Αρωματική και γευστική μεζεδό-απόλαυση εις τριπλούν!

Κεφτεδοπιτάκια… Με μελιτζάνα, κολοκύθι και ντομάτα

Αν σας αρέσουν τα λαχανικά και θέλετε να τα γευτείτε με ένα διαφορετικό τρόπο, προτείνω ανεπιφύλακτα τα κεφτεδοπιτάκια. Αποτελούν ωραίο μεζέ για να απολαύσετε το κρασάκι, το ουζάκι ή το τσιπουράκι σας με καλή παρέα και σίγουρα είναι ιδανική επιλογή την περίοδο της νηστείας.

Ομολογώ πως είναι λίγο… μπελαλίδικα, όχι όμως όσα θα περίμενα. Αν οργανώσετε σωστά την κουζίνα σας, τότε μπορείτε να έχετε αυτή την απόλαυση εις τριπλούν, δηλαδή με μελιτζάνα, με κολοκύθι και με ντομάτα. Το γεγονός ότι τα περισσότερα υλικά είναι κοινά μεταξύ τους, θα σας διευκολύνει αρκετά και το αποτέλεσμα θα σας δικαιώσει. Κοινός παρανομαστής επίσης  είναι τα αρωματικά, όπως ο δυόσμος, ο μαϊντανός και ο άνηθος, που δίνουν άλλη γεύση και άρωμα.

Οσο για την ονομασία, κεφτεδοπιτάκια, για να μην παρεξηγηθούμε, είναι διότι κάποια μοιάζουν πραγματικά με κεφτέδες και κάποια άλλα με πιτάκια.
Παρακάτω σας παρουσιάζουμε ξεχωριστά τις τρεις συνταγές, ώστε να επιλέξετε αν τα κάνετε όλα μαζί ή αυτό που προτιμάτε περισσότερο. Η σειρά σίγουρα δε γίνεται τυχαία, αλλά όπως τα κάναμε εμείς, οργανωμένα και ανάλογα με κάποιες «ζύμες» που έπρεπε για λίγο να… κάτσουν.

ΚΟΛΟΚΥΘΟΚΕΦΤΕΔΕΣ
ΥΛΙΚΑ
4-5 κολοκυθάκια μέτρια
250 -350 γρ. φέτα
1 φλυτζάνι αλεύρι (που φουσκώνει μόνο του)
2 αυγά
2 φρέσκα κρεμμυδάκια (ψιλοκομμένα)
4-5 φύλλα δυόσμου (ψιλοκομμένα)
Μαϊντανός (ψιλοκομμένος)
Ανηθος (Ψιλοκομμένος)
Αλάτι, Πιπέρι
Λάδι για το τηγάνισμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1. Τρίβετε το κολοκύθι στο χοντρό μέρος του τρίφτη. Αλατίζετε το κολοκύθι και το αφήνετε σε ένα σουρωτήρι, τουλάχιστον για μισή ώρα (αυτό που στραγγίζετε τα μακαρόνια). Κάθε τόσο, στίβετε το τριμμένο κολοκύθι για βγαίνουν τα υγρά.
2. Οταν πια έχει περάσει η μισή ώρα, στραγγίζετε καλά το κολοκύθι, το βάζετε σε ένα μπολ και ρίχνετε από πάνω όλα τα υλικά. Τα αυγά, τα αρωματικά, το κρεμμυδάκι, το αλάτι και το πιπέρι και το αλεύρι. Στο τέλος βάζετε τη φέτα. Την τρίβετε απλά με το χέρι και αφήνετε και μεγάλα κομμάτια.
3. Με ένα κουτάλι ανακατεύετε, βλέπετε αν θέλει και άλλο αλεύρι (μην το παρακάνετε) και παράλληλα βάζετε σε ένα μέτριο προς βαθύ τηγάνι το λάδι να ζεσταθεί.
4. Τοποθετείτε τα κεφτεδοπιτάκια σας στο τηγάνι (μέτρια προς δυνατή φωτιά, προσοχή όχι καυτή), είτε με το κουτάλι, αν σας διευκολύνει, είτε με το χέρι, πλάθοντας, και αφήνετε 3-4 λεπτά από κάθε πλευρά.
5. Οταν τα βγάζετε, τα τοποθετείτε σε χαρτί κουζίνας για να απορροφηθούν τα λάδια.

EXTRA TIP: Δεν τοποθετείτε πολλά κεφτεδοπιτάκια μέσα στο τηγάνι, 4-5 το πολύ. Ετσι, θα τηγανιστούν σωστά και δε θα επηρεαστεί η θερμοκρασία του λαδιού. Τα γυρίζετε μόνο και μία φορά. Μην τρομάξετε που η ζύμη σας δεν θα είναι πολύ σφιχτή. Οταν μπουν στο τηγάνι, όλα θα γίνουν όπως πρέπει. Το ίδιο ισχύει και για τα παρακάτω.

EXTRA INFO1: Αν επιλέξετε να προχωρήσετε και στη δεύτερη συνταγή, τότε θα το κάνετε, στο μισάωρο που θα αφήσετε το κολοκύθι να στραγγίξει.

ΜΕΛΙΤΖΑΝΟΚΕΦΤΕΔΕΣ
ΥΛΙΚΑ
4 -5 μελιτζάνες
2 φέτες μπαγιάτικο ψωμί ή 4 κουταλιές τριμμένη φρυγανιά
Φέτα ή κάποιο πικάντικο τυρί
2 αυγά
1 κρεμμύδι
1 σκελίδα σκόρδο
Μαϊντανό
Ρίγανη ξερή
Αλάτι, πιπέρι
Λάδι για το τηγάνισμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1. Αφαιρείτε από τις μελιτζάνες τη φλούδα, τις κόβετε σε κυβάκια, τις λαδώνετε, τις αλατίζετε και τις τοποθετείτε με λαδόκολλα στο φούρνο στους 180ο για μισή ώρα.
2. Χτυπάτε σε ένα μπλέντερ το κρεμμύδι με το σκόρδο (όχι μέχρι να γίνει αλοιφή).
3. Οταν πια οι μελιτζάνες είναι έτοιμες, τις αφήνετε για λίγο να κρυώσουν, τις τοποθετείτε σε ένα βαθύ σκεύος και προσθέτετε όλα τα υλικά. Το ψωμί που θα έχετε μουλιάσει στο νερό (όπως κάνετε κανονικά κεφτεδάκια) ή την τριμμένη φρυγανιά, το ένα αυγό, το κρεμμύδι, το σκόρδο, το μαϊντανό, τη ρίγανη, το αλάτι και το πιπέρι.
4. Ζυμώνετε και στη συνέχεια τοποθετείτε το μείγμα στο ψυγείο για να σφίξει, περίπου για μισή ώρα.
5. Οταν πια είναι έτοιμο, πλάθετε κεφτεδάκια, τα οποία, περνάτε πρώτα από το αυγό, το οποίο προηγουμένως θα έχετε χτυπήσει, μετά από τριμμένη φρυγανιά και στη συνέχεια τηγανίζετε σε καυτό λάδι. Προσοχή, δεν χρειάζεται πολύ να τηγανιστούν, το πολύ ένα λεπτό η κάθε πλευρά (ανάλογα την κουζίνα). Τα στραγγίζετε επίσης σε χαρτί κουζίνας.

EXTRA INFO 2: Αν έχετε επιλέξει να κάνετε και την 3η συνταγή, τότε την ώρα που ψήνονται οι μελιτζάνες, για να μην περιμένετε προχωράτε στα ντοματοκεφτεδοπιτάκια, που δεν χρειάζονται ιδιαίτερο χρόνο.

ΝΤΟΜΑΤΟΚΕΦΤΕΔΟΠΙΤΑΚΙΑ
ΥΛΙΚΑ
4-5 μέτριες προς μεγάλες ώριμες και σφιχτές ντομάτες (ιδανικά αν βρείτε, ντοματάκια Σαντορίνης)
4-5 κουταλιές αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
Φέτα ή κεφαλοτύρι πικάντικο τριμμένο
1 αυγό
2 ξηρά κρεμμύδια
2 φρέσκα κρεμμυδάκια
4-5 φύλλα δυόσμου ψιλοκομμένα
Ρίγανη φρέσκια ή ξερή
Λίγο μπούκοβο
Αλάτι, πιπέρι
Λάδι για το τηγάνισμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1. Πλένετε τις ντομάτες, αφαιρείτε τα σποράκια και τις ψιλοκόβετε. Τις βάζετε σε ένα μπολ και προσθέτετε τα κρεμμύδια, επίσης ψιλοκομμένα, τα αφήνετε για λίγο να μαραθούν και στη συνέχεια βάζετε και τα υπόλοιπα υλικά (δυόσμο, ρίγανη, αυγό, τυρί, μπούκοβο, αλάτι, πιπέρι).
2. Στη συνέχεια, προσθέτετε λίγο λίγο το αλεύρι και ανακατεύετε, μέχρι να έχετε έναν αραιό χυλό.
3. Προσθέτετε τους ντοματοκεφτέδες στο τηγάνι, καλύτερα με ένα μεγάλο κουτάλι και με ένα μικρό για να διατηρείτε το σχήμα και τηγανίζετε σε ζεστό προς καυτό λάδι, 2-3 λεπτά από κάθε πλευρά. Χρησιμοποιείτε επίσης στο τέλος απορροφητικό χαρτί για να μη μείνει το λάδι.

EXTRA TIP: Προσωπικά, τοποθέτησα τις ντομάτες, το ξερό και το φρέσκο κρεμμύδι στο μούλτι και τα χτύπησα για λίγο (προσοχή να μη λιώσουν).

EXTRA INFO 3: Οι ντοματοκεφτέδες τηγανίζονται αμέσως. Αν λοιπόν αποφασίσετε να τα συνδέσετε με τα δύο παραπάνω, τότε, αφού τους τελειώσετε, ετοιμάζετε τη ζύμη των μελιτζανοκεφτέδων, τη βάζετε στο ψυγείο, ενώ οι κολοκυθοκεφτέδες σας είναι έτοιμοι για να τηγανιστούν. Θα έχει περάσει μισή ώρα, οπότε τηγανίζεται στο τέλος και τους μελιτζανοκεφτέδες και είστε έτοιμοι. Μπορεί να σας φαίνεται «βουνό», αλλά πιστέψτε με αξίζει τον κόπο.


Ο,τι και να διαλέξετε καλή σας επιτυχία και καλή σας όρεξη!