Πως θα σταματήσετε να λέτε συγγνώμη για… όλα

Καλό το να απολογούμαστε για τα λάθη μας, αλλά μήπως το παράκανες;

Όπως όλοι ξέρουμε, εκεί έξω υπάρχουν δύο είδη ανθρώπων. Αυτοί που δεν απολογούνται με τίποτα, ακόμη και αν έχουν κάνει λάθος και εκείνοι που ζητάνε κατευθείαν συγγνώμη για όλα, ακόμη και αν δεν φταίνε.

Η δεύτερη περίπτωση λοιπόν, μπορεί να είναι σημάδι χαμηλής αυτοεκτίμησης, άγχους και ανάγκης για επιβεβαίωση.

Πώς μπορείτε να το σταματήσετε;

Για να υπάρξει μια ισορροπία που θα βοηθήσει εσάς και τις σχέσεις με τους γύρω σας, προσπαθήστε να:

Ψυχολογήστε τον λόγο που απολογείστε συνεχώς

Το πρώτο βήμα για να σταματήσετε να ζητάτε μονίμως συγγνώμη είναι το να προσδιορίσετε το γιατί το κάνετε. Φοβάστε μην σας κρίνουν; Νιώθετε ότι πρέπει να ευχαριστήσετε τους άλλους; Έχετε συνηθίσει να αναλαμβάνετε την ευθύνη για όλα;

Η κατανόηση της βασικής αιτίας της συμπεριφοράς σας θα σας βοηθήσει να την αντιμετωπίσετε πιο αποτελεσματικά.

Ξεχωρίστε την απολογία από την εξήγηση

Μερικές φορές, ζητάμε συγγνώμη ενώ στην πραγματικότητα θέλουμε να εξηγήσουμε τους λόγους μιας συγκεκριμένης συμπεριφοράς μας.

Αντί να πείτε: «Συγγνώμη που άργησα», θα μπορούσατε να πείτε: «Κόλλησα στην κίνηση». Αυτό δείχνει ότι αναγνωρίζετε την ταλαιπωρία που έχει προκληθεί χωρίς να επιρρίπτετε περιττές ευθύνες.

Η εκμάθηση της διάκρισης μεταξύ συγγνώμης και εξηγήσεων θα σας βοηθήσει να επικοινωνείτε πιο αποτελεσματικά και να αποφεύγετε μια επαναλαμβανόμενα, άνευ λόγου, απολογητική στάση.

Συμπονήστε τον εαυτό σας

Η υπερβολική «συγγνώμη» μπορεί να είναι ένδειξη αυτοκριτικής και χαμηλής αυτοεκτίμησης.

Η εξάσκηση της αυτοσυμπόνιας περιλαμβάνει το να συμπεριφέρεστε στον εαυτό σας με καλοσύνη και κατανόηση, όπως ακριβώς θα κάνατε με έναν φίλο. Αντί να «χτυπάτε» τον εαυτό σας για κάθε λάθος, υπενθυμίστε του ότι όλοι κάνουν λάθη και είναι «ok» να είστε… ατελείς!

Σκεφτείτε όταν μιλάτε

Δώστε προσοχή στις λέξεις που χρησιμοποιείτε όταν μιλάτε. Δε χρειάζεται να χρησιμοποιείτε συνεχώς απολογητική γλώσσα. Αντί για το: «Συγγνώμη που σας ενοχλώ, αλλά…», υπάρχει και το: «Μπορώ να σας κάνω μια ερώτηση»; ή «Χρειάζομαι τη βοήθειά σας σε κάτι».

Μάθετε να λέτε όχι

Οι άνθρωποι που ζητούν υπερβολικά συγγνώμη συχνά δυσκολεύονται να πουν «όχι» στους άλλους. Νιώθουν ένοχοι που δεν ανταποκρίνονται στις προσδοκίες των άλλων, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι θυσιάζουν τις δικές τους ανάγκες.

Το να μάθετε να λέτε «όχι» όταν χρειάζεται, θα σας βοηθήσει να θέσετε όρια και να δώσετε προτεραιότητα στην ευημερία σας.

Δείτε τα πράγματα διαφορετικά

«Προκαλέστε» τις αρνητικές σκέψεις που σας οδηγούν στο να ζητάτε πάντα συγγνώμη. Αντί να σκέφτεστε αρνητικά, για παράδειγμα: «Πάντα μπερδεύομαι και κάνω λάθη», προσπαθήστε να δείτε την όποια κατάσταση σας κάνει να νιώθετε αρνητικά ως: «Μαθαίνω από τα λάθη μου και προχωρώ μπροστά».

Το να «επαναδιατυπώσετε» τις σκέψεις σας με πιο θετικό τρόπο θα σας βοηθήσει να «χτίσετε» ανθεκτικότητα και αυτοπεποίθηση.

Το συμπέρασμα

Η «συγγνώμη» είναι μια σημαντική κοινωνική δεξιότητα, αλλά η… υπερβολική συγγνώμη μπορεί να είναι επιζήμια για την αυτοεκτίμηση και τις σχέσεις σας. Μέσω όλων των παραπάνω, μπορείτε να σταματήσετε να ζητάτε συνέχεια συγγνώμη και να τονώσετε τον εαυτό σας και την αυτοπεποίθησή σας. Θυμηθείτε: Σας αξίζει να σας φέρονται με σεβασμό και καλοσύνη, το ίδιο όμως οφείλετε να κάνετε κι εσείς οι ίδιοι απέναντι στον εαυτό σας.

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Πηγή: vita.gr