Αγαπημένο παραδοσιακό λικέρ από κράνα (ΦΩΤΟ)

λικέρ κράνα

Το φυσικό «φάρμακο» που δεν πρέπει να λείπει από κανένα σπίτι

Απολαυστικό, μυρωδάτο και θεραπευτικό, το λικέρ από κράνα είναι γνωστό για την ωραία γεύση του αλλά και τις ευεργετικές του ιδιότητες.

Στη Βόρεια Ελλάδα το παραδοσιακό λικέρ από κράνα αυτή την περίοδο έχει την τιμητική του. Είναι ένα λικέρ που το κάνουν οι περισσότερες νοικοκυρές, κυρίως στα χωριά, τόσο για την εξαιρετική και μοναδική του γεύση, όσο και επειδή αποτελεί ένα εξαιρετικό «φάρμακο» για το χειμώνα που θα ακολουθήσει.

λικέρ κράνα

Αυτό φυσικά οφείλεται στις θεραπευτικές ιδιότητες που έχουν τα κράνα, τα οποία συγκαταλέγονται στις υπετροφές της ελληνικής γης.

Πώς θα κάνουμε λικέρ από κράνα

Τα κράνα έχουν κάνει ήδη την εμφάνισή τους και θα σας συστήναμε να μην αφήσετε την ευκαιρία αυτή να πάει χαμένη. Εμείς προτιμούμε τα άγρια κράνα που μαζεύουμε από το βουνό, διατίθενται όμως και σε τοπικές αγορές καθώς και στις λαϊκές.

Με τους καρπούς της περίφημης αυτής υπερτροφής μπορούμε να κάνουμε επίσης μαρμελάδες, γλυκά του κουταλιού, χυμό αλλά και να τους γευτούμε ωμούς. Εμάς μας αρέσουν σε όλες τις εκδοχές τους.

ΥΛΙΚΑ
1 κιλό κράνα
1 κιλό ζάχαρη
3-4 κομμάτια γαρύφαλλο
2 ξυλάκια κανέλα
Γράπα ή βότκα ή κονιάκ

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1. Βάζουμε τη ζάχαρη με τα κράνα μας εναλλάξ σε αποστειρωμένο γυάλινο βάζο και στη συνέχεια το τοποθετούμε στον ήλιο. Καθημερινά το ανακινούμε καλά ώστε να λιώσει η ζάχαρη, να βγουν οι χυμοί των κράνων και να αποκτήσει ωραίο χρώμα. Αυτό μπορεί να διαρκέσει μία εβδομάδα έως και δέκα μέρες.

2. Ηρθε η ώρα να προσθέσουμε τη γράπα, τη βότκα ή το κονιάκ. Στη συνέχεια, το αφήνουμε στον ήλιο για περισσότερο από ένα μήνα. Το πρώτο διάστημα ανακινούμε και πάλι το βάζο.

3. Οταν είναι έτοιμο, στραγγίζουμε καλά και το τοποθετούμε σε ένα μπουκάλι.

EXTRA TIP
Να σημειώσουμε πως προαιρετικά μπορείτε να βάλετε κανέλα και γαρίφαλα. Επίσης, όσον αφορά τη ζάχαρη, μπορείτε να βάλετε λιγότερη ή περισσότερη, ανάλογα με το γούστο σας.

Μια μικρή συμβουλή: Τα κράνα να είναι ώριμα, όχι όμως παραγινωμένα, διότι στη δεύτερη περίπτωση θα λιώσουν και θα θολώσουν το λικέρ μας. Μετά την ολοκλήρωση του λικέρ μη πετάτε τα κράνα. Μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε στη ζαχαροπλαστική, για να νοστιμίσετε το γιαούρτι ή το παγωτό σας.

λικέρ κράνα

«Ενα ποτηράκι λικέρ κράνα την ημέρα, τον γιατρό τον κάνει πέρα»…

Οπως αναφέραμε και παραπάνω, το λικέρ με κράνα παραδοσιακά, δε λείπει από κανένα σπίτι, κυρίως στη Β. Ελλάδα, καθώς αποτελεί και φάρμακο.

Πλην λοιπόν του κεράσματος πολλοί το χρησιμοποιούν για πόνους της κοιλιάς, πόνους περιόδου, στομαχικές κι εντερικές διαταραχές, ως χωνευτικό, κατά της διάρροιας, στην περίοδο της εγκυμοσύνης, ως τονωτικό τις ώρες εργασίας και μετά από αθλητικές δραστηριότητες, πόνους στη μέση, πέτρα στα νεφρά, γρίπη, πυρετό καθώς και θωράκιση του ανοσοποιητικού.

λικέρ κράνα

Ο θαυματουργός αυτός θάμνος είναι πλούσιος σε αντιοξειδωτικά ενώ σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης τα κράνα περιέχουν υψηλό επίπεδο φλαβανοειδών και ανθοκυάνης καθώς και βιταμίνη Α και C ενώ είναι πλούσια σε καροτίνη, πηκτίνη και τανίνη, καθώς έχουν μεταλλικά στοιχεία και υψηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο (Fe).

Μάθετε περισσότερα για τα κράνα και τις θεραπευτικές τους ιδιότητες: Κρανιά: Το δέντρο της μακροζωίας με τους θαυματουργούς καρπούς

Στις θεραπευτικές ιδιότητες των κράνων συγκαταλέγονται η βελτίωση της όρασης και της μνήμης. Τα αντιοξειδωτικά θωρακίζουν τον οργανισμό και επιβραδύνουν τη γήρανση γιατί απομακρύνουν από τα κύτταρα, τις ελεύθερες ρίζες.

Τα φλαβονοειδή έχουν αντιθρομβωτική δράση και μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου πολλών χρόνιων ασθενειών, όπως ο καρκίνος, το εγκεφαλικό και η στεφανιαία νόσος.
Βάλτε τα κράνα στη ζωή σας!!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *