Θάλασσα: Πηγή ευεξίας και ανανέωσης

Η θάλασσα με την απεραντοσύνη της πάντα έκρυβε μυστικές θεραπευτικές δυνάμεις, καθώς το θαλασσινό νερό είναι απίστευτη δύναμη ζωής.

Για όσους πιστεύουν πως η θάλασσα είναι απλά ένα αλατισμένο διάλυμα, ίσως είναι καιρός να αναθεωρήσουν. Αρκεί να σκεφτείτε ότι η χημική του σύνθεση είναι ταυτόσημη με το πλάσμα του αίματος.

Η θεραπευτική δύναμη της θάλασσας είναι μεγάλη, γι’ αυτό και την επόμενη φορά που θα βρεθείτε στην παραλία, μη νοιαστείτε για το πώς θα μαυρίσετε, αλλά πώς θα κερδίσετε την απόλυτη ευεξία!

Τα μεταλλικά στοιχεία του θαλασσινού νερού

O πρώτος που αναφέρθηκε στα ευεργετικά οφέλη του θαλάσσιου νερού ήταν ο Ιπποκράτης. Το νερό της θάλασσας περιέχει και τα 92 μεταλλικά στοιχεία που βρίσκονται στη φύση και στον οργανισμό μας. Και ειδικότερα:

Μαγνήσιο: απαραίτητο για κάθε κύρια βιοχηµική διαδικασία του οργανισμού μας, όπως για παράδειγµα η πέψη, η σύνθεση πρωτεϊνών, η παραγωγή κυτταρικής ενέργειας και ο µεταβολισµός της γλυκόζης. Αποτελεί ζωτικής σημασίας μέταλλο για την υγεία των οστών και των δοντιών, ενώ μαζί με το ασβέστιο, ρυθμίζουν τη δραστηριότητα των μυών.

Ασβέστιο: απόλυτα αναγκαίο για την πήξη του αίματος και για τη μετάδοση των νευρικών ερεθισμάτων.

Νάτριο: βοηθά στην ενυδάτωση των κυττάρων, αφού παρακρατεί νερό στο εσωτερικό των ιστών.

Ιώδιο: σταθεροποιεί το μεταβολισμό και επεμβαίνει επιβοηθητικά στην ανάπτυξη.

θάλασσα θαλασσινό νερόό

Ενέργεια από τη θάλασσα

Μια βουτιά στα δροσερά νερά της θάλασσας και αμέσως αισθανόμαστε την ανανεωτική της δύναμη. Μια δύναμη που προσδίδει ευεξία σε όλο τον οργανισμό. Αναζωογονεί και χαρίζει ενέργεια. Το κολύμπι εκτός του ότι θα βελτιώσει εξαιρετικά τη φυσική σας κατάσταση, θα ανεβάσει πολύ και την ψυχολογία σας.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, πως τα μπάνια στη θάλασσα μπορούν να βοηθήσουν σε προβλήματα αϋπνίας, χρόνιας κόπωσης και έντονου στρες. Εκτός αυτού, αποδεικνύεται το καλύτερο φάρμακο για πολλά προβλήματα υγείας.

Ας δούμε σε ποιες περιπτώσεις κάνει καλό:

Αν κάνετε καθιστική ζωή

Καταρχάς, το μπάνιο στη θάλασσα ευνοεί την κυκλοφορία και την αποβολή των συσσωρευμένων τοξινών από τον οργανισμό. Κατ’ αυτό τον τρόπο βελτιώνεται ο φλεβικός τόνος και φυσικά η κυτταρίτιδα. Και μάλιστα χωρίς κόπο: γιατί λόγω της άνωσης, οι μύες ασκούνται χωρίς το βάρος του σώματος, οπότε είναι το ιδανικό περιβάλλον για να γυμναστείτε ευχάριστα.

Aν υποφέρετε από κιρσούς

Το νερό, και όχι μόνο το θαλασσινό, χάρη στη σχετικά χαμηλή του θερμοκρασία, βοηθά σημαντικά στη βελτίωση των φλεβικών παθήσεων. Το δροσερό νερό προκαλεί μείωση της θερμοκρασίας των ποδιών, και κατ’ επέκταση βελτίωση του τόνου των φλεβών. Έτσι, το αίμα κυκλοφορεί γρήγορα και καλύτερα χωρίς να λιμνάζει στις επιβαρυμένες φλέβες των κάτω άκρων.

Θάλασσα άμμος κοχύλια

Aν έχετε αιμορροΐδες

Tο θαλασσινό νερό, καθώς είναι πλούσιο σε αλάτι, αποτελεί μία φυσική λύση για την ανακούφιση από το ενοχλητικό πρόβλημα των αιμορροΐδων. Άλλωστε, μία από τις πρακτικές θεραπείες που συστήνουν οι ειδικοί για την αντιμετώπισή τους είναι τα εδρόλουτρα με νερό και αλάτι, που βοηθούν στο να βελτιωθεί η τοπική αυτή φλεγμονή.

Aν υπάρχει πρόβλημα άσθματος

Όταν ένας ασθματικός άνθρωπος ασκείται σε ένα περιβάλλον όπου η ατμόσφαιρα είναι ξηρή και παγωμένη, του προκαλείται βρογχόσπασμος. Αντίθετα, η υγρή και θερμή ατμόσφαιρα της θάλασσας τού επιτρέπει να αναπνέει άνετα όσο ασκείται. Το κολύμπι λοιπόν είναι η πρώτη και η καλύτερη επιλογή άσκησης για έναν ασθματικό. Επίσης, η υγρή ατμόσφαιρα βοηθά στη ρευστοποίηση εκκρίσεων, που είναι πολλές στους ασθματικούς.

Aν υποφέρετε από ιγμορίτιδα

Tα μπάνια και οι βουτιές στη θάλασσα βοηθούν στη βελτίωση της αναπνευστικής λειτουργίας, αφού οι πλύσεις στη μύτη με το θαλασσινό νερό ανοίγουν την αναπνευστική οδό. Όταν το αλατόνερο περνάει από τη μύτη, αυτή καθαρίζεται -όπως και ολόκληρο το ανώτερο αναπνευστικό- και έτσι διευκολύνεται η διέλευση του αέρα. Kατ’ αυτόν τον τρόπο βελτιώνονται προβλήματα υγείας, όπως είναι τα κρεατάκια και η ιγμορίτιδα.

θάλασσα παραλία

Αφεθείτε… στην αμμοθεραπεία

Αν υποφέρετε από αρθρίτιδα ή άλλες ρευματικές παθήσεις, αφεθείτε στην αμμοθεραπεία. Είναι μια θεραπευτική μέθοδος που εφαρμόζεται σε πολλά κέντρα θαλασσοθεραπείας. Πρακτικά, πρέπει να βυθιστείτε κυριολεκτικά στην άμμο, σε βάθος 25 εκατοστών και μήκους 2 μέτρων. Καταρχάς πρέπει να βεβαιωθείτε ότι εκεί που θα ξαπλώσετε η άμμος είναι στεγνή και ζεστή και φυσικά καθαρή.

Επειτα σκεπαστείτε με άλλο ένα στρώμα στεγνής και ζεστής άμμου (να μην υπερβαίνει τα 7 εκατοστά, ώστε να διεισδύει η θερμότητα της ηλιακής ακτινοβολίας) και χαλαρώστε για τουλάχιστον 20 – 30 λεπτά. Μπορείτε φυσικά να καλύψετε με την άμμο μόνο κάποια μέρη του σώματός σας, όπως το χέρι ή τα πόδια, ανάλογα με το σημείο που έχετε εντοπίσει την ενόχληση.

Η άμμος διαχέει θερμότητα χωρίς να προκαλεί εγκαύματα, κάτι που ευνοεί την καλή λειτουργία του κυκλοφορικού συστήματος και έχει αναλγητική δράση ειδικότερα στις νευρικές απολήξεις. Επιτυγχάνεται, λοιπόν, ένα θεραπευτικό αποτέλεσμα που είναι τόσο αντιφλεγμονώδες όσο και αντιαλγικό και κάνει καλό σε αρθροπάθειες αλλά και στην οστεοπόρωση. Οι αμμοθεραπείες, επίσης, είναι ωφέλιμες σε μετατραυματικές περιόδους που αφορούν κατάγματα, εξαρθρώσεις και διαστρέμματα.

Τips

– Προτιμήστε τις πρώτες πρωινές ώρες ή αργά το απόγευμα, όταν η άμμος δεν είναι καυτή.
– Βεβαιωθείτε ότι η περιοχή στην οποία σκοπεύετε να ξαπλώσετε είναι στεγνή και προπάντων καθαρή.
– Βγείτε αμέσως από την άμμο αν αισθανθείτε κρύο ή υγρασία ή αν νιώσετε ρίγη ή αίσθημα κόπωσης.
– Οι αμμοθεραπείες δεν ενδείκνυνται αν το δέρμα σας έχει ουλές ή εκδορές, όπως επίσης και αν υποφέρετε από χαμηλή ή υψηλή αρτηριακή πίεση ή φλεβίτιδα.

Πηγή: naturanrg.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *