετε μακριά από αρνητικές σκέψεις. Προσφέρει στο μυαλό σας γαλήνη και τον απαραίτητο χρόνο ηρεμίας. Ο εγκέφαλός σας «ανανεώνεται» ενώ αισθάνεστε πιο ισορροπημένοι με τη φύση και άρα πιο ευτυχείς και απαλλαγμένοι από κάθε είδους αρνητικότητα.

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Πηγή: vita.gr